13 Nisan 2025 Pazar günü Cumhuriyet Gazetesi'nin 2.sayfasında Londra'dan Gülseren Tozkoparan Jordan'ın yazdığı bir haber vardı.
"İngiltere'de Londra'ya yakın küçük bir kasabada ilk kez başlarına geliyordu, yoksa alışkındık kesintilere. Elbet akar birkaç saate diye düşündük, çevresi denizle çevrili koca adada su sıkıntısı niye olsun, olurmuş meğer.
Oğlum okuluna gitti, ben de bulaşıkları yıkadığıma sevindim. Çaydanlıktaki su sabah çayıma yetti. Birkaç saat sonra okuldan gelen eposta "Su kesintisi nedeniyle okulun tatil edildiğini, öğrencilerin eve erken gönderileceğini " bildiriyordu. İşte o zaman kesintinin ciddi boyutta olabileceğini anladım. Bir taraftan da "Bu nasıl iş Ankara'da olsa belediyeden mesaj gelirdi" diye söylendim.
İngiltere'de suyu musluktan içtiğimiz, her şeyde musluk suyu kullandığımız için evde içebileceğimiz bir damla bile su yoktu. Ben de hemen markete koştum. Sokakta rastladığım komşumuz Mendy "Su almaya gidiyorsan, geç kaldın, markette su kalmadı " dedi. Abartmıyordu su kalmamıştı, markette. Birkaç maden suyu buldum, eve döndüm.
O sırada kızımdan gelen mesaj olayı aydınlattı. Şu faturası onun üstünde olduğu için mesaj ona gelmişti. "Aniden ortaya çıkan arıza nedeniyle plansız su kesintisi için özür dinleniyor ve arızanın giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini " bildiriyordu. Akşamın karanlığında, gözümüz kulağımız telefonda ve borulardaydı. Tam o anda gelen mesaj, kasabada su istasyonu açıldığını ve su dağıtımına başlandığını bildiriyordu. Bu yer bize biraz uzaktı, araba da yoktu. Kafamda su istasyonu canlandırmaya çalışıyordum.
İngiltere'de her yerde içilebilir musluk suyu ücretsiz, lokanta ve kafelerde, musluk suyu ikram edilir, bizde lokantalardaki ekmek ikramı gibi. Sise suyu isteyene de verilir. Havaalanında su sebillerinden şişenizi doldurmak imkanı da var.
Her şey son derece organize altışarla paketlerde 2 litrelik su dağıtılıyordu. Arabayla gelenlerin bagajına konuluyordu. O akşam verilen şişelerle rahatladık ama "Tasıma suyla değirmen dönmüyor " Birde içme suyunu tuvalette kullanmak insanın içini sızlatıyor.
Ertesi sabah suya kavuşacağımızı umut ederek uyuduk, ama ertesi günde de arıza giderilemedi. Okul tatili uzadı. Kar buz, sel, fırtınadan okul tatiline tanık olmuştuk, su kesintisinden ilk kez yaşıyorduk. Okul sabahın erken saatlerinde su durumuna göre güncelleme yapıyordu, tatile devam mı, tamam mı? diye.
Su kesintisinin ikinci günün sabahı kasabanın milletvekili araya girdi. Muhafazakar Parti'nin eski başbakanı Rishi Sunak'tan sonra parti başkanlığına geçen Tom Tugenthat, hem kendi web sitesine üye olanlara yolladığı mektupla "iki gündür sıkıntı veren, düş kırıklığı yaratan kabul edilemez su sıkıntısı ile yakından ilgilendiğini, en kısa sürede çözüm bulunacağını yazdı. "
İkinci gün de su dağıtımına devam edildi. Bizde ikinci günün akşamı çamurlu su akmaya başladı, ama bazı evlerin ve okulun suyu üçüncü gün de geldi. Okuldan gelen mesajla, öğrencilerin saat 11 gibi okula giriş yapılabilecekleri yazılıydı.
Çocukların Necati Cumalı'nın aynı adlı romanından uyarlanan filmi izlemeyi önererek iyi ki, "Susuz Bir Yaz" geçirmek zorundayız kalmadık, kalmayız, dedim."
Su yaşamak için en önemli ihtiyaç, suyun olmaması yaşamın biteceğini gösterir.
Su kıtlığı yaşatmasın, kimseye.