Yayla kavun yarışmasına mimar Nurtan Onur ağabeyimle birlikte gittik. Arabasını Devrim Gazetesi'nin önünden bindik, otobüs durağına gitmekte olan kepenkçi Mehmet'i alıp çevre yolundan Narlı Kahvesine varmadan bir tarlaya arabayı bıraktık.
Karabağlar Kavun Yarışması, derneğin yeniden hayata geçirilmesi ile başladı. Önceki dernek genel kurulunu yapamamış, ondan dolayı kapanmıştı. İlk dernekte görev yapanların büyük bir bölümü hayatta değil. Onları bu vesileyle anmış, olalım, yad edelim. Önceki dernekte olan büyüklerimle tek tek konuşarak, yayla derneğinin kurulmasına sıcak baktıklarını gördüm. Başta rahmetli Hasan Nuri Öncüer olmak üzere gözlükçü Yalçın İnan, Emirbeyazıt Mahalle Muhtarı Abdülbaki Karaefe
Cemil Harput, Şenol Oskay, Onur Doğruel, Halil İbrahim Çağlayan, Rıza Özbilgi, mimar Ertuğrul Aladağ ile sözleşerek Dr. Osman Gürün'ün muayenesine gittik. Osman Bey bizi iyi karşıladı. Biraz hoş beşten sonra Hasan Nuri Öncüer, gelme sebebimizi söyledi. Yayla Derneğini tekrar kurmak istediğimizi, dernek başkanlığı için de, sizi düşündük, dedi. Biraz düşündükten sonra, kabul etti, Osman Bey. Ondan sonra kuruluş aşamasına gelindi.
İlk kavun yarışmasını Keyfoturağı Kahvesinde başlattık. Kavun yarışmasında dereceye görenlerin hediyelerini esnaftan topladık. Daha sonraki yıllarda belediyelerimiz sahip çıktı ve hâlâ devam ediyor. Rahmetli belediye başkanı Orhan Çakır' i ve ondan sonraki belediye başkanımız Dr. Osman Gürün'ü saygıyla anıyorum.
Bu sene Yayla Kavunu yarışması son işleticisi olan Nevres'ten belediye başkanı Erman Şahin zamanında alınan ve belediyenin mülkü Narlı Kahvesi'nde yapıldı.
Kahvenin yakınında bulunan iki tarla araç park yeri yapılmış. Kahve geçen sene yeniden düzenlenmiş, mimar Yeliz Kanat Durmazoğlu tarafından.
Kahvenin girişinin solunda Arkeolog Serdar Satırlar' in " Muğla Kuşları Fotoğraf Sergisi" yer almıştı. Çok hoş bir sergiydi, onun arkasına konan mesire masalarında oturduk.
Çocuklara yönelik uygulamalı tarım eğitimi kahvenin bir bölümünde devam etti. MSKU Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey'in "Muğla Yemekleri" söyleşisi ile devam etti. Yerel üreticilerin ürünlerini sergilediği stantlar, halk oyunları, keşkek ve kavun ikramları yapıldı. Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu yaptığı konuşmada "Karabağlar bizim değerimiz. Sahip çıkmalıyız. İrimlere, kesiklere zarar vermeyelim. Yaylalılar olarak, biz yaylayı koruyarak, gelecek nesillere
vermek niyetindeyiz. Bunun için yapılması gerekenler var. Hep birlikte karar vermeliyiz. " diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra söz alan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal " Karabağlar Yaylamız, bizim gözbebeğimizdir. Dünyada az rastlanır, bir güzelliktir. Çıkılan değil, inilen bir yayladır, burası. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde geçen yayla, 15 bin hektarlık alana yayılmıştır.
3.derece doğal sit alanımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu şenlikle doğaya, kültürümüze sahip çıkarak yaşatacağız. Geleneksel hale gelen kavun yarışmamız, yöremizin tanıtımına katkı koyacak bir etkinliktir. Katılımlarınız bizi sevindiriyor, hepinize çok teşekkür ediyorum." dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları gösterisi ve Hamdi Demirtaş' in türkülerini dinledik.
Muğla mutfağı üzerine araştırmalarını "Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri" kitabında toplayan MSKU hocası Selma Atabey Muğla Yemekleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Kitabı hazırlarken 446 yemeğe ulaştığını, anlattı.
Kavun yarışmasına 21 üretici katılmış. Jüride ziraat mühendisi Türker Karayiğit, Çiğdem Varlı, Suat Büyükbabalı, Mehmet Bal, Şenol Oskay, Mehmet Ersen oluşmuş. Kavunların şekli, tadı, kokusu, rengine göre değerlendirildi.
Yarışmanın birinciliğini Hayriye Arimbağ, ikinciliği Mehmet Dural, üçüncülüğü Büşra Taş, dördüncülüğü Şükrü Yavaş, beşinciliği Halil Taş kazanmış. Dereceye girenlere ziraat ekipmanları verildi.
Şenliğin yapıldığı Narlı Kahvesinin işletimi Menteşe Belediyesine ait. Orhan Çakır döneminde kahve olarak işletildi. Daha sonraki yıllarda Park Bahçe Müdürlüğünün fidan yetiştirme yeri olarak kullanıldı. Yeniden düzenlenip kahveye çevrilen Narlı Kahvesi, gerek yiyeceğini kendin getirip, oturma mekanlarını kullanabilirsin, gerek kahveyle konuşarak ne tür etkinlik yapacağını söyleyebilirsin.
Güzel bir etkinlik oldu, emeği geçenleri kutluyorum.