Oksijen Gazetesi'nin 19-25 Ocak 2024 arası sayısında Elif Ergu'nun sayfasında Esas Sosyal gençlere yeni umut kapıları açıyor.
Gençler iş bulma yönünde, devlet üniversitelerini bitirip iş hayatına atılabilmeleri için "İlk Fırsatım " programıyla yol gösteriyor.
Esas Sosyal'in yaptığı araştırmaya göre gençlerin yüzde 25'i okulu bitirdikten sonra 15 ay içinde bile iş için mülakata çağrılmıyor. Her 10 gençten 9'u işsizlik sebebiyle fiziksel, psikolojik veya sosyal problemler yaşıyor, yoğun stres ve umutsuzluk hissediyor.
Elif Ergu, gençlerden Süheyla Mercan, Çiğdem Ezgi Şen ile görüşmüş.
Bu iki genç kadını merhum Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2000 yılında kurulan Esas Holding'in sosyal fayda odaklı yatırım birimi Esas Sosyal'ın tanıtım toplantısında tanımış.
Hem holding çalışmalarına hem de Esas Sosyal' e liderlik eden Emine Kamışlı'nın davetiyle bir grup gazeteci arkadaşımla gençlerle buluştuk. Esas Sosyal 2015 yılından bu yana gençlik ve istihdam alanında çalışıyor. Türkiye'nin değişik illerinde üniversitelerinde okuyan ve mezun olan ve iş bulma sorunu yaşayan gençlere yol gösteriyor. Onlara iş dünyasına girmek için basamak oluyor. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı toplantıda 2015 yılından bu yana gençlerle 4 bin kişilik bir ekosistem yarattıklarını söylüyor. Esas Sosyal'ın kuruluş amaçlarını ve yaptıklarını şöyle özetledi.
"Esas Sosyal'in işimizin en önemli parçası olarak görüyoruz. Fırsat eşitliksizlerine karşı oluşumuz, ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunma amacımız ve derinlemesine yapılan saha araştırmalarımız sonucunda yatırım alanımızı gençlik ve istihdam olarak seçtik. 2016'dan beri misyonumuza inanan 50 kurumsal destekçi ve 44 STK'yi genç istihdamında fırsat eşitliği sağlama amacıyla biraraya getirdik.
Eğitimli genç işsizliği için geliştirdiğimiz çözüm modellerimizle 81 ilden, 90 üniversiteden 118 farklı bölümden gençi, eşitlik ve kapsayıcılık çatısı altında fırsatlarla buluşturduk. Buna da devam edeceğiz.
Programlardan mezun olan gençlerimizle bağımız hiç kopmuyor. Kariyerinin ilk yıllarında genç profesyoneller olarak mezunlarımızın gelişimini desteklemeye devam ediyoruz.
2022 yılında Mezun Programı'nı hayata geçirdik. Mezun Komitesi kurduk. Geliştirdiğimiz modelle 81 ilden, 90 üniversiteden, 118 farklı bölümden gençi çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık çatısı altında fırsatlarla buluşturduk. Şimdiye dek hayatlarına dokunduğumuz gençlerin yüzde 75'i kadınlardan oluşuyor. Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırarak uzun vadede başarılı bir kariyere ulaşmaları için onları güçlendiriyoruz. Amacımız iş dünyasında kadın erkek eşitliğinin sağlanabileceğini göstermek."
Esas Sosyal Programlar Direktörü Özlem Akgün Esmeler ise gerçekleştirdikleri programların sosyal etkisini ölçüştüklerini anlattı. " İlk Fırsat Programı'na " katılan gençlerin yüzde 100 istihdama geçiş yapmalarının yanında gençlerin özgüveni gelişiyor, destekleyici ilişkiler kuruyor, iyi olma halleri destekleniyor ve en önemlisi geleceğe daha umutlu bakmaya başlıyorlar. Esmeler, Sosyal etki analizinin programa yapılan her 1 TL'lik yatırımın 2,5 katı kadar toplumda sosyal değer yarattığını gösteriyor " dedi.
Esas Sosyal 2023 yılında Anadolu'nun 73 ilinde devlet üniversitelerinde son sınıf veya yeni mezun 1.400 gence ulaşarak gençlerin istihdama yönelik ihtiyaçlarını tespit etmiş.
Gençlerin mezun olduktan sonra ortalama işsiz kalma süresi 15 ayın sonunda ise gençler 10 ay daha işsiz kalacaklarını öngörüyor.
Gençler deneyim eksikliklerini hayatlarında güncel bilgi ve becerilerle telafi edemiyor.
Mezun olduktan ortalama 15 ay sonra bile yüzde 25'i hiç iş mülakatına giremiyor.
Her 10 gençten 9'u işsizlik sebebiyle fiziksel ,psikolojik veya sosyal problemler yaşıyor, yoğun stres ve umutsuzluk hissediyor.
Esas Sosyal gençlere iş bulma konusunda yardım etmek için çareler arıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de şehrin belirli bölgelerinde ofisler açtı, gençlere iş bulmak için.
Bu tür oluşumların tüm Türkiye'ye yayılıp çoğalması lazım, bu vesileyle İstanbul Büyükşehir Belediyesini kutluyorum.