İŞ İNSANI SÜREYYA CİLİV

 

Is dünyasındaki liderliğiyle binlerce kişiye rol model oldu, Süreyya Ciliv. Ünlü iş insanının girişimciliğe soyunduğu yıllardan Bill Gates'le birlikte çalışmasına kadar iş hayatındaki tüm detayları anlatan biyografisi, Fırat Demirel imzasıyla kitaplaştı. Söyleyişi Nazlı Berivan Ak yapmış, Oksijen Gazetesi'nin 29 Aralık 2023- 4 Ocak 2024 çıkmış.

Süreyya Ciliv, Global Is Dünyasında Sıradışı Bir Lider. Kronik Kitap'tan çıkmış. Ciliv, Ankara Fen Lisesi yıllarından ODTÜ' ye, Harvard Busines School'dan Microsoft Türkiye'ye ve devamında  Türkcell' e uzanan, iniş çıkışlarla dolu bir hayat.

Vehbi Koç'tan burs isteyip sonra sonra vazgeçen, Bill Gates ile çalışan, Türkcell' i bir dünya markası haline getiren, sosyal sorumluluğu, özellikle Doğu'ya yatırım hedeflerinin, teknolojiyi ve bilgiyi hayatının odağına koyan Süreyya Ciliv, liderliğe, ekip kurmaya, geleceğin şifrelerine dair önemli ip uçları veriyor, kitabında.

Kitabın yazarı Fırat Demirel, 2018'de Türkiye'deki internet girişimlerini anlatan, "Geleceği Görenler" isimli kitabı yazmıştı.

Kitabı imzalayıp bana göndermişti, Süreyya Ciliv.

Buluştuğumuzda hayat ve iş hayatındaki tecrübelerini gençlerle paylaşmayı seviyor, onlara cesaret veriyor, yön gösteriyor, bu konuyla ilgili bir kitap hazırlaması istenince 2020 yılında çalışmalara başlamış.

Süreyya Ciliv, gençlik döneminde Vehbi Koç ile yollarının kesilmesini, burs istemesini anlatıyor. 

Ciliv o günleri şöyle anlatıyor "Benim için unutulmaz anıdır. Kendisi ile ilgili bütün kitapları okumuştum. Koç Grubu'na büyük saygım vardır. Rahmi Koç ile tanıştım. Mustafa, Ömer  ve Ali Koç çok sevdiğim, saydığım, çok değerli insanlardır. Koç Grubu'ndan burs alsaydım önümün çok açılacağını tahmin ediyorum.

Bill Gates benim çok saygı duyduğum insandı. Yenilikçi, dünya insanlarına fayda sağlamayı düşünen bir insan. Microsoft sayesinde çok zengin oldu. Benim tanıdığım Bill Gates, düzgün düşünen, çok çalışkan, çok mütevazı bir insan. Bir kenarda Microsoft'un özel projelerini, daha piyasaya çıkmayan ürünleri, tableti kullanırdı. Toplantılarda çok çabuk sinirleniyordu. Gerektiğinde gücünü ortaya koymaktan hiç çekinmezdi. Microsoft'un ilk çalışanları ona soru sormaktan çekinmezdi.

İletişim konusunda da hızlıydı. Bir gün kendisine mesaj attım. O gün Paul Allah'ın satın aldığı Seattle Seahawks'in maçı vardı ve hemen geri dönmeyeceğini düşündüm. Ama öyle olmadı. Microsoft  benim için okul oldu."  dedi. Türkcell döneminde Diyarbakır'daki 3 G hızı ile Paris'in kıyaslanması fikrinin nasıl doğduğunu sorduğumda, " Türkcell'de bir takım olarak ortak bir vizyon ve misyonumuz vardı. Türk insanının önünü açacağız ve Türk insani teknolojide dezavantajlı değil, bilakis avantajlı duruma geçecek. Hepimiz buna inandık. Diyarbakır' da çağrı merkezi açtık. Gazeteci arkadaşlar orayı da görsün istedik. Terör olaylarının yaşandığı bir dönem olmasına rağmen Diyarbakır' i seçtik. Diyarbakır'daki 3G hızı, Paris'tekinden 3,5 kat hızlı çıktı. Doğu'ya yatırımın, yaptığımız en doğru hamlelerden biri olduğunu gördük. Ekonomik açıdan karlı olmayan çok küçük yerleşim yerlerine bile baz istasyonu koyma konusunda öncü olduk" diye bitirdi konuşmasını, Is Adamı Süreyya Ciliv.

Süreyya Ciliv, doğuda Diyarbakır'da baz istasyonu kurarak 3G haberleşme ağını hayata geçirmiştir. Süreyya Ciliv'in otobiyografisi 360 sayfalık bir kitap. Gençlerin, bilhassa girişimci olmayı düşünenlerin okumaya ihtiyaçları var.

Fırat Demirel'in kitabı, Kronik Kitap'tan çıkmış.

YAZARIN DİĞER YAZILARI