İKİBİNYİRMİDORT: EKONOMİDE BEKLENTİLER,RİSKLER, FIRSATLAR

 

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı'nın 29 Aralık 2023- 4 Ocak 2024 tarihli Oksijen Gazetesi'nin Elif Ergu ile yaptığı söyleşi gazetenin 14-15  sayfasında çıkmış.

Emine Sabancı Kamışlı söyleşide şöyle diyor,

"2024'ten umutlu olmalıyız, Dünya' da ve Türkiye'de daha istikrarlı bir yıl bekliyorum."

Esas Holding kurucusu merhum Şevket Sabancı'nın kızı olan Emine Sabancı Kamışlı havacılık, lojistik, gayrimenkul başta olmak üzere faaliyet gösteren şirketlerinin 2024 değerlendirmesini dinledim.

Emine Sabancı Kamışlı: " Esas Holding'i 2000 yılında kurduk. Bizim için en kritik tarih 2005'tir. Zira o tarihte elinde 14 uçağı olan Pegasus'u satın aldık. Özel sermaye iş modelini benimsemiş bir grubuz. İstanbul, Franfurt ve Londra'da ofislerimiz var. 2013-2018 arasında Türkiye'ye 2 milyar dolarlık yabancı sermaye gelmesini sağladık.  Kuruluşumuzdan bugüne kadar, toplamda 2 milyar dolar yatırım yaptık. Bunun yüzde 55-60'i Türkiye'de bulunuyor. Covid-19 ile başlayan kapanma ve onun getirdiği ekonomik sorunlarla zor bir süreçten geçiyoruz. Savaşlar, afetler, salgınlar hakikaten yorucu bir süreç. "Elif Ergu, "2024 farklı mı olacak? " diye sorunca,

Emine Sabancı Kamışlı: " Her yeni başlangıç umutla başlar. Önümüzde zorlu süreçler var. Esas Holding olarak bizler, hep sürdürülebilirlik ve başarılı, istikrarlı çalışmaya odaklanıyoruz. Ekonomimiz daha stabil olacak. 2010'lar gibi günler göreceğiz. "

Elif Ergu, araya girerek " Ekonomi yönetimi önceki yönetimden gelenlere bakınca farklı bir yol izliyor." diyor.

Emine Sabancı Kamışlı: " Herkesle beraber savrulduk, ve seçim yaşadık. Türkiye'nin aslında ne kadar güçlü ve ne kadar fırsatlar ülkesi olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla iyi şeyler yapılıyor. Ben her zaman Türkiye'nin potansiyeline inanıyorum. Genç nüfusu olan bir ülkeyiz. İstikrarlı olabilirsek, ekonomi politikaları iyi uygulayabilirsek, özellikle bulunduğu coğrafyada, diğer ülkelerden önde olabiliriz. " diye sürdürüyor konuşmasını,Kamışlı.

Elif Ergu bu defa şu soruyu yöneltiyor, " Beyin göçü yaşanıyor.  Gençler Batı'da kendilerine yaşam kurmak istiyor, buna ne dersiniz. " diye sorunca, Emine Sabancı Kamışlı: " Bugün Türkiye'den beyin göçü var. Avrupa'ya gidiyorlar. İhracatımızın yüzde 50'lisini Avrupa'ya yapıyoruz. Avrupa yaşlanıyor. AB kendi içinde sorunları olan bir olan kurum haline geldi. Türkler olarak kendi pazarlarımızı, yeni pazarları açacak güçteyiz. Bizim şirketlerimiz artık yurt dışında şirketler satın alıyor. Avrupa yavaşladığında biz yeni coğrafyalara gideriz. " diyor, Emine Sabancı Kamışlı.

Elif Ergu, "Mühendisler, Doktorlar, yazılımcılar gidiyor. Bu Türkiye için tehdit olmuyor mu?"   diye, sorunca da, Emine Sabancı Kamışlı  "Sınırların olmadığı bir dünyadayız. Nobel ödüllü Aziz Sancar hocamız şöyle diyor, " Gidin ama benim gibi yapmayın, geri dönün. "

Bu çok değerli cümle. Tabii ki bütün beyinler Türkiye'de kalsın. Üniversite mezunu olmak tabii ki, çok önemli ama deneyim de önemli. " diyor, Kamışlı.

Genç nüfusa sahibiz, bu nüfusun dünyayı iyi takip etmesi gerekli, yurt dışındaki deneyimler de önemli gençler için, diye söylüyor, Elif Ergu.

Bu söze karşılık da, " Evet, çok önemli. Her giden çok mutlu oluyor, diye bir şey yok. Mühim olan tecrübe edinmek." diye karşılık veriyor, Sabancı.

Elif Ergu, " Yüksek enflasyon yaşıyoruz, gayrı menkul fiyatları arttı, yeni plan yaparken masaya otururken nasıl oturuyorsunuz?" diye sorunca, Emine Sabancı Kamışlı da," Hayat pahalılığı herkesin kabul ettiği gerçek. Bir sürü bilinmeyen var, bilinmeyeni kontrol edemeyiz. Anadolu'daki fabrika " Eleman bulamıyorum " diyor. İstanbul'daki genç " Kiramı ödeyemiyorum " diyor. Ben yatırımcıyım, yatırım yapıyorum, halka açık şirketlerim var. Örneğin  deprem vergisi konulduğunda yatırımcı "Buralarda her zaman deprem oluyor, hazırlıksızlar, ben niye para yatırayım " diyor. Bir yandan herkes İstanbul'a geliyor. Yereli güçlendirmemiz gerek. Burada herkes STK'lar, kamu, özel sektör elele vermeli ki, toplu dayanışma olsun.  Yabancı yatırımcının gelmesi lazım. "

YAZARIN DİĞER YAZILARI