HÜSEYİN NİZAMOĞLU'YU ANARKEN

HÜSEYİN NİZAMOĞLU'YU ANARKEN

 

Tabakhane Caddesinin sonunda Hüseyin Nizamoglu'nun  bir terzi dükkanı vardı. Tabakhane esnafından terzi Hüseyin Nizamoğlu, karşısındaki  kahveyi işleten Şevki Incioglu, kahvenin karşısında berber Sabahattin Koçer yüncü Halil Ibrahim Cantürk   o dönem Adalet Partisinin Belediye Başkanı Haluk Özsoy'un ağır toplarıydı. Bir de Harman Ticaret'ten Kemal Bey vardı, Belediye Encümeninde, Işık Mağazasının sahibi Mehmet Yalın da  vardı.

Zannedersem belediye  encümeni haftada bir defa toplanırdı.

 Tabakhane Deresi' nin üzeri  kapatılmış ve dükkan ile evler yapılmıştı.  Tabakhane Caddesinin üzeri önce Basmacı Dere Sokağına kadar, daha sonraki yıllarda da Tabakhane Mescidine kadar olan kısım ise daha sonraki yıllarda kapatılmıştı. Dere yatağının üstünü örtmek için hangi yasadan yararlanildiysa o yasayla derenin üstü örtülmüştür. Tabii bu tür uygulamalar daha çok Karadeniz Bölgesinde yaygın kullanılmıştır.

 O yıllarda Tabakhane Mesciti sadece Ramazan Ayı boyunca açılırdı. Şimdilerde Tabakhane Mescidi 5 vakit namaz kılınır hale geldi.

1950 yılına kadar belediye yönetimi CHP 'lı Belediye Başkanları tarafından götürülmüştü, en son Iskender Alper'di.

1950 yılında yapılan Belediye Başkanlığı seçimini Demokrat Parti adayı Naci Karaosmanoğlu kazanmıştı. 1955 seçimlerinde Demokrat Partinin adayı Turgut Topaloğlu'nu göstermişlerdi.

 Bu defa Naci Karaosmanoğlu bağımsız belediye başkan adayı olmuş, o dönem meclis üyeliğine seçilen Halil Ibrahim Cantürk oy pusulalarını tek tek elle sabaha kadar yazmışlar, öyle anlatıyordu, Cantürk.

1960 ihtilalinden sonra yapılan secimde CHP'den  ITÜ'lü  inşaat mühendisi  Latif Sepil Belediye Başkanı olmuştu. Lâtif Sepil dönemi tamamlamadan ayrılmıştı, başkanlıktan. Yerine  meclis içinden CHP'li Faruk Aksoy seçilmişti.

1965 ve 1969 seçimlerinde Adalet Partisinden Haluk Özsoy iki dönem belediye başkanı olmuştu.

Daha sonra 1973 - 1977 seçimlerinde  seçimlerinde CHP'den Erman Şahin Belediye Başkanı olmuş, 12 Eylül darbesiyle tüm siyasi partiler kapatılmıştı. CHP yerine SODEP kurulmuş, yerel seçimde Erman Şahin Belediye Başkanı adayı olmuş ve seçilmişti.

Hüseyin Nizamoğlu önce Muğla Belediye Meclis Üyeliği yapmış,  ardından da Muğla Il Genel Meclisi üyeliği yapmıştı.

Nizamoğlu ailesinin 3 çocuğu olmuştu, Halil Ibrahim, Hayati ve Hayal.  Halil Ibrahim' i genç yaşta kaybetmişti, Nizamoğlu ailesi.

Yerel Gazeteler hep sol düşünce sahiplerinin elindeydi, onun için başta Bülent Onucan ve çevresindeki Adalet Partili arkadaşları bir yerel gazete kurmak için toplanmışlardı ve o toplantının ardından Hamle Gazetesinin kurulması kararı çıkmış. Kısa sürede yayın hayatına başlayan Hamle Gazetesi Muğla Basın tarihinde yerini almıştır.

Kurulduğu günler içinde merhum Bülent Onucan gazeteden ayrılmamıştır. Daha sonra müteahhitliğe de başlayan Bülent Onucan, inşaat işleriyle daha çok ilgilenir olmuştur.

Kuruluşunda bir çok kişinin emeği olan Hamle Gazetesi daha sonraları mecburen  sermaye arttırımına giderek, büyük hissesi Hüseyin Nizamoglu'na geçmiştir.

Hüseyin Nizamoğlu Hamle Gazetesinde çıkan yazılarının fotokopisini çeker, okumasını istediği kişilere dağıtırdı. Denk geldiğinde bana da verirdi.

Hamle Kırtasiyede benim çıkardığım  "Muğla'nin Unutulmaz Valisi,  Mustafa Recai Güreli " kitabının  satış yapılması için 5 şer adet Hüseyin  Nizamoglu'na bıraktığımi hatırlıyorum,  2010 yılında. 

Yakın zamana kadar kırtasiye dükkanına gelir,  gider kasanın başından ayrılmazdı.

Hamle Matbaası, tescilli bir Muğla Evini restore ederek, bir matbaaya dönüştürerek yayın hayatına devam etmekte.

Hüseyin Nizamoğlu çalışmayı seven, son günlerine kadar çalışan, bir büyüğümüzdü.

Oğlu Hayati Nizamoğlu"na, Hamle Ailesine

baş sağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI