Yazlık komşum Profesör Semiramis Yağcıoğlu, inceleme türü yazdığı kitabını adıma imzalayıp hediye edince çok sevindim. İçinde incelediği ve yorumlar katarak tanıttığı, birçok kitabı okumuş olsam da daha kapsamlı ve akademik bir gözle yorumladığı için kitabını zevkle okudum. Yıllardır bu köşemde kitap tanıtımlarını amatör bir gözle yaparım. Siz sevgili okuyucularıma kitap sevgisi aşılama ve okuduğum kitapları önerme adına bunu yapıyorum. Tanıtımımı makale türü kısa olarak yazar ve yerel gazetelerimize mail yoluyla gönderirim. Semiramis Hanım ise, akademik olarak geniş açıdan inceleme yaptığı için kitap tanıtımları haliyle uzun oluyor ve dolayısıyla bir inceleme türü kitabı olarak karşımıza çıkıyor. Komşu Yayınları tarafından basımı yapılan bu eserini mutlaka okuyunuz. Okuduğunuz kitaplara yeniden eleştirel gözle bakacak ve kitabın kahramanlarıyla beraber konusunu tekrardan anımsayacaksınız. Tıpkı benim Suat Derviş'in ''Çılgın Gibi'' adlı romanını anımsadığım gibi. Aynı zamanda Dilbilimci olan yazar, bu kitapta, okura eleştirel okumaya dair yapı çözümcü bir yol haritası sunarken Türk ve dünya edebiyatının unutulmaz roman kahramanlarına odaklanıyor. Suat Derviş'in ''Suskun Kadınlarını'', Orhan Kemal'in '' Murtaza''sını, Aziz Nesin'in ''Zübük''ünü, Fitzgerald'ın '' Muhteşem Gatsby''sini, Joyce'un '' Dublin''inini, Durell'in'in ''İskenderiye''sini ve daha birçok kahramanı inceliyor. Roman kahramanının dilinde, tekrarların, adların ve hitap biçimlerinin izini sürerek, dilin asla masum olmadığını gösteriyor.
Semiramis Yağcıoğlu, 1949 yılında Antakya'da doğdu. Dilbilimci. Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde (Robert Lisesi) tamamladı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden lisans derecesini aldı. Üniversite yıllarında Prof. Mina Urgan, Prof. Berna Moran, Prof. Akşit Göktürk, Prof. Cevat Çapan ve Prof. Özcan Başkan hocalarıydı. Bir süre Ege Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda okutman olarak çalıştıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1996 yılında Genel Dilbilim alanında doçent oldu. 2001yılında aynı üniversitede Dilbilim Bölümünü kurdu. 2002 yılında profesör oldu. Eleştirel Söylem Çözümlemesi adı alanında çalışmalar yapıyor. Yazıları, Argos, Kurşun Kalem, Feminist F ve Akköy dergilerinde yayınlandı. Dosya editörlüğü yapıyor.
Kitap yazarın önsözüyle başlıyor: Bu kitapta yer alan makaleler, hemen hemen herkesin hayatlarının bir döneminde okuduğu kitapların roman kahramanlarını odağına alıyor. Edebiyat tutkunu birçok okurun belleğine kaydolmuş bu roman kahramanlarını muhtemelen siz de tanıyorsunuz. Ben bu roman kahramanlarının öykülerini daha önce okumuş gibi değil, ilk kez okunuyormuş gibi ele almak istedim. Amerikalı eylemci, düşünür, akademisyen ve eleştirmen Adrienne Rich, makalesinde, 'gözden geçirme' ve 'yeniden görme' kavramlarını harmanlayan ''re-vision'' sözcüğünü, 'geriye dönüp, taze gözlerle, bir metnin içine yeni bir bakış açısıyla girmek'' olarak tanımlıyor. İşte elinizde tuttuğunuz bu kitapta amacım, eski bir metin nasıl taze gözlerle yeniden yorumlanır sorusuna bir yanıt bulmak, bir yol haritası sunmaktır.
Çılgın Gibi, ''Sana bu kadar yakın ve senden bu kadar uzak olduğum için'' diye Celile'ye aşkını itiraf eden Muhsin'in sesi ile açılır, aynı tümcenin bu kez Celile tarafından Muhsin'e söylenmesi ile kapanır. Ahmet ile evli olan Celile'ye aşkını söyleyen Muhsin'in ilgisinden duyduğu hoşnutluk, Celile'nin hatırlamadığı kadar uzakta kalan bir mutluluk anının hatırası ile bütünleşir.