CUMHURİYET MUĞLA’DAN DOĞDU
Türk edebiyatının usta ismi, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Oktay Akbal, 96. doğum gününde, 4 yıl önce yaşama gözlerini yumduğu Muğla--Ula ilçemize bağlı Gökova--Akyaka’da ‘’Cumhuriyet Muğla’dan Doğdu’’ etkinliğiyle Yücelen Otelin konferans salonunda ve mezarı başında geçen hafta anıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi ve MUSANDER işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğe bu sene yine katıldım. İyi ki katılmışım. İlk önce mezarına karanfiller bıraktık ve daha sonra Yücelen Oteldeki etkinliğe gittik. Oktay Akbal ile ilgili birçok anıyı ve yeni bilgiyi burada duyduğum için çok mutlu ve güzel bir geçirdim. Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek arkadaşımızın sunumunu yaptığı etkinliğe yazarın eşi Ayla Akbal, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Akbal’ın yakın dostu Hamdi Yücel Gürsoy, yazar Ali Sirmen, yazar Mustafa Balbay, yazar Miyase İlknur, hukukçu yazar Erol Ertuğrul, Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, CHP Muğla milletvekilleri Süleyman Girgin ve Suat Özcan’ın da aralarında olduğu çok sayıda seveni katıldı. Sırasıyla yapılan konuşmaları ilgiyle dinledik, hüzünlendik. Rahmetli, anılarıyla bizleri hem keyif hem de düşündürerek umut verdi. Ruhu şad olsun. Işıklarda uyusun.
Yazar Ali Sirmen’in anlattığı bir anı hepimizi çok etkiledi:
‘’ Acı tatlı birçok anımız oldu. Ama bir Adana pavyonunda yaşadığımız o en unutulmazını bir kez daha paylaşmak isterim. 1980’li yılların ikinci yarısında bir gün Adana’da birlikte kitap imzasına gitmiştik. O gün imza yapıldı, akşam kebap yendi, rakı ve şalgam suyu içildi. Gecenin bir saati geldi, hepsi bitti. Adana bürosundaki arkadaşlar’ Burada adettir, şimdi de pavyona gideceğiz’ dediler. Oktay Akbal’ın itirazlarına karşın direttiler. Sonunda Adana’nın pavyonlarından birine gidildi. Ve kapı açıldıktan itibaren aşağıda anlatacağım olaylardan hepsi birbirini izledi. Önde uzun saçlarıyla Oktay Akbal olmak üzere içeri girdiğimizde solumuzdaki bir masada kitap yığınları, gazete tomarları üzerine kapanmış olan bir adam kafasını kaldırdı ve karşısında ünlü yazarımızı görünce hayretle çığlık attı: -Aaa! Balzac gelmiş! O sırada biraz ötemizde, konsomatris olduğunu sandığım, balık etinde bir hanım Oktay Akbal’a bakarak gülümsedi: -‘Şair dostlarım!...’ Arkadaşlar hanımı görünce Oktay Akbal’a masamıza davet etmemiz gerektiğini söylediler. Oktay Akbal itiraz etti: -Neden? Konuşmayı duyan hanım yanıtı yapıştırdı. – Çünkü ‘yalnızlık bana yasak’. Oktay Akbal, sohbet ederiz, çok okumuş biridir diyen arkadaşlara itirazlarını sürdürüyordu: -Ne konuşacağız ki?..Hanım yine bulunduğu yerden laf atmayı sürdürdü. –Öyle demeyin Oktay Bey, ‘İnsan bir ormandır’. Oktay Akbal’ın bu edebiyat meraklısı hanıma direnecek hali kalmamıştı, boyun eğdi: -Buyurun Hanımefendi! Kadın sevinçle haykırarak masamızdaki yerini aldı: -‘Yaşasın edebiyat!’ Keyifle sürdürdü: -Biz de böyle doğmadık Oktay Bey, her şey sonradan bozuldu. Ama ‘önce ekmekler bozuldu’. Bir türlü hızını alamıyordu: -Asıl suçumuz ne biliyor musunuz ?..Hiçbirimizin cevaplamasına fırsat vermeden kendi yanıtladı: -‘Suçumuz insan olmak.’ Artık iyice keyiflenmiş olan Oktay Akbal laf açılsın diye sordu: -Hanımefendi, nerede oturuyorsunuz? Kadının cevabına artık şaşırmadım: -‘Garipler Sokağı’nda. Baktım ki, sohbet ‘İstinye sularından tehlikeli sulara doğru yol alıyor, müdahale ettim: -Oktay Akbal artık yeter, sonra Ayla’lar hesap sorar.’’
O dönemde yaşanan bu olay bizleri çok düşündürdü. Suçumuz İnsan Olmak, Önce Ekmekler Bozuldu ve Garipler Sokağı Oktay Akbal’ın yazdığı kitapların adıdır. Düşünün artık, yazarın tüm kitaplarını okumuş, ezbere bilen aydın bir hanımefendiyi ve kaderini? Bilgi hazinesi sanki. İşte işin asıl can alıcı acı yanı da burada. Günümüzde kitap okumayan bir nesil yetiştirilmek isteniliyor. Okumanın yaşı ve sınırı olmamalı. Herkes okumalı. Cumhuriyet Gazetesi, adını yüce Atamızdan almıştır. 7 Mayıs 1924’te Muğla’lı Yunus Nadi tarafından kurulan Cumhuriyet Gazetesi, Atatürk’ün desteğiyle adını Cumhuriyetten almıştır. Kısacası ‘’Cumhuriyet Muğla’dan doğdu’’. Biz Muğlalılar, Yunus Nadi adına gurur duyuyoruz ve bununla övünüyoruz. Yıllarca Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazıları yazdı Oktay Akbal. Yazılarını zevkle okurduk. 45 yıllık Cumhuriyet okuruyum. Sevgili Oktay Akbal iyi ki doğdun. İyi ki bu topraklarda yaşadın. Kalbimizdesin. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Cumhuriyet Gazetesi…