MUSTAFA FEHMİ ÖZSOY'UN ARDINDAN


 

Mustafa Fehmi Özsoy, 02 Nisan 1945 Muğla/ Yatağan doğumludur. Babası Kuvay-i Milliye

Başkanı Fehmi Özsoy'un Yatağan'da tek  parti döneminde Belediye Başkanlığı yapmış ve 1960 ihtilalinden önce Yatağan Belediye Başkanlığı yapmış oğlu,  Süleyman Nevzat  Özsoy, annesi Fethiyeli Sabahat Ogan Özsoy'dur.

Fehmi Özsoy'un kız kardeşi var,  Kadriye İsmet Gazezoğlu,İlhami Gazezoğlu'yla evli.  İlhami Gazezoğlu, en son görevi Milli Eğitim Müdür Muavini iken emekli olmuş.

Fehmi Özsoy, ilk okulu ve ortaokulu Yatağan'da Liseyi Muğla 1960-64 Turgutreis Lisesini bitirmiş. Lise son sınıfta ülser rahatsızlığı nedeniyle üniversiteye gidememiş. Fakat daha sonraları

yüksek tahsil yapabilmiş.

Lise yıllarında Edebiyat Öğretmeni, Nevzat  Nami Aygüven'in etkisi sayesinde edebiyat ağırlıklı düşünmeye başlamış.  Lise döneminde en fazla edebiyatla ilgilenen öğrencisi olmuş , Fehmi Özsoy. Okuduğu şiirlerle okulun aranan isimlerin başında geliyordu. Arkadaşlarının kız arkadaşlarına yazacağı mektupları yazıverirdi, bir çırpıda. Lise cağlarında okulun simge isimlerinden biri oldu. Güzel şiir okurdu.

Rahmetli Ünal Türkeş'le arkadaşlıkları lise yıllarına dayanır. Hem Fehmi Özsoy hem Ünal Türkeş edebiyat ve duvar gazetelerinin hazırlayıcıları olmuştu o yıllarda.

Öğretmen olarak Yatağan, Şahinler ve Yatağan

Kıbrıs İlkokulunda öğretmenlik yaparak emekli olmuş.

1977 yılında Muğla'dan Türkçe  öğretmeni Melek Seher  Şahin ile evlenmiş. İki kızları

olmuş, Sabahat ve Seniha.

Yaşadığı sürece çevreye,  Yatağan'a ve  Muğla'ya şiirler yazdı, bunları fırsat buldukça yayınladı, yerel gazetelerde. Kimi zaman kitaplaştırdı,  şiirlerini. 

Yatağan'a bağlı Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksek Okulunun, Yaşatma Derneğinin Kurucu Başkanlığını yapmış. Vatandaşın desteğini alarak yüksek okulun yapılmasını sağlamış.

Hatta bastırdığı şiir kitabının gelirini derneğe bağışlamış, Fehmi Özsoy.

Ayrıca Fehmi Özsoy, Yatağan Atatürkçü Düşünce Derneğinin Kurucu Başkanıydı.

Dernek olarak dergiler çıkarmıştı.

Bunun yanı sıra CHP İl Yönetiminde de bulunmuş.

Ailesine, eşine, çocuklarına, torunlarına, öğrencilerine, arkadaşlarına , Yatağan'a ,Muğla'ya, ülkesine, Atatürk'e, Cumhuriyet'e sadıktı. Bağlı bir aile babasıydı, Fehmi Özsoy. Ailesine, eşine, çocuklarına, torunlarına, ülkesine, Muğla'ya, Atatürk' e ve Cumhuriyet'e  sadikti. İnsanlara sosyal statülerine göre değil, insan oldukları için değer verir ve  öyle davranırdı, kibardı, içtendi. Çok güzel misafir karşılar ve misafiri ferahlatırdı.

İnançlı idi. Çocukluğunda minareden ezan okumuşluğu vardı. Covid döneminde İncil, Tevratı, Kuranı okumuştu. Hayır ve hasanette gönlü ve eli boldu. 

Bayramların, milli günlerin Yatağan'da simge ismi idi. Onun şiir okuması, konuşmaları halkı coştururdu.

Belki; Mustafa Fehmi Özsoy'da bulunan bu güzel değerlerin Hoca (Koca) Mustafa Efendinin torunlarından olmasının da rolü vardı. 

Bayramlarda törenlerin düzenleyicisi olmuştur,  yıllarca.  Onun şiir okumasını bekleyen Yatağan'lılar, okuduğu şiirler sonrası, halk coşardı.

Mustafa Fehmi Özsoy, yumuşak ve tok sesinle arkanda hoş bir seda bıraktın, hocam.

Ailene, eşine, kızlarına ve torunlarına baş sağlığı diliyorum.

Bu yazıyı hazırlarken Mustafa Fehmi Özsoy'un yakın arkadaşlarından bilgiler aldım, öyle yazabildim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI