BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ
Birçok yayınevi tarafından basımı yapılan Beyaz Zambaklar Ülkesi, Rus yazar Grigoriy Petrov tarafından kaleme alınmış 1923 tarihli kitaptır. Yıllar önce okumama rağmen Atamızın tavsiye ettiği güzel bir eser olduğu için yeniden okuma ihtiyacı hissettim. Bilgilerim tazelendi, iyi oldu. Aydınlandım. Okumadıysanız bu dev eseri mutlaka okuyunuz. Sizde aydınlanın.
Grigoriy Petrov bir rahip olarak ünlendi. Parlak vaazları ve konuşmaları bütün Petersburg’da konuşuluyordu. Hatiplik yeteneği Petrov’da edebi yetenekle karışmıştı. Filozof Rozanov şunları söyler onun için: ‘’Kitap piyasasına hakim olan Tolstoy ve Maksim Gorki değil, rahip Petrov olduğu rahatça söylenebilir, Petersburg’da en sevilen, sıradan halk tarafından da sevilen bir vaiz o…’’
Beyaz Zambaklar Ülkesi, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıyı tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal bu kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki yaşamı yenilemek için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi. Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerin din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir. Halkların destansı özverisiyle yoksulluktan kurtularak, ekonomik, politik ve kültürel olarak nasıl mükemmel bir ülke yaratılabileceğini gösteren, okurlara dudak ısırtan ölümsüz bir eser. Geyik, kereste ve zambaktan başka geliri olmayan ülkenin, üretimle ve eğitimle ayağa kalkışını anlatan güzel bir eser.
Kitabın arka kapağından bir alıntıyla tanıtımını devam edelim:
Petrov 1920 yılının sonunda Kırım’dan göç etti. Öldükten sonra bile ismini yaşatacak olan kitabı 1923 yılında yazdı. Kitap hem yazarından daha uzun ömürlü oldu hem de en az yazarınki kadar şaşırtıcı olan maceralı bir hayat sürdü. Beyaz Zambaklar Ülkesi, Finlandiya’dır. Ama Petrov’un çok iyi bildiği ve uzun süre yaşadığı Finlandiya değil, ideal bir devlet, ‘’vaat edilmiş ülke,’’ ne olursa olsun gidilmesi gereken mükemmel bir ütopyadır. Çünkü Finlandiya, Petrov’a göre, yoksulluktan ve olanaksızlıktan çıkmış, ekonomi, politika ve kültür alanlarında ideal bir toplumu yurttaşları, ‘’hayat mimarları’’ yorulmak bilmeden çalışan insanlar sayesinde inşa etmiştir. Bu çarpıcı roman ‘’hayatın yenilenmesi’’ için bir rehber niteliğindedir.
Sevgili Atamızın önerdiği bu kitabı okuyunuz derim. Işıklarda uyu ATAM.