LİSELERDEN BEYİN GÖÇÜ

 

Oksijen Gazetesi'nin 11-25 Ocak 2024 sayısının 22. ci sayfasında  Talia Boşnak toparladığı yazıda, Türkiye'nin önde gelen liselerini bitirip tercihini yurt dışından yana kullanan öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

"Bu sene Galatasaray Lisesinde okuyan 121 öğrenciden 78'i, Avusturya Lisesinde 75 öğrenciden sadece biri Türkiye'de kalmış.

Gençlerin kararında yurt dışındaki okul ücretleri etkili olmakta. " deniyor.

"Türkiye'de her sene yaklaşık 1 milyon öğrenci sınava giriyor. 2023'te yapılan sınavda 1 milyon 30 bin 195 öğrenci ile rekor kırıldı. Bu öğrenciler içinde başarılı olanlar, Galatasaray, Robert, Üsküdar Amerikan,  Kabataş Erkek, İstanbul Erkek, Avusturya, Alman, özel Fransız ve İtalyan Liseleri, Koç Lisesi gibi özel liselere girebilmek için yarışıyorlar. Bu liseleri bitirenler eğitimlerini yurt dışında devam ettirmek istiyorlar." diyor.

İstanbul'da okul yöneticileri bu konuda ne diyor,  diye bakacak olursak?

Galatasaray Lisesi Müdürü, Prof.Dr. Mustafa Reşat Daalak şöyle diyor.

" Akademik açıdan bakacak olursak, çok başarılı öğrencilerimiz var. Daha iyi eğitim alırım düşüncesiyle yurt dışındaki üniversiteleri tercih ediyorlar. Kendi istedikleri projeleri gerçekleştirmek, hocalarla birebir çalışma imkanı bulmak, daha yaratıcı bir eğitim görmek,  gerektiğinde insiyatif alma arzusu içinde olabiliyorlar. Bunlar Türkiye'de sınırlı olduğunu düşünüyorlar. Öte yandan burs alamadıkları takdirde, özel üniversitelerde okumaları zorlaşıyor. Bahsettiğimiz öğrenciler ilkokulun ardından, bir maratona girmiş, kazanmış öğrenciler. Tekrar sistemin gerektirdiği gibi yarış atı gibi sınav ve test sürecine girmeyi istemeyen, bu nedenle yurtdışına gitmek isteyen öğrencilerimiz var."

Bir başka okulun yöneticisi olan Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Tuna Zenginal Salkali de şöyle diyor. " Diplomaların kapasitesini kullanıyorlar. Bizim öğrencilerimiz burada evrensel bir eğitim alıyorlar. 2 hatta 3 dile çok hakim oluyorlar. Öğrencilerin yurtdışı için hevesli olduklarını görüyoruz. Gidiyor olmaları düşündürücü fakat eğitiminin ardından daha nitelikli olarak geri dönen öğrencilerimize de rastlıyoruz. "

Robert Kolej Türk Müdürü Nilhan Çetinyamaç,"2023 yurtdışına gidişlerde çok öğrencimiz oldu. En fazla ABD'ye, ikinci olarak da Ingiltere'ye ardından Hollanda'ya öğrenci gönderiyoruz.  ABD'ye giden öğrencilerimizin yüzde 60'i burslu kabuk alıyor. ABD'de kabul almak normal kabulün 3 katı zor. Çünkü okul puanlarına bakılmıyor. Öğrencinin okurken içinde bulunduğu sosyal sorumluluk projeleri, kültür-sanat, spor faaliyetleri dikkate alınıyor. Gençler birbirlerinden etkilenerek kararlarını verebiliyorlar. Şu anda aileler de öğrenciler de böyle bir akım içinde. " diye tamamlıyor sözünü.

Yurtdışı eğitim danışmanlığı firması Chateau Eğitim Kurumları Yönetici Ortağı Burcu Yolasığmaz'ın düşüncesi de şöyle.

" Yüksek puan ve sosyal aktivetiler önem kazanıyor. Yurtdışında kabul almak için her ülke ayrı bir sistem uyguluyor. Ana hatlarıyla öğrencilerin lisede 10,11 ve 12 sınıfın ilk dönemlerinde yüksek puana sahip olmaları, serfika programlarından alınan dil yeterlilik belgeleri, sosyal sorumluluk projelerinde ve okul kulüplerinde aktif olarak yer almaları önemli. Fransa için " Ben kimim, neden bu bölüme ve bu üniversiteye başvuruyorum, lisanstan sonra ne yapmak istiyorum?"  sorularına yanıt veren  motivasyon mektubu, ABD için ise sosyal sorumluluk projeleri, spor ve sanat aktiviteleri çok kritik. İtalya ve Hollanda'da okumak için ülkenin ana dilini bilmenize gerek yok. IELTS ya da TOEFL almanız yeterli. Avusturya ve Alman Lisesi çok farklı kulvar. Avusturya için Matura, Almanya'daki adıyla diploması bu ülkelerden okuma imkanı veriyor. "

YAZARIN DİĞER YAZILARI