İLKNUR HATİCE ÖNAL

 

Halikarnas Balıkçısı, T.C. Kültür Bakanlığı, Türk Büyükleri, 1983'te çıkmış 229 sayfa olan kitap Kültür Bakanı İstemi Talay zamanında yayınlanmış.

Ezo Kitabevine uğradığımda bu kitabı  gösterdi, Ezo Sahaf sahibi Veli Sevimli  Bey.  Aldım okudum.

Halikarnas Balıkçısı'nın hayatı,  kişiliği ve eserlerinin incelenmesi yer almaktadır, bu kitapta. Bodrum sever olarak tanıdığımız Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum'da yaşadığı yıllardaki günleri yer almaktadır.

Bu kitabın hazırlanması anında kızları İsmet Noonan ve Aliye Önce'ye, oğlu Sinan Kabaağaçlı'ya değerli hocalarım Prof. Dr. Şerif Aktaş 'a ve Yrd. Doç. Dr Yakup Çelik 'e teşekkür eder, Halikarnas Balıkçısı'nın 20.07.1997 günü aramızdan ayrılan ikinci eşi merhume Hamdiye Öz'e Tanrıdan rahmet dilerim.

Cevat Şakir Kabaağaçlı Girit, 1890 doğumludur. Babası, Osmanlı komutanlarından ve tarih yazarlarından Kabaağaçlızadelerden Mehmet Şakir Paşa, annesi San İsmet Hanımdır. Dedesi, Afyonkarahisarlı Kabaağaçlizade Albay Mustafa Asim Bey, amcası sadrazamlık da yapmış Ahmet Cevat Paşa'dır.

Çoğu dünya çapında ün yapmış sanatçılar bu aileden yetişmiştir. Örneğin, ressam Prenses Fahrünisa Zeyt(1903-1991), ressam Aliye Berger(1906-1974), seramikçi Füreyya Koral, ressam Nejat Devrim, tiyatro sanatçısı Şirin Devrim, ressam Cem Kabaağaçlı bunlardandır.

Çocukluğu babasının memur olması nedeniyle beş yaşına kadar Atina-Faleron'da geçmiş. Daha sonra  İstanbul Büyükada'ya yerleşmişler. Cevat Şakir öğrenime burada başlamış.

Cavat Şakir, iyi öğretmenlerden ders almış. Robert Kolejinde hazırlık okumadan birinci sınıfa alınmış. Cavat Şakir, İngilizce öğretmeni olan Misis Reader'a " İnsanlar birbirlerini neden öldürüyorlar " diye sorunca "Bu çocuk  nasıl yaşayacak" yakınır. Robert Koleji iyi derece ile bitiren Cavat Şakir, Ingiltere'ye gönderilir. İngiltere'de Oksford Üniversitesi Yeni Çağlar Tarih Bölümünde okudu.Bu üniversitenin kitaplığı Cevat Şakir'e çok şey kazandırmıştır.

Halikarnas Balıkçısı Cavat Şakir Kabaağaçlı,1913 yılında Agnesia Kafiera adlı İtalyan kızla evlenmiş. Kafiera'dan kızı oldu, Mutarra Agustina ve Vatikan avukatlarından evlenmesi nedeniyle, Cevat Şakir, sıkça İtalya'ya gidip gelmiş. O arada İtalyanca'sını geliştirmiş.

Daha sonra Pilar adlı İspanyol kadınla evlenmeden yaşamış, ondan da bir oğlu olmuş, çocuk 1 yaşındayken İspanyol iç savaşında ölmüş.

Cevat Şakir'in resmen evli olduğu ikinci eşi dayısının kızı olan Hamidiye Hanım'dır.

Nişanlamalarını " Tatil olacağımız gün okulun kapısına geldi. Beni ürkütmeden kibar davranışı

beni, okuldan eve götürdü ve nişanlandık. Cevat çok sevinçli ve mutluydu." diye anlatıyor, Hamidiye Hanım.

Arkadaşlarıyla tanıştırmış  Sedat Simavi, Yahya Kemal, Peyami Safa ile.

Cevat Şakir'in Hamidiye Hanım'dan olan oğlu Sina Kabaağaçlı, İstanbul Üniversitesi Eski Diller Anabilim Dalı Latince bölümünden öğretim üyesi olarak emekli olmuş, 1997'de ölmüş.

Cevat Şakir, Istanbul'da Remide isimli güzel bir kızla da gönül macerası yaşamıştır.

Cevat Şakir'in son eşi Hatice Hanım, Girit'ten   Bodrum'a göçmen olarak gelen Âdemoğulları ailesinin kızıdır. Bu evliliğinden iki kızı İsmet ve Aliye ile oğlu Suat olmuştur. 

1918 yılında İstanbul'a dönen Cavat Şakir Kabaağaçlı basında çalışmış. Zekeriya Sertel"in

"Resimli Ay" "Resimli Sayfa " Sedat Simavi'nin "Inci" dergilerinde yazılar yazdı, resimler, karikatürler çizdi, kapak resimleri, süslemeler yapmış. Cavat Şakir, M.Zekeriya Sertel ile tanıştığı zaman çok kötü durumdaydı.

Azra Erhat'a yazdığı 19 Aralık 1958 tarihindeki mektubunda olayı şöyle anlatmaktadır.

" Babam, çiflikte her zaman bir suikasttan korktuğu için yanında silah ve tabanca taşırdı. Evvela zengin bir adam, sonra bir asker...Benimle tartışırken üzerime ateş etti. Ben de karşılık verdim, ben yapmasaydım ölen ben olurdum. O öldü, ben ise ölmekten beter oldum. Yani o gün, bugün kendimi yalan sanıyorum. " Azra Erhat, Mektuplarla Halikarnas Balıkçısı, 2002, s 135. 

Cevat Şakir baba katili olarak tutuklanmıştır. Babasının naaşı Büyükada'ya getirilip aile mezarlığına defnedilmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI