KAHİRENİN YENİ MÜZESİ

KAHİRENİN YENİ MÜZESİ

 

Oksijen Gazetesinin 29 Aralık 2023- 4 Ocak 2024 sayısında Financial Times gazetesinin Keba Saleh'in haberinde " Kahire'nin  Yeni Müzesi Turizmi Kurtarır Mı " şeklinde verilmiş.

Inşaatı 20 yıl süren ve 1,2 milyar dolara mal olan "Büyük Mısır Müzesi " 2024'te açılıyor. Sergilenecek eserler arasında dev 11.Ramses heykeli ve Keops'un 4 bin 600 yıllık teknesi de olacak.

Kahire'deki yeni "Buyuk Mısır Müzesi"nin geniş sahanligina granit tahtlara oturmuş, dev firavun heykelleri süslüyor. Binanın üzerindeki çelik konstrüksiyonlu avlu, soğuk hava akımlarını çekip çöl sıcağını kesecek.

Gize'deki piramit bölgenin yakınında bulunan devasa yapı bitmek üzere. 20 yıl süren inşaatın ardından tesis önümüzdeki yıl açılma aşamasında. Kahire, yeni tesisin dünyada tek bir medeniyete müze olmasıyla övünüyor. 1,2 milyar dolara mal olan projenin ülkenin turizm potansiyelini güçlendirmesi gerekiyor.

Mısırlı bilim insanları ve arkeologlar da müzenin uluslararası staj yeri olmasını bekliyor. Içinde firavun ve hanedan öncesi dönemden 100 bin eserin yanısıra modern koruma laboratuvarları ve araştırma tesisleri de yer alacak. Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed Issa " Her iyi müze gibi Büyük Mısır Müzesi' de yeni bir hikaye yaratacak. 30 hanedanın bir kaç bin yıl içinde tarihin ilk devletlerinden birini nasıl yarattığını gösterecek " diyor.

12 galeride tarih öncesi zamanlardan Mısır'daki Roma döneminin sonuna kadar farklı dönemlere ait eserler sergilenecek burada. Baş  köşede ise 35 yüzyıl önce yaşamış çocuk kral Tutankhamun' un mezarındaki hazineler yer alacak.

Kralın koleksiyonundaki 5 bin 600 eşya iki özel galeride sergilenecek. Aralarında yaldızlı sandıklar, at arabaları, lahitler, mücevherler, deri sandallar, hatta kralın keten iç çamaşırları da bulunacak sergide.

Issa "Müze krallığa ve devletin oluşumu hakkında bilgiler de verecek. Toplum hakkında da bilgi verecek. Eski Mısırlıların kıyamete ve öteki dünyaya hazırlanmak üzere yaşamlarını nasıl kuruyorlar, onları gösterecek " diyor.

Irlandalı mimarlık firması "Heneghan Peng Architects " tarafından tasarlanan yapının diyagonal çizgileri, asimetrik kütleleri ve piramit formu Eski Mısır estetiğini hatırlatıyor.

Ziyaretçiler binaya piramit şekilli kapılardan giriyor. Kapıların çevresi eski hükümdarların hiyerogliflerle dolu. Geniş pencereler Gize piramitlerine bakıyor. Avlunun ön bölümünün yıldızı, Kahire meydanında duran 11 metre yüksekliğindeki Kral 11.Ramses heykeli.

Büyük merdiven boşluğunun iki yanında tavana kadar ulaşan uzun ters piramit dizisi var.

Turizm Bakanı Issa büyük ölçüde Japon kredileriyle finanse edilen müzenin " Kahire'yi lüks bir rota olarak yeniden yaratmasını " umuyor.  Civarda yeni bir havaalanı da açılmış.

Issa " Müzenin ilk yılında 5 milyon ziyaretçi bekliyoruz" diyor. Komşu Gazze'de yaşanan savaşın getirdiği istikrarsızlığa rağmen Mısır' in 15 milyon turisti hedefliyor.

Mısır'in borç yükü IMF verilerine göre GSYIH'inin yüzde 93'ne denk. 

Müzenin önde gelen parçalarından biri, Kral Keops'un 4 bin 600 yıllık "Güneş Enerjili " teknesi. Hükümet adına inşaat denetimini yapan General Atef Moftah'a göre, Kral dirildikten sonra güneş tanrısı Ra'ya götürmek için sedir ağacından yelkenliyi müzeye getirmek bile zor olmuş.

1954'te keşfedilen ve bugüne kadar Keops Piramidi yakınındaki özel müzede korunan tekne tasinamiyacak halde görünüyordu  Arkeologlar teknenin parcalanabilecegi uyarısında bulundular.

Ancak Moftah  kararlıydı ve bir plan yaptı. Buna göre tekne özel olarak inşa edilmiş çelik bir kafesin içindeki platforma bağlanacak ve "akıllı kamyonla" taşınacaktı. Kamyondaki herşey buna göre ayarlanacakti.

Moftah, " Ilhami Allah'tan aldım. Sekiz ay hazırlandık. Aynı ağırlık ve ebatta yükler kullanarak rotayı iki kez test ettik.Tekneyi bulunduğu binadan çıkarmak bir günümüzü aldı. Bir günde 8 km uzaktaki yeni müzeye taşıdık. Üçüncü gün vinçle yerine yerleştirdik. " diyor.

Issa'ya göre, "sürdürülebilir gelir akışı sağlayacak kamu-özel modeli " yaratmakla olur. 

Mısır'in en büyük özel şirketlerinden olan "Hasan Allam Holding'le irtibata geçecek.

Organızasyonun denetimi turizm bakanı başkanlığındaki mütevelli heyeti sağlayacak.

Şubat'tan beri ziyaretçilerini müze avlusunda giriş serbest, ancak galeriler hala yasak bölge.

Moftah çevre  çalışmalarının ardından, Kahire Müzesi açılışı bekliyor.

Açılışa krallar, cumhurbaşkanları ve liderlerin katılacağı büyük bir şenlik bekleniyor.

Televizyonda canlı yayınlar vasıtasiyle tüm dünyaya duyurulacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI