YAPABİLİRSİN
Kadın Varsa İmkansız Yoktur! ''Cesaret gösteren tüm kadın kardeşlerime.'' İnsanın kanadı gayretidir! O adımı atan kadınlara doğru bir yolculuğa çıktım. Ama bu yolculuk önce kendi içimde başladı. Gazeteci, tv sunucusu, belgeselci, yazar Tuluhan Tekelioğlu '' Yapabilirsin'' adlı kitabına bu sözlerle başlık atmış ve Cemal Süreya'nın '' Dünyadaki en güçlü insanlar kimlerdir diye sorsalar; kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş kadınlardır, derdim.'' sözüyle de giriş bölümünü yazmış. Yazarın daha önce yazmış olduğu 40'ında 40 Kadın adlı eserini okumuştum. Beğenmiştim. Yapabilirsin ilgimi çekti. Oasis İmge Kitabevinden satın aldım. Bir gün içinde Bağla Koyu Sahilinde zevkle severek okudum. Kendi yaşamından da kesitler katarak 9 başarılı kadının hayat hikayesini önce belgesel daha sonrada 2018 yılında ''Yapabilirsin'' adıyla kitap haline getirmiş. Tuluhan Tekelioğlu, gelecek kuşaklara örnek, kalıcı çok güzel bir eser ortaya koymuş. Karakarga Yayınları tarafından basımı yapılan bu kitabı mutlaka okuyunuz. Eminim çok seveceksiniz. Şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle kadınlarımız, kızlarımız bu güzel kitabı okumalı. Cesaretli kadınlarımızı kutluyorum. Ders alınacak bir kitap.
Tuluhan; ''Güneşin doğuşu'' demekmiş. Gerçekten de yaptığı başarılı çalışmalarla adıyla eş değer olup bir güneş gibi evlerimize doğuyor. Ülkemizin aydınlık, çağdaş yüzünü temsil ediyor. Hayata pozitif bakıyor. Gülünce gözlerinin içi gülüyor. Tele 1 TV de yapmış olduğu programı her daim izlerim.
Tuluhan Tekelioğlu, Fransa'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun olduğu yıl Paris SIPA Press'te (1992) gazeteciliğe başladı. 1994 yılında Türkiye'ye dönerek Hürriyet Gazetesi'nde 7 yıl boyunca özel haberlere imza attı. 1997 yılında Afrika'da Kenya Kakuma Mülteci Kampı'nda BM Mülteciler Komiserliği adına 32 gün gönüllü çalıştı ve izlenimlerini Hürriyet Gazetesi'nde yazı dizisi olarak yayımlandı. 2004- 2006 yıllarında Kanal D - Sabah haberlerini hazırladı ve sundu. Güzel Bir Gün adlı TV programında başlattığı kampanya ile Doğu Anadolu'da mahrumiyet bölgesindeki okullar için, 10 bin kitap toplanmasını sağladı ve Urfa, Van, Malatya'da Güzel Bir Gün adlı kütüphaneler açtı. Belgeselcilik kariyerine 2010 yılında, 40'nda 40 Kadın adlı belgeseliyle adım attı. Türkiye'nin ilk organ nakli belgeseli olan ''Yeni Hayat'' ile ülkeye 1000 organ bağışçısı kazandırdı. 2017 yılında, ''Kadın varsa imkansız yoktur'' teması ile, kadınlardan Türkiye'ye bir umut belgeseli hediye etti. Mamatha Gandhi'nin '' Görmek istediğin değişimin kendisi ol.'' cümlesiyle başlayan Yapabilirsin, Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin 20. özel ödülünü aldı. Cesaretin bulaşıcı olduğunu vurgulayan Yapabilirsin, 2018'de kitaplaştı. Yazarın 40'ında 40 Kadın (A7), Ya Bizdensin Ya Da, İstenmeyen Kişi (Kırmızı Kedi) adlı üç kitabı daha bulunmaktadır.
Yıllardır Cumhuriyet Gazetesinde yazılarını zevkle okuduğum köşe yazarı Çiğdem Toker'in yorumuyla kitabın arka kapak tanıtımı: Bazı filmlerin, bazı kitapların bizi değiştirdiğini biliriz. Karşımıza ilk önce belgesel olarak çıkan Yapabilirsin, işte böyleydi. Film bittiğinde 42 dakika önceki kişi olmadığımı hissetmiştim. Kadınların cesaret dolu enerjisini aktardığı değişim duygusu öyle güçlüydü ki, '' Bunu mutlaka bizim oğlanlar da izlemeli'' dedim içimden. Ve zaman yitirmeden ikinci kez, bir de oğullarımla izledim. Kitabı okuduktan sonra, aynı duyguyu daha yoğun yaşıyorsunuz. Yapabilirsin, değişim isteğini tetikliyor.