KIYIYA VURAN ÖYKÜLER

TURGAY    MUTLU                                                                                      MUTLU   KÖŞE

                                   KIYIYA    VURAN    ÖYKÜLER

                     Yazar, kaleminden dökülen öyküleri nereye fırlatıp atacağına karar veremedi önce.

Şöyle bir etrafına bakındı.Önünde uzanan masmavi, engin denizi gördü. Öyküyü ufuk çizgisinin ortasına kadar fırlatıp atıverdi. Ufuk çizgisinde yüzen öyküler dalga dalga kıyıya vurdu.

Çocuklar denizin kıyısında.Dalgaların kıyıya savurduklarını toplamaya başladılar. Kucaklarında; Umut.Sevgi.Doğa.Dayanışma.Barış.VE ''AYLAN BEBEK'' vardı.

                  İnsanoğlu yalnız değildir. Bir ada gibi bağımsız ve herkesten ayrı, kendi başına değildir. Dünyanın herhangi bir parçası bütünün bir bölümüdür. Küçük toprak parçası denize aksa koca bir kıta küçülür. Bütün bir ülke yok olsa, arkadaşların ölse senin evin ve yaşadığın ülke yok olmuş gibi üzülmelisin. Çünkü ben de büyük bütünün bir parçasıyım. İşte bu yüzden, asla, çanlar kimin için çalıyor deme. Çanlar senin için çalıyor. JOHN DONNE

                    Kıyıya Vuran Öyküler kitabının yazarı Erdal Kara ile hazırlığını yaptığım ''Muğla'da İz Bırakanlar'' adlı kitabım için gittiğim Milas'ta değerli sanatçımız Tolga Çandar ile söyleşi sırasında tanıştım. Kısa bir sohbetle kaynaştık dost olduk. O esnada Erdal Beyde bu kitabın kısa film çalışması için Tolga Çandar'a rol teklifi için yanımıza gelmişti. Belgesel türü kısa film çalışmasını Tolga Çandar kabul etti. Çekimleri yeni bitti. Merakla, sabırsızlıkla bu kısa filmi izlemek için bekliyorum. Başta Erdal bey olmak üzere emeği geçen ekibe ve rol alan sanatçılarımıza teşekkür ederiz. Umarım emeklerine değen güzel bir film olmuştur. 2 Eylül 2015'te ailesiyle birlikte Yunan Adalarına geçmeye çalışırken bindikleri botun batması sonucu cansız bedeni Bodrum'da kıyıya vuran üç yaşındaki Aylan Kurdi'nin dramı kitaptan sonra kısa filme konu oldu. Öyküsünü Erdal Kara'nın yazdığı ve senaryoya uyarladığı ''Aylan Bebek'' adlı öykünün kısa filminin çekimi '' Kıyıya Vuran Öykü'' adıyla gerçekleştirildi. Filmin sahneleri, Güllük Sahilinde, Güllük İlkokulunda ve Milas merkezde eski bir evde çekildi.

                Erdal Kara, 1971 yılında Artvin- Hopa'da doğdu. 1994 yılında öğretmenliğe başladı. Adıyaman ve Ordu illerinde görev yaptı. Halen Milas-Ovakışlacık'ta öğretmenliğini sürdürüyor. Türkçe öğretmeni Erdal Kara, görev yaptığı yerlerde, masal ve öykü yazma projeleriyle senaryo yazarlığı çalışmalarını hayata geçirdi, bu projelerde eğitmenlik yaptı. Yazarın ''Sarı Buğday Mavi Umut'' (roman-adıma imzalayıp gönderdi sağ olsun) , Kırık Bastonda Saka Kuşları (roman) Soğuk Bir Kış Güncesi (roman), Kıyıya Vuran Öyküler ve Nar Kabuğu ( Öyküler) isimli eserleri bulunmaktadır.

                 Eğitimci yazar Erdal Kara, adıma imzalayıp gönderdiği bu öykü kitabını okurken çok duygulandım. Aklıma Aylan Bebek ve Boncuk Koyu geldi. Bodrum-Bağla'daki yazlığımızın sağ tarafında Boncuk Koyu yer alır. O tarihte bu ıssız koydan geceleri botla birçok Suriyeli mültecinin karşı Yunan Adası Kos'a (İstanköy) geçtiğini biliyorduk. Gece geç saatlerde gerçekleşen bu geçişi göremezdik ama sabah denize giderken mültecilerden artık kalan eşya ve aletlerin yerlere saçılmış, atılmış fazlalığını görürdük. Ayakkabı, patlak bot, can yeleği, elbise, mutfak aletleri, çocuk bezleri ve daha birçok malzemeyi bizzat gördük. Kaçış anında ağırlık yapmasın diye bırakıyorlardı. Birçoğu kaçışı gerçekleştirse de bir kısmı Aylan Bebek gibi denizde boğularak can veriyordu. Çok acı bir şey; emperyalistlerin aç gözlülüğü nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların dramıdır bu yaşananlar. Savaşlarda yaşamını kaybeden çocuklara ithaf edilmiş bu öykü kitabını mutlaka okuyunuz. Tavsiye ediyorum. Emeğine ve kalemine sağlık Erdal Öğretmenim. Sizden daha çok eserler bekliyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI