KNİDOS LANETİ

MUTLU KÖŞE                                                                                                              TURGAY MUTLU

                                              KNİDOS LANETİ

               Mit sözcüğü gerçekte doğru olmayan bir hikaye veya anlatı için kullanılır. Mitoloji ise söylenti olup daha çok geçmişteki uygarlıkların kültürel yaşantılarından, insanlık ile evrenin yaratılışını, dini inancını ve doğasını anlatır. Genelde doğru olmayan unsurlar barındırır. Mitolojinin bir diğer adı da efsane bilimdir. İnsanların doğa, tarih ve gelenekler hakkında anlattığı masal, efsaneler mitleri oluşturuyor. Her kültürde kendine özgü mitler vardır.

            Sevgili Tarih yazarı arkadaşımız Raşit Öztürk, Knidos Laneti adlı eserini yazarken bu duygu ve düşüncelerin ışığında harika bir mitolojik roman yazmış. Adıma imzalayıp hediye ettiği bu güzel eserini büyük bir keyifle okudum. Tarihe olan sevgim ve merakım nedeniyle de zevk aldım. Okumanızı öneriyorum. Yazarımız, her ne kadar Knidos Laneti adlı eseri için '' Gerçekten daha gerçek, Mitolojik roman'' diye tanıtımını yapsa da okuyunca masalsı bir roman okuduğunuzun farkına varıyorsunuz.  Raşit Öztürk, aynı zamanda Arkeograf. Eski çağ sahnelerinin karakalem, yağlı boya ve heykel gibi çalışmalarla canlandıran kişidir. Birçok yerde resim sergileri açarak bu yeteneğini de ortaya koyuyor. En son Marmaris Armutalan Kültür Merkezinde (Tarık Akan sahnesi ) Umur Özlüer arkadaşımızın başkanlığını yaptığı 'Kalimerhaba Derneği ' tarafından düzenlenen Marmaris Barış Festivalinde bir araya geldik. Birbirimizle kitaplaştık. Raşit Öztürk burada hem kitaplarını imzaladı hem de ''Helios Aramızda'' adlı resim sergisi açtı. Büyük ilgi gördü.  

               Raşit Öztürk, 1958 İzmir doğumludur. Devlet dairesi görevi dışında, İzmir Devlet Tiyatrosunda uzun yıllar kursiyer öğrencilik yaptı. Özel derslerle, Antik Yunan ve Anadolu tarihi ve mitoloji ilişkileri, edebiyat, dramaturji, senaryo yazımı eğitimleri aldı. 1980 yılında kurulan Ege bölgesinde yaşayan tüm yazar ve çizerlerin bir araya geldiği İzmir Sanat-Koop. Kurucusudur ve beş dönem yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Urla'da yaşadığı dönemde Euturpe adında tiyatro dergisi çıkardı ve Klazomenai şiir ve öykü tiyatrosunu kurdu. Çocuk yaşta yazdığı şiirler, Atilla İlhan tarafından seçkiyle basına taşındı. Bu motivasyonla uzun bir süre şiir çalışmaları olan yazarın ilk kitabı; 1980'de Ve Başka Gün Sonrasız, 1990'da Taşrada Cinnet Hazırlıkları, 1993'te Alametler Suresi isimli kitapları izledi. Daha sonra yazım türüne roman olarak devam etti ve ilk romanını 2014 yılında Karya'nın Altın Bebeği'ni (iki cilt) basıma sundu. 2015 yılında Altın Tapınaklardaki kehanetlerin araştırılıp derlenmesi ile oluşan bir proje kitap Beyaz Kehanetler kitabı basıldı. 2016 yılında Knidos Laneti, 2020 yılında Hemithea ve Prenses adlı romanı yayınlandı. Son beş yıldır da diğer roman çalışmalarının yanında bir yayınevi adına Heradot Tarihini mitolojik öykülerle besleyip, resimleme çalışmalarını sürdürmektedir. Kendisini Karya bölgesi ve Heradot tarihine adamıştır ve bu çalışmalarının ürünleri olarak, basıma hazırlanan pek çok çalışmayı sürdürmektedir. Araştırmacı yazarlığının yanı sıra, bir arkeograf olarak eski çağ sahnelerini konu alan resimler yaptı. Raşit Öztürk, on dokuz kişisel sergi açtı ve pek çok karma sergide yer aldı.

            Knidos Laneti adlı bu kitabın içinde, antik kaynakların, Knidos'a (Datça) mal ettiği iki ayrı öykü var ve bu öyküler iç içe geçmiş. Kitabı okudukça bundan altı ay öce yazmış olduğum 'Panaramalı Hera' adlı mitolojik şiirim aklıma sık sık geldi. Karya-  Stratonikiea'nın kutsal bir alanı olan Panamara, ilçemiz sınırları içindedir. Buranın tanınması adına yazmıştım bu şiiri. Bu kitapta Tanrılar Tanrısı Zeus'un eşlerinden biri olan Tanrıça Leto'nun, yine Zeus'un ilk eşi olan kıskanç Tanrıça Hera'nın kavgasını ve lanetini okuyacaksınız. Ayrıca beyaz inek İo'nun yüzlerce yıl önceki hikayelerini de okuyacaksınız. Okudukça etkilendim ve ilham aldım. Önümüzde yılda çıkaracağım '' Aşkın Mitolojik Halleri'' adlı şiir kitabıma buradaki hikayelerden iki üç şiir yazmanın heyecanını yaşıyorum. Kaleminize sağlık üstadım.

            

YAZARIN DİĞER YAZILARI