ULVİYE BILLA

TURGAY  MUTLU                                                                                              MUTLU  KÖŞE

                                     ULVİYE  BILLA

                   Türk Dil Kurumunda sözlük anlamı görümce, abla olarak geçen bılla, bizim yöremizde bey -ağa karısı diye ifade edilir. Bılla kelimesi ad olarak en çok antik Karya Bölgesi olarak ta bilinen bu güzel coğrafyamızda geçer, söylenilir. Bılla, yöremizde mecazi anlamda da kullanılır. Saygı sevgi duyulan hanımlara da ''bılla'' sıfatı yakıştırılır. Güzel olan kızlara ve evde iş yapmayan kızlar içinde ''bılla mısın sen? '' denilir. Genellikle beyler, köyün ve civarın en güzel ve akıllı kızlarıyla evlilik yaptıkları için onlarla kıyaslanır. Bey-ağa hanımı genelde iş yapmaz. Çünkü o bir hanımdır, 'bılla'dır. Hizmetçileri, uşakları, yardımcıları vardır. Onun için de evde iş yapmayan, üşengeç, tembel güzel kızlara yerel şiveyle '' gız ne oturup durun baken 'bılla' gibi gayt (iş) işlesene '' derler. Ama roman kahramanı Ulviye Bılla, iş işleyen, çalışkan ve köyün en güzel kızlarından biridir. Yazarımız Belkıs Öztin Koparanoğlu ''Ulviye Bılla'' adlı eserinde, Ulviye'yi okurlarına bu şekilde tanıtıp anlatmış.  Yöremizde geçen ve gerçek yaşam öyküsünden esinlenerek yazdığı bu güzel eseri keyifle okudum. Kurgusu çok güzel olmuş. Beğendim. Semerci Yayınevi tarafından basımı yapılan bu güzel eseri mutlaka okuyunuz. Ayrıca internet üzerinden de satışı yapılmaktadır. Okuru bol olsun.

                       Romandaki kahramanları yerli yerine oturtarak yazmış yazarımız. 1930 lu yıllarda Lagina'da geçen hazin bir öyküyü çok güzel bir kurguyla romanlaştırmış. Kitapta adı geçen kişilerin çocuklarını ve torunlarını iyi tanıdığımız için de eseri zevkle okudum. Okudukça taşları yerli yerine oturtabiliyoruz. Kalemine sağlık Belkıs Hanım. Bir eser, hele yöresel bir eser, yerel bir dille bu kadar güzel anlatılamaz ve yazılamazdı. Kültürel bir hizmette bulundunuz. Teşekkür ederiz. Yazar Hamdi Topçuoğlu Abimizde yöremizde geçen bir öykünün, bir bılla'nın romanını yazıyordu, umarım sona gelmiştir. Merakla bekliyorum. Sıra bana geldi gari. Kafamda uzun zamandır kurguladığım bir öykünün bılla'sı var. Umarım yazarım. Hele şu pandemi belası hayırlısıyla bir geçip gitsin ülkemizden.

                  Belkıs Öztin Koparanoğlu, bu eserini sevgili annesi rahmetli Ayşe Öztin, kardeşi rahmetli Kazım Öztin ve kardeşi Mehmet Öztin'e ithaf etmiştir. Yazarın daha önce yazmış olduğu üç kitabını siz okurlarıma tanıtmıştım. Bodrum Hakimi, Karşı Kıyılardan Bodrum'a ve Vira Vira Bodrum'a Hüzünlü Göç. Yazar yeni kitaplar yazmaktadır. Kalemine sağlık. Yeni kitaplarını sabırsızlıkla bekliyoruz.

            Kısa yaşamı boyunca hüzün dolu aşkının yanı sıra çevresindeki herkese sevgiyle, dostça davranan, çalışkan, kültürlü, iyilik sever, dürüst, yöresinde yüz ve huy güzelliği ile tanınan, okumayı seven, herkesin fikir danıştığı, bilgili, yaratıcı, mücadeleci ve çağdaş, Ulviye Bılla'nın gerçek yaşam öyküsünü okuyacaksınız bu kitapta. İyi okumalar efendim.

Meskenim dağlar başı

Sahraya döktüm yaşı

Kendim içtim ecel şerbeti

Lokmana hacet kalmadı

Bakıp geçmeyin mezar taşıma

Bir fatihadan başka hediye kalmadı-Ulviye Hanım-(1933)

 

                          

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI