CUMHURİYETİN KADINLARI 2
Prehistorya Kürsüsü 'nü kurar. Çayönü Höyük'ünün kazılması, kalıntıların gün yüzüne çıkartılması, Güneydoğu Anadolu araştırmaları, Keban Barajı'nın yapımı sırasında bölgenin arkeolojik açıdan taranması ile o da Atatürk'ün izinden gitmiştir.
Muhibbe Darga da, İstanbul Üniversitesi'nde arkeoloji okumak üzere Helmuth Theodor Bossert'in öğrencisi olur. 1943'te mezun olur. Uzmanlık alanı ise Hititoloji olup Müfid Mansel'in ekibinde yer alır. 1945'te İstanbul Üniversitesi Eski Ön-Asya Dilleri Bölümünde asistan olur. Darga da, Çambel gibi Bossert başkanlığındaki bölümde görev yapar. Adana Karatepe kazılarında görevlidir. Elâzığ ve Muş'ta lise öğretmeni olarak görev yapar.1960'ta üniversiteye geri döner. Hayatı kazılarda geçer. Özellikle 1978'de 1990'a kadar Elazığ'daki Şemsiyetepe kazısının, 1989'da ise Eskişehir'deki Sar Höyük kazısının başkanıdır.
Hititçe kaynaklar üzerinde çalışır. O dönemin kadınlarını anlamaya çalışır. Öğrencisi Emine Çaykara " Arkeolojinin Delikanlısı Muhibe Darga" kitabındaki söyleşide " Bütün ömrüm hep toprakla geçti. Ben bu hayatı bu kadar seviyorum, dış görünüşümde hayali ya da suni etki yaratabilirim ama ben toprağı seviyorum. Arkeolojiyi bu kadar sevmek, toprağın altından çıkanları hayatının bir parçası yapmak...Zaman zaman düşünüyorum da demek ki, o kadar da bu dünyaya bağlı değilim. Arkeolojiyi seviyorum. Acaba bu dünyadan kaçmak mı, istiyorum "
İstanbul'un üç kadını arkeoloji konusunda gençlere örnek olurken, Muazzez İlmiye Çığ da Ankara'da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin Hititoloji bölümüne kaydoldular. Bursa Kız Öğretmen Okulu mezunudur. Bir süre öğretmenlik yapmıştır. Nazi Almanya'sının hocalarından olan Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock'tan Hitit ve Prof. Dr. Benno Landsberger'den Sümer ve Akad dilleri öğrenir. Çığ, fakülteden mezun olduktan sonra ömrünü kazılarda değil arşivlerde geçirmiştir.
O zamana kadar kazılardan çıkan tabletleri okuma görevi onundur. İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çivi Yazılı Belgeler Arşivinde 31 yıl çalışır. O ve ekibi Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizler ve sınıflandırır. 74 bin tabletlik bir çivi yazılı belgeler arşivi oluşturur. Bunlardan 3 bin tanesinin kopyasını çıkartıp katalog halinde yayınlar. Sümerolog olarak dünya çapında üne sahip Muazzez İlmiye Çığ, 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından fahri doktora ile onurlandırıldı.
Bildiğim kadarıyla Muazzez İlmiye Çığ Mersin Mezgitli İlçesinde yaşamaktadır. Allah ömürler versin.
Muazzez İlmiye Çığ bu gün 109 yaşındadır.
Prof. Dr. Halet Çambel'in kabri eşi Ali Han Mimarlık Ödüllü Nail Çakırhan'ın yanında olup Muğla Gökova Mezarlığındadır.
Türkiye'nin İlk Kadın Bilim Kadınları yeni yetişen gençlerimize iyi birer örnek olarak alınmalıdır.