Konakaltı'nda hem " Merkez Oteli" hem de lokanta olarak kullanılan binayı, Muğla Belediye Başkanı Erman Şahin döneminde kamulaştırılarak, bu yer Muğla Belediyesine geçmiş, restore çalışmaları başlatılmıştı, hemen. O günlerde rahmetli Nail Çakırhan Ağa Han ödülünü kazanmış, rahmetli eşi Prof.Dr. Halet Çambel ile belediye başkanı Erman Şahin'le konuşmaya gelmişler. Diplomasız mimar Nail Çakırhan ve Prof.Dr. Halet Çambel Ağa Han'dan
kazandıklarını parayı Muğla Belediyesine bağışlamayı düşündüklerini söylemişler. Hemen Erman Şahin bu paranın Konakaltı Kültür Merkezinin ahşap işlerinde kullanılacağını bildirmiş. Böylece hem belediye ahşap işleri için Orman Dairesinden ihaleye girip, almışlar. Yani hem belediye ihtiyaç duyduğu ahşaba kavuşmuş, hem de Çakırhan çifti gönül rahatlığı içinde olmuşlar.
Yetmişli yıllarda Konakaltının Bahçesi sinema olarak hizmet verdiğini hatırlıyorum. . Han olarak kullanılan üstü otel, altta lokanta ve kahvehane olarak kullanıldı.
Revizyon projesi rahmetli mimar Oktay Ekinci ve Zehra Ekinci tarafından hazırlanan Konakaltı Han hizmete girişi Erman Şahin döneminde bitmemiş, Başkan Orhan Çakır dönemine sarkmıştır. Rahmetli Orhan Çakır, hizmete açmıştır. Orhan Çakır döneminde KonakaltıKültür Merkezi broşürü hazırlamıştık. Kitapçığın kapağını "Merkez Oteli"nin, aşağısındaki bahçede, ortada bir çeşmenin bulunduğu fotoğrafı, mimar Fatih Özkaya'dan alarak koymuştuk.
Orhan Çakır'dan sonra göreve gelen Dr. Osman Gürün, hemen Konakaltına el atmış, hemen ihaleye çıkılarak bodrum kata güzel bir toplantı salonu yapılmıştır. İşin sorumlusu inşaat mühendisi Halit Kakalicoglu olarak zamanında bitirilmiş, hizmete açılmıştır.
Merdivenli olarak hizmet vermekte iken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın desteğiyle, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, engelli asansörü ile çözümü bulmuştur.
Dışarıdan görülmeyen asansörü bende bu hafta gidip gördüm, çok şık olmuş. Tabi engelli asansörü olması normal asansörden çok yavaş hareket ediyormuş.
ARTE asansör firması montajını yapmış, bu asansörün. ARTE Mühendislik asansör bakım firmasına gidip bilgi aldım. Montaj, proje ve müteahhitlik firmasının ortaklarından inşaat mühendisi Osman Anıl Oruç Muğla'da, ortağı makina mühendisi Burak Yiğit Dalaman' da görev yapıyorlar. Engelli asansörü 2 duraklı, 4 metre seyir mesafesi, hızı da 0,15 m/s, kapasitesi 320 kilogram olan hidrolik, acil durum stopları olan yönetmeliğe uygun olarak yapılmıştır. ARTE Mühendislik bir aynı tip asansörü bir de Borsa İstanbul İlköğretim Okulu'nda bir örneği var.
İhtiyaç duyulduğu anda bir firmanın Muğla'da bulunmasına sevindim. Yerinin de uygun olabilecek yere, saklı bir konumda olması ayrıcalık.
Emeği geçen herkesi kutluyorum, ARTE firmasına da teşekkür ediyorum.