HAFIZ MEHMET GÜRÜN KÜLTÜR EVİ AÇILDI

HAFIZ MEHMET GÜRÜN KÜLTÜR EVİ AÇILDI

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve diğer hak sahibi akrabalarının 2020 yılında kendilerine ait evi Menteşe Belediyesine bağışlamışlar. Menteşe İlçesi Düğerek Mahallesindeki evi, Menteşe Belediyesi tarafından tamamlanmış.  Restore edilen eve "Hafız Mehmet Gürün Kültür Evi" verilerek, 7 Kasım 2023 günü saat 16.00 da hizmete girmiştir.  Devrim Gazetesinin muhabiri Altar Zeyhan haber yapmış.

Düğerek'teki evin açılışı, halkın toplanabileceği bir mekan olabilecek. Kalabalık katılımla açıldı, ev. Aslına sadık kalınarak restore edilmiş, geniş bir bahçeye sahip.

Gürün ailesinin bağışıyla, Menteşe Belediyesinin ihalesiyle ortaya çıkarılmıştır.

Önce Düğerek Mahalle Muhtarı Mehmet Ortayol konuşmasında, " Aile içinde doktorlar, büyükelçiler, siyasetçiler bu bahçede yetiştiler.

Hafız Mehmet Gürün Evi, halkın buluşma yeri olacak. Gürün ailesine ve Menteşe Belediyesine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Menteşe Belediyesi Fen İşleri Müdürü Onur Necip Uslu da, evin restorasyon süreci hakkında bilgi verdi.

Sonra söz alan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, evin nasıl belediyeye geçtiğini  ve onarım aşamasını anlattı.

CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, " Belediye Başkanlarımız Muğla'da yüksek bina yapılmasına hep karşı çıktılar. Osman Başkanıma ve ailesine evi bağışladıkları için çok teşekkür ediyorum." dedi.

Daha sonra söz alan evin hissedarlarından olan, emekli büyükelçi Sumru Noyan "Bu evde benim bu evde çok anım var. Her yaz bu eve gelir kalırdım. Bu ev herkese açık bir evdi. Bu evin bu şekilde kullanılması en çok beni sevindiriyor. Osman Bey'den böyle bir fikir gelince hemen destek oldum. Böylece Düğerek 'e güzel bir eser bırakmış olacağız. " diyerek sözlerini tamamladı.

Son konuşmayı,  hareketi başlatan ve sonlandıran Muğla Büyükşehir Başkanı Dr. Osman  Gürün yaptı. " Dedemin sofrasının herkese açık olduğu söylenirdi. Onun istediği gibi buraya herkes gelsin. Burası sevgi, huzur, geçmişle arada bağ kurulacak bir yer olsun. Arkadaşlar, burayı yaşatalım istiyorum. Eskiye ait eşyaların sergilemesi için buraya verebilirsiniz. Geçmişte kullanılan eşya olabilir, fotoğraf olabilir. Burasını Düğerek Mahallesini canlandıralım. Katıldığınız için çok teşekkür ediyorum." dedi.

Daha sonra hep birlikte kurdela kesilerek evi dolaştık. Üst katın bir odası ailenin şeceresi ile ilgili bilgiler var. Diğer oda eski Muğla evleri ocaklı ama ocak kapatılmış. Üst katı gezerken 

MSKÜ'den emekli Prof.Dr. Namık Açıkgöz de oradaydı. Ani odası olarak düzenlenmiş, hazırlamasını  mimar Yeliz Durmaz yapmış.

Muğla Büyükşehir müdürler, amirler, Menteşe Belediyesi müdürleri ve çok sayıdaki Düğerek'li açılıştaydı. Osman Bey'in yurt dışında olan akrabaları, oğlu Şahı Gürün de yurt dışından dönmüştü, artık Muğla'dayım, diyordu.

Ben de açılışa Bayındırlık Müdürlüğünden ağabeyim  emekli Halil İbrahim Çağlayan ile birlikte katıldım, Menteşe Belediyesinin önünden kalkan otobüste giderken kadın kolları vardı.

İstanbul'da öğrenci iken aynı evde kaldığımız Düğerek'li Zafer Carcak ve Ercan' i gördüm. Ayaküstü konuşabildik, Zafer artık buradayım, dedi. Ercan zaten buradaydı. Zafer ITU Maden Fakültesinde okudu. Ercan da Atatürk Eğitim Enstitüsündeydi.

Avukat Sevinç Göçügenci de oradaydı. Eski mahalle komşumuz Nur ve Mehmet' in babası Mustafa Kavak' la birlikte izledik konuşmaları.

Torunu önceki dönem CHP Merkez İlçe başkanıydı, Mustafa Kavak da, oradaydı.

Güzel bir yer açılmış oldu, Düğerek'te. İnsanların bir araya gelebilecekleri, oturup konuşabilecekleri bir yer açılmış oldu.

Bağış yapan Gürün ailesine,  binanın onarımını yaparak kullanıma sunanlara çok teşekkür ediyorum.

Düğerek'liler yeni bir mekan kazandılar, belki bu evi görüp heveslenenler çıkabilir, Osman Başkanın söylemiyle. Hayırlı olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI