ASKIDA HAYATLAR
Hacer Foggo, gazeteci, yazar, insan hakları eylemcisidir. Bodrum Belediyesi tarafından Bodrum'a davet edilen Hacer Faggo, Trafo Kafe Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde geçen ay
'' Askıda Hayatlar'' adlı kitabının tanıtımını yaptı. Söyleşiden sonra kitabını imzaladı. Kendisiyle kısa bir sürede olsa ayaküstü sohbet ettik ve kitaplaştık. Sunuculuğunu Banu Tarancı'nın yaptığı etkinlikte Belediye Başkanı Ahmet Aras Hacer Foggo için övgü dolu sözler söyledi. Vatandaşların ilgisi büyüktü.
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Gazeteci Yazar foggo yaptığı konuşmada gelecek yoksulluğunun yaşandığını belirtirken yoksulluk ve yoksunluğun tanıtımını yaptı. 1990'lı yıllarda yaptığı gazetecilik zamanlarında yaşadıklarını sorgularken sivil toplum örgütlerine yönelimin başladığını ifade eden Faggo, artık çalışanın da yoksulluğunun tartışılmaya başlandığını söyleyerek gelecek adına endişelerinden söz etti. Çocukların yoksulluk içinde yaşamasını kabullenemediğinin de altını çizen Hacer Faggo, yoksullara yardımın yanında yoksulluğun tamamen ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini de vurguladı. Yazmış olduğu Askıda Hayatlar adlı kitabının içeriğinden söz ederek yaşanmış öykülerin kitabında yer aldığını belirtti. Açılış konuşmalarının ardından Sunucu Banu Tarancı ile söyleşi gerçekleştiren Hacer Faggo, katılımcılarında sorularını cevapladıktan sonra ücretsiz olarak dağıtılan kitaplarını imzaladı.
Askıda Hayatlar okunmaya değer bir kitap. Mutlaka okuyunuz. Çekilen acıları, yaşayanların yok oluşlarını ve tükenişlerini okudukça ruhunuz kararacak ve içiniz acıyacaktır. Kitapta birçok acıklı öyküler var ama beni en çok yaralayan Sarmaşık mahallesinin son gülü Rapunzel'in yaşamı oldu. Sulukule'de yaşayan Sülük Naciye, gazinolar kapanmadan önce 'Sarmaşık Gülleri' adını koyduğu dansçı kızların menajerliğini yapar, onları mahalleden alıp Beyoğlu'ndaki gazinoya götürür, programlarını ayarlar, geçimini öyle sağlardı. Cevahir de o alımlı kızlardan biriydi. Saçları topuklarına kadar uzandığı için Sülük Naciye Cevahir'e Rapunzel ismini koymuştu. Cevahir'in siyah saçları, bal rengi gözleri, keman gibi kaşları vardı. Kızlarla sahneye çıkıp oynarken yerlere değen saçlarını savurdukça gazino alkıştan yıkılırdı. İşte bu güzel kız Rapunzel'in evi kentsel dönüşüm adı altında yıkılmak istenince çılgına döndü. Direndi, direndi, direndi ama sonunda pes etmek zorunda kaldı ve kendisiyle birlikte evini gazyağı dökerek yaktı. Yandı bitti kül oldu Kibritçi Cevahir.
2006 yılında kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle Romanların yerlerinden edildiği Sulukule, Kağıthane, Küçükbakkalköy'de eylemci olarak çalışan Faggo, yoksulların yanında yer almıştır.
Kitabın arka kapak yazısından alıntı:
''Derin yoksulluk aynı zamanda bir sosyal dışlanma sorunu. Askıda geçen hayatların karşısında bir çözüm, bir politika üretmelerini beklediklerimiz, duymak istediğimiz politikalar yerine, derinleşen yoksulluğun bir güvenlik, bir vatan savunması sorunu olduğunu söyleyerek ve herkesin de böyle düşünmesini isteyerek yoksullar üzerinde baskı kuruyorlar. Hatta o kadar ileri gidiyorlar ki kendileri yoksulluk yaşamasa da yoksulluk içinde yaşayanlar için menüler, küçük porsiyonlar, yarım simitler öneriyorlar. Bütün bunlar işe yaramadığında da ' iş beğenmiyorlar' diye suçluyorlar.
Yıllardır yoksulların, kentsel dönüşümle yerlerinden edilenlerin yanında yer alan Hacer Faggo, Askıda Hayatlar'da Türkiye'nin görünmeyen yüzünü gösteriyor, duyulmamış sesini duyuruyor.