Mesleğimiz Umut Bizim

 

Mesleğimiz Umut Bizim

 

29 Aralık 2023-4 Ocak 2024 arasında çıkan Oksijen Gazetesi'nin 7.ci sayfasında Zülfü Livaneli "Mesleğimiz Umut Bizim" başlığı altındaki yazıyı kaleme almıştır.

Umut, yaşadığımız dönemi ve koşulları gerçekte olduğundan daha düzelmiş göstermekle yaratılamaz, diyor, Livaneli.

"Kişilerde ortaya çıkan farklı insan nitelikleriniln gelişmesinde, coğrafyanın ve dönemin etkisi, belki sandığımızdan fazladır. Insan tek başına  hayatı sürdüremez. Dertleri ve sevinçleri ortak karşılayarak, dayanışmayla yaşayarak çözer. Ne var ki,içinde yaşadığımız dünya, insanın dünyadaki varlığını sürdürmesini zorluyor. Insanlık değerlerini aşındıran anlayışlar dünyada egemenliğini güçlendiriyor. Kültürümüzde gelişmiş olan merhamet ve hayırseverlik gibi duyguları, toplumsal sorumluluk bilincine donusturemedik, henüz.

Koşullara, döneme, bölgeye ve yönetime uygun olarak değişebiliyor. Nazi döneminden, önceki yüzyılların din savaşından ve yakınımızdaki yaşananlardan, ıbret almalıyız. Artık iyi insan olmak,kendiliğinden ortaya çıkan bir özellik değil, bilinci ve vicdanı birleştiren bir ahlâkî seçimdir. Belki her zaman öyle bir boyutu vardı, çağımızda çok net hale geldi.

Erich Fromm'u anarak iki temel insan niteliğine ölümseverlik ve yasamseverlik diyebiliriz.

Entellektüeller, sanatçılar...Coğrafyalar, dönemler, kitaplar..Bunların hepsi ve diğer etkenler, bazen insanların içindeki kötülüğü, bazen de iyiliği besliyor. Iyi insan olmak, kendiliğinden ortaya çıkan bir özellik değil, bilinci ve vicdanı birleştiren ahlâkî seçimdir. Birilerinin diğerlerine iyilik yapmasını bekleyerek kaybedecek zamanımız yok.Bertolt Brecht'de " Iyi insan olacağınıza, dünyayı öyle bir yere götürün ki, iyiliğe gerek kalmasın " diyor. Çözümün, verilen seçenekler arasında olmadığı görülebilir. Hele gidişatın kötü olduğu, felaketin yaklaştığı gibi konularda uyarılar yapabilir. Sanatçıya bunları yapacak gücü umut duygusu verir. Insana, insanın bilincine, vicdanına güvendiği için, önlenebilecegine inandığı çok kötü olasılıklara da dikkat çeker sanatçı.

Umut, yaşadığımız dönemi ve koşulları gerçekte olduğundan daha güzelmiş gibi göstermekle de yaratılamaz.

Sanatçıların mesleğine "umut" diyoruz. Yıllar önce besteledigim, Ülkü Tamer'in dizelerindeki  gibi "Mesleğimiz Umut Bizim "

Her yılbaşını da bu nedenle, insanlığın daha güzel bir dünyaya yöneleceği başlangıç olarak görüyoruz. Yılgınlık, sevgisizlik,kötülük yaratan koşullara, kabalığa direnmeye çağırıyoruz.

Insanın, dayanışma bilincini geliştirerek daha güzel bir dünya yaratacağına, bunu hakettigine inanıyoruz. " diye bitiriyor, yazısını, yazar, besteci Zülfü Livaneli.

Umudumuzu hiçbir zaman yitirmemek gerekiyor, daima umudu canlı tutmalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI