MUTLU KÖŞE TURGAY MUTLU
KIZIL ÇENGİ
BİR CAHİDE SONKU ROMANI
Bütün Türkiye'nin Cahide'siydi.
On üç yaşında adımını attığı Darülbedayi'de, rakiplerini geride bırakmayı, ilk ve biricik primadonna (baş kadın oyuncu) olmayı becerdi. Çok sayıda oyuncuya nasip olabilecek doğal yeteneğe ve güzelliğe sahipti. Bu özelliklerine zekasını ve çalışkanlığını ekledi. Altın yıllarını yaşayan Türk Tiyatrosu'nun ve kuruluş aşamasındaki Türk Sineması'nın tartışmasız ''1 Numarası'' oldu. Çok ama çok para kazandı.
Örnekleri sadece ABD'de görülebilecek tarzda bir hayat yaşadı. Türkiye'nin çapkınları, zengin iş adamları geçeceği değil, geçme ihtimali olan yollara bile kırmızı halı döşettiler. Ayakkabılarından şampanyalar içildi. Bütün takıları, ayakkabıları, çantaları, kıyafetleri Paris ya da Londra'dan getirtildi. Zaman içinde, hediye edilen son model otomobillere bile burun kıvırdı. Her çıkışın bir inişi vardır! Cahide Sonku'nun düşüşü de tıpkı yükselişi gibi meteor hızıyla gerçekleşecekti. Ünlü yıldız zaman içinde alkolün bataklığına gömülerek Beyoğlu'nun izbe yerlerinde kaybolup gitti.
Yazar Osman Balcıgil'in kaleme aldığı hüzünlü Cahide Sonku öyküsü Kızıl Çengi'yi geçen hafta içinde ibretle okudum. Duygu yüklü bir roman. Daha önce yazarın Celile, İpek Sabahlık ve Afife Jale adlı eserlerini zevkle okumuştum. Cahide Sonku'nun inanılması zor yükseliş ve düşüş öyküsünü okudukça hayatın ne kadar acımasız olduğu kanaatine vardım. Zengin iş adamı İhsan Doruk'la yaptığı evlilik magazin ve ulusal basında günlerce tefrika halinde gündem oluşturmuş. Arkasından tiyatro ve sinema oyuncusu Cahit Irgat'la olaylı evliliği ve tüm bunların dışında yaptığı kaçamaklar, aşk hayatı, fırtınalı yaşamı baya bir ilginç. Kızı Ender Doruk ile kırgın gitmesi de ayrı bir acı. Nur içinde uyusun. Kitapta en çok beni etkileyen bölümlerden biri de rahmetli Zeki Müren ile oynadıkları ''Beklenen Şarkı'' adlı sinema filmi oldu. Bilirsiniz şarkısı da vardır. Çok severim ve zevkle dinlerim.
Sinema bir gönül işidir. Sinema yazarlığı daha çok öyledir. Rahmetli Agah Özgüç Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sinema yazarlarından biriydi. Bu değerli gönül insanıyla, Video Sinema dergisini yayımladığımız zamanlarda tanışmış, sinema üzerine laflama fırsatı bulmuştum. 2007 yılında raflara çıkan kitabı Cahide Sonku: Peçete Kağıdındaki Anılar'dan çalışmam esnasında yararlandım.
Onu da rahmet ve minnetle anıyorum.
Osman Balcığil
Keyifli okumalar dilerim.