HAYAT DALGALAR GİBİ ÜSTÜMÜZDEN GEÇECEK

HAYAT DALGALAR GİBİ ÜSTÜMÜZDEN GEÇECEK

 

Eski başbakanlarımızdan, şair, "Karaoğlan" Bülent Ecevit' in arkadaşı Tunç Yalman'a mektupları yayınlanmış.

Oksijen Gazetesi 15.sayfada Haydar Ergülen'in "Yaz Köşesi " yazısında.

Alper Çeker'in bulup yayına hazırladığı mektuplarda genç bir Ecevit var. Henüz 19-20 yaşlarında, Robert Kolej'i bitirmiş Ankara'da  çalışmaya başlamış, İstanbul'daki en yakın arkadaşından uzak kalmış, aşık Ecevit.

1944-46  arası, Türk tiyatrosunun ünlü biri olacak, Tunç Yalman'a yazdığı mektuplar, onun aşk kadar arkadaşlığa da verdiği değer verdiği önemi gösteriyor.

Mektuplardaki ifadelerin rahatlığı, gönül alıcı sözcükler  kullanması Ecevit'in inceliği ve dostluğunun örnekleri.

100 yıllık cumhuriyetin  yılları dışında entelektüel, şair, çevirmen olarak başbakan olması az birşey değildir. Toplu şiirlerini Radikal   Kitap'a yazmış, Haydar Ergülen. Cumaları yayınlanıyordu, o gün öğleden başbakanlıktan aramışlar, Ecevit'i bağladılar, teşekkür etti.

Espirili, zeki, sözcüklerle oynamayı seven, derdini sıkmadan anlatan,  yazıyı bilen, tabiî en çok başkenti, "Rahşanapoli" olan, Rahşan'ı görmenin sevinciyle yazdığı mektubu "Cal bir ıslık benden" diye bitiren Karaoğlan.

Ortaokula giderken Dostoyevski'nin " Beyaz Geceler" ini, daha sonra da öğrenciyken babasına yazdığı mektupta babasından para istiyordu, diye yazıyor arkadaşı.

Ecevit'in tanık olunan bir tarafı da, tasavvufa yakın kişiliği olması. Hayatla ilgili tefekkür hali var, mektuplarda.

" Artık anladım ki, hayat dalgalar gibi üstümüzden geçecek. Dalgalar yükseldikçe saadet, alçaldıkça kederdir. Ve dalgalar ki bir yükselip bir alçalır. Eğer bu sahiden böyleyse ben razıyım, hiç değilse yarı ömrümüz olsun, mes'ut geçmiş olur " demektedir.

Bir tür "komün " sayılabilecek bir örgütlenme biçiminde yaşamak istiyor, arkadaşlarıyla hem de bu komünde Marks'ın 1845'teki komünizm ütopyasını gerçekleştirmek istiyor. Bir bakıma "Sabah balık tutup, öğleden sonra resim yapmak" istiyordu.

Ecevit'in de hayali çiftliği de bundan pek farklı değildi. Saat 12'ye kadar köylülerle iş birliği yapıp gelir elde edebilecek bir iş ve spor,saat 12'den sonraysa tümüyle kültür ve sanata ayrılmış bir yaşam. Bu düşüncenin hayali bile güzel.

Şairin mektupları Cemal Süreyya'nın "Bir dostluk hastalığı senin şiirin " dediği gibi iyilik, güzellik, dostluk dolu.

Rahmetli Bülent Ecevit' in " Hayat Dalgalar Gibi Üstümden Geçti " kitabını Alper Çeker hazırlamış, Timaş Yayınlarından çıkmış kitap, 368 sayfa.


YAZARIN DİĞER YAZILARI