KUYULU KAHVENİN YANKISI

KUYULU KAHVENİN YANKISI 

Ankara Masalları, İrfan Akalp yazdığı öykü kitabı. Benim aldığım 4.baskısı. Ankara'da  İzan Yayıncılıktan çıkmış,  199 sayfa.
Kitabın arkasında;
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ülkemizde  de ortak hafızayı oluşturan mekanlar hızla yok oluyor. Kentler yıkılıp yeniden yapılırken tarih de unutuluyor. Kentte yaşayanların hatırlayabildikleriyse 60-70 yıldan önceye gidemiyor. Tarih deyince akıllara hemen devlet, ulus, kahramanlıklar, savaşlar ve bozgunluklar geliyor. Okullarda ezberletilen tarihin içinde küçük insanın hayatına dair hiçbir bilgi verilmiyor.
Ankara'da doğup büyüyen yazar, yaşanmışlıklardan yola çıkan kısa öyküler eşliğinde okuru hem yaşadığı yerlere, sokağına, doğduğu eve hem de Başkent'in öteki Ankara'sına götürüyor. Bizi kentin harabeleriyle mahzenleri ve esrarlı zindanlarında gezdiriyor. Türkiye'nin en önemli donum noktaları olan 60'lı  70'li yıllardan başlayarak 90'lı yıllara kadar ulaşan bir yolculuğa çıkarıyor, kentin gizli geçitleri ve sur kapılarından  geçirip, esrarlı sokaklarında dolaşıyoruz. Kitap, bizleri dayatılan kent algısının dışına çıkmaya davet ediyor.
Kısa kısa öykülerden oluşan kitapta 42 bölüm var. 
Nuri Efendi, Kahve, Koku, Hupa Haftası, Makas, Yıldızı Sönmüş Kabadayılar, Köfteci Deli Nevzat, Fehmi Bey, Süs Havuzu, Radyo, Parmaksız Sebo, Bulmaca, Münevver,  Arife, Babaanne, Amele,  Bağ, Kömürlük, Babaannenin Ölümü, Taksici Birol, Tuzak, Taahhütlü Mektup, Kadeh, Süslü Tevfik, Zuhal  Abla, Taco, Az Konuşan Soğuk Bir Komedyen, Klarnet, Bekarhaneler, Tosyalı Hasan, Arnavut Rıza'nın Kahvesindeki Olay, İrmik Helvası, Zafer Çarşısı, Metin, Milyoner, Si Garaborsa, Kuşçu Kemal, Boru, Hamam, Somya, Sempatizan Orhan, Güvercin  adını taşıyan öyküler kitapta yer alıyor. 
 O yılların Ankara'sını  erkek- kadın ilişkilerini, hapis hayatını, mahalledeki olayları, 60'lı ve 70'li yıllarındaki yaşananları çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI