PEMBE SARDUNYA
Galiba insanlar, gelecekte de bizi hatırlayacaklar.
SAPPHO (İ.Ö. 7. Yüzyıl Midillili kadın şair)
Kitaplara olan sevgimi tutkumu bilen dayıoğlu emekli öğretmen Mehmet Alsan, Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın'ın (1989-1999)yazdığı mübadele türü romanı ''Pembe Sardunya adlı eserini okudun mu?'' diye geçen yaz içinde sorunca ''hayır okumadım'' dedim. Okumamı tavsiye etti. Kendisi de Bergama da yaşıyor, orada yıllarca öğretmenlik yaptı ve emekli oldu. Kitap kurdu olan bendeniz, hemen nerede bulurum araştırması yaptım. İzmir de ikinci el satışı yapan sahafta, Şenocak yayınevi basımı ''Pembe Sardunya'' kitabını satın aldım. Uzun süredir kitaplığımda okunacaklar liste bölümünde bekliyordu. Bu hafta içinde keyifle bu güzel romanı okudum. Mübadele türü kitapları okumayı severim. Okudukça hüzünlendim. Gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak kurgulanmış bir eser. Kaya ailesinin başından geçen olayları okudukça etkilenmemek elde değil.
Ege Denizi'nin yakamozlu sularında gümüş bir ada Midilli. Zeytin yeşilinin yosun kokulu rüzgarlara gülümsediği ada Midilli. Dostluğun, arkadaşlığın en güzelini yaşamış Türk, Rum, Ermeni çocukları ve gençleri burada mutlu bir yaşam sürüyorlardı. Farklı dinleri ve dilleri de olsa birbirlerine saygıyla, sevgiyle bakan gözleri vardı. Savaş sonrası bunlar geride, anılarda kaldı. Savaşın çirkin yüzü, ayrılık, hüzün bir arada olunca göçler başladı. Güneşin doğduğu topraklara, Anadolu'ya göçtü Kaya ailesi. Bergama Muhacirlerin mübadil olduğu dönem, Türk tarihinde unutulmaması gereken önemli yıllar. Pembe Sardunya, bir ailenin Midilli'den Bergama'ya uzanan destansı öyküsüdür. Sefa Taşkın, yürek burkan bir dönemi gerçek yaşamdan kesitlerle ele alıyor ve şiirsel bir anlatımla insanlar için doğup büyüdükleri yörenin ne denli önemli olduğunu ustalıkla vurguluyor. Mübadele türü kitapların en yetkin bir örneği olan bu eseri mutlaka okuyunuz. Tavsiye ediyorum. Yaşanmış yıllar çarpıcı bir kurgu ile ve sürükleyici bir anlatımla yazıldığı için de okunmaya değer bir roman. Gözyaşlarını döken roman kahramanlarının damlalarını yüreğinizde hissedeceksiniz.
Sefa Taşkın, 1950 Bergama doğumlu. ODTÜ Mühendislik Fakültesi mezunu. Türk inşaat mühendisi, siyasetçi, çevreci, yazar, eski Bergama Belediye Başkanı. Başkanlığı sırasında 1860'larda Bergama'dan Berlin'e götürülen Pergamon Altar da denen tarihsel Zeus Sunağı'nın geri getirilmesi konusunda kampanya başlattı. ''Taş yerinde ağırdır!'' düşüncesiyle başlayan bu kampanya bütün dünyada yankı buldu. Bergamalı gençler 1990'larda iki kez Berlin'e giderek ''Sunak'' önünde gösteri yaptı. Bu istem, Türkiye'de tarihsel mirasa karşı ilk sahiplenişlerden biri sayıldı. Aynı dönemde Bergama yakınlarında ''siyanür'' kullanılarak işletilmek istenen ''altın madenine'' karşı, çevrenin korunması düşüncesiyle yöre insanları ile birlikte büyük bir direniş başlattı. Bu davranış Türkiye'de çevre bilincinin gelişmesi konusunda bir kilometre taşı olarak kabul edildi. Bu olayda yaşananlar tüm Türkiye'ye ve Dünya'ya örnek oldu. Olaylarla ilgili olarak, Harvard, London SE dahil birçok üniversite tarafından doktora düzeyinde araştırma çalışması yapıldı. Türk ve Yunan halkları arasında dostluğun ve barışın gelişmesi ve kalıcı hale gelmesi konusunda çalışmalarda bulundu. Bu çabalarından dolayı 1996 yılında ''Abdi İpekçi Barış Ödülüyle'' ödüllendirildi. 1999'da Belediye Başkanlığından ayrıldı.
Ey soylu akşam
Parlak sabahın dağıttığı her şeyi geri getir
Koyunları
Keçileri
Ve çocukları annelerine
SAPPHO
(İ.Ö.7.Yüzyıl Midillili kadın şair)
Sevgili Abim Şadan Gökovalı , ışıklarda uyu. Bergama'ya olan katkın çok büyüktü. Seni anmadan geçmek olmazdı. Ruhun şad, toprağın bol olsun.