ORMAN MÜHENDİSİ ALİ GENEK


 

Ali Genek, 1945 Yatağan/ Hacıbayramlar köyü doğumlu olup, ilkokulu köyünde, Ortaokulu Yatağan'da okumuş. 4 yıl Düzce Orman Tekniker Okulunu 1965'te bitirmiş, daha sonra Muğla Turgutreis Lisesini de 1967 yılında bitirip İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesine girmiş.

Okulu 1971 yılında bitirip Orman Mühendisi olmuş. Yılanlı, Kütahya, Köyceğiz Akköprü 'de orman işletme şefliği Kavaklıdere ve Denizli Çal'da müdür muavinliği ile Gölhisar ve Muğla Merkezde Orman İşletme Müdürlüğü yapmış.

1992-1999 yılları arası Muğla İli Orköy Baş Mühendisliği yaparak, 1999'da emekli olmuş.

Ali Genek güreşe 13 yaşında düğün güreşleri ile başlamış. Yatılı okul ve fakültede sınıf takımlarında güreşmiş.

1982 yılından itibaren güreş cazgırlığına başlamış. 1989 yağlı güreş hakemliği lisansı ve 1992'de yağlı güreş cazgirlik lisansına sahip olmuş.

Başarılı meydan hakemliğinden sonra 1998 yılında kule hakemliğine terfi ederek " Güreş Federasyonu" tarafından  kule hakemliğine terfi etmiş.

1992 ve 1994 yıllarında 631 ve 633.cü Kırkpınar Yağlı güreşlerinde meydan hakemi olarak, Muğla İlinden çıkan hakem olmuştur.

Muğla'da ilk lisanslı "Cazgır " dır.

Manisa Turgutlu'dan Nasuh Akgün ve Milaslı cazgır Kadir Camliyurdun ustasıdır. Ustası Denizli'li Şirin Mehmet'tir.

1986 yılından itibaren hastane, yol, sağlık ocağı, su ve camı hayrına düzenlenen bir çok yağlı güreş organizasyonunda görev yapmıştır.

18 yıl Kavaklıdere Menteşe Yerküpe güreşlerini organize etmiştir.

 1989 yılında Muğla İli Güreş İl Temsilciliği görevini üstlenmiştir. 14 yıl bu görevi yürütmüştür. 4 yıl Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu Karakucak Komite üyesi olarak Ankara'da yönetim kurulu üyeliği de yapmıştır.

Yerküpe güreşlerinin yerleşmesi ve büyümesinde büyük emekleri olmuştur.

Muğla, Denizli, Burdur, İzmir ve Antalya gibi illerde bir çok güreşte görev yapmıştır.

2000 yılında   Karabağlar Yayla Derneği Yönetim Kurulu toplantısına katılan Ali Genek bilgi vermiş, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Oskay da eskiden güreşle yakından ilgilenmiş olmasının yanısıra, yıllar öncesi yağlı güreş geleneğinin olması dolayısıyla 2000 yılında Keyfoturağı Kahvesinde güreş yapılmasına karar verildi. Önce kahveyi işleten imam'la görüşüldü,  tabi. Tabi cazgır olarak Ali Genek görev yaptı,  tüm gelen güreşçilerle bağlantıyı Ali Genek kurdu. Afişler, biletler basıldı, Esin Basımevi sahibi Ersin Aşık tarafından, ücretsiz olarak.

Vali A.Cemil Serhadlı ve Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün güreşin katılımcılarıydı.

Güzel bir etkinlik olmuştu, ama yeterince destek bulamamıştık. İlan ettiğimiz güreşçi paralarını bile, Şenol Oskay ağabeyimizin tecrübesini kullanması sayesinde atlatabilmiştik. Hesap görme aşamasında ben dernek yönetimini temsilen, ben Şenol Oskay ve Halilibrahim Çağlayan kalmıştık. Şenol Oskay, güreşçilere ikna edici konuşmalar yaparak olayı tatlıya bağladı. Yıllar öncesini bir daha yaşamak ve yaşatmak güzel ama, halkın sahip çıkmadığını da görmüş olduk.

Bu arada bu etkinlikte görev alan, katkı koyan herkesi selamlıyorum.

Ali Genek, büyük emek verdiği Kavaklıdere Yerküpe Yağlı Pehlivan güreşlerinde güreşçi ve seyircilerle helalleşerek vedalaşıp er meydanlarına veda etmiştir.

Biz de Muğlalılar olarak yeni yaşamında huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmesini istiyoruz.

Teşekkürler Ali Genek ağabeyim, Muğla'yı Kırkpınar'da, güreş dünyasının her kademesinde  temsil ettiğin için sağ olasın, var olasın.

 

Buraya güreşlerde söylenen manileri de aldım.

Pehlivan, pehlivan

Alta düştüm diye yerinme

Üste çıktım diye sevinme.

Ali Genek devam..

 

Alta düşersen iyi apış

Üste çıkarsan paça-kasnaktan

Sıkıca yapış.

 

 

Tak sarmayı kündeden at

Gönderelim Hazreti Muhammede salavat

 

Allah Allah illallah

Pehlivanlara alkışlarla

Diyelim maşallah

Hepinize Allah derman versin.

 

Bazı kimselerde bulunur ben benek

Bendeniz Muğla'lı cazgır müdür Ali Genek

 (Kendini takdim ederken söylediği mani)

YAZARIN DİĞER YAZILARI