ARAPAPIŞTI KANYONU


ARAPAPIŞTI KANYONU

          Atatürkçü Düşünce Derneği Yatağan Şubesi adına düzenlediğimiz Arapapıştı Kanyonu gezisini Pazar günü gerçekleştirdik. Üyelerimizin ve sevgili Atatürkçü dostlarımızın destek ve katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu harika geziden mutlu anılarla döndük. Adını ve şöhretini üç yıldan beri işittiğim bu doğa harikası kanyona gidemediğim göremediğim için de çok merak ediyordum. Daha önce üç kez gidip gördüğüm Kemer barajının uzantısı olan bu güzel kanyonu gezginlerin mutlaka görmesini isterim. Çok beğendik. Güzel bir gündü. Akçay Vadisi’nde iki göl arasında bulunan Arapapıştı Kanyonu, antik dönemden beri insanların saklanmak ve dini bir hayat yaşamak amacıyla kullandıkları yerlerden biri olmuş. Tekne turunun sonunda öyle bir yere geliyorsunuz ki ilginç? Batıda Muğla, doğuda Denizli ve kuzeyde Aydın ili. Üç il sınırının içindeki göl kanyonun yamacında antik kaya mezarlarını görebiliyorsunuz. Barajın su seviyesi yükseldiği zaman kaya mezarı sular altında kalmaktadır. Antik dönemdeki Karya sınırlarında kalan Nazilli yakınlarında Luvilerin de burada yaşadığı bilinmektedir. Pers egemenliği sırasında bütün Batı Anadolu gibi bu yöre de Sard Satraplığı’na bağlı bulunuyordu.

          Aydın-Denizli-Muğla üçgeninin merkezindeki Akçay üzerinde yer alan kanyon 6 km uzunluğunda, 380 mt yüksekliğinde yer yer 12 metreye düşen kanal genişliğinde olan Arapapıştı Kanyonu dünyaya tanıtılmalıdır.  Binlerce yıl varlığını sürdüren ama 2017 yılında Aydın Büyükşehir tarafından turizme kazandırılan kanyon aynı zamanda Bizans Kalesi, gizli manastırı ile tarihi özellik de taşıyor. Kanyonu turizme açan başta Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum. Kanyonda ayrıca kızıl şahin, gri balıkçıl, dağ keçileri başta olmak üzere birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bizler sadece gri balıkçılları görebildik.

      Adı biraz garip şaşırmış olabilirsiniz? Söylenti de olsa şöyle anlatılıyor: M.S 7. yy .da Bizans hükümdarı Heraklius döneminde Afrodisyas’ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap ordularının karşısına muhteşem bir kale hendeği gibi dikilerek şaşkına çevirdiği için yerel halk, Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen ‘’Arap apıştı’’ adını vermiş. Kemer Barajı, Bozdoğan sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1958 yılında inşa edilmiş bir barajdır. Baraja ismini veren tarihi Kemer Köprüsü, Makedonya kralı Büyük İskender tarafından orduları ile Afrododisias’a gitmek için yaptırılmıştır. Doğal mermer taşından yapılan köprü şimdi sular altında kalmış olup, su seviyesi azaldığında görülebilmektedir. Kemer Barajında alabalık, sazan ve yayın balığı bulunmaktadır. Kemer Barajını ilkokul 5. Sınıfta okurken ilk o zaman okul gezisi sırasında 1969 yılında 50 sene önce gezip görmüştüm. Kemer Barajı’nın bulunduğu Akçay Vadisi’nde dağcılık, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri ve piknik yapılabilecek doğal alanlar bulunuyor. Barajda Akçay’ın oluşturduğu, yan yana altı adet olan ve ‘’Sıra inler’’ olarak anılan mağaralar mevcuttur. Su seviyesi düştüğünde içlerine tekne ile girilebilmektedir. Barajı çevreleyen vadinin yüksek yerlerinde hala yörükler yaşamaktadır. Gezi sırasında dağ yamacında keçi sürülerini görebiliyorsunuz. Biz gördük.

       Arapapıştı Kanyonu’nun yakınlarında bulunan Güvenir, Örencik, Kemer ve Körteke köylerinde Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen kalıntılar olmakla birlikte Körteke’nin kuzeydoğusunda Körteke Kalesi bulunmaktadır. Bu kale yüksek bir tepede olup, Karya’nın leleg tipi kentlerinden biridir.

      Tarihi ve doğa bilgileri ışığında  turumuzu tamamlamanın mutluluğunu bizlere yaşatan, ADD Yatağan Şubesi Arapapıştı Kanyonu gezi turunu üstlenen İCOSEL Tur acentesi sahibi İclal Çekmen’e ve tur rehberi Jülide Çelik Hanımefendi’ye emeklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

 

      

        

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI