İKİBİNYİRMİDÖRT: EKONOMİDE BEKLENTİLER,RİSKLER, FIRSATLAR (2)


" Yabancı yatırımcı gelmezse sanayi üretimi büyüyemez. Bunu da kimse istemez." diye, sözünü bağladı, Emine Sabancı Kamışlı.

Elif Ergu, " Yabancı yatırımcıları Türkiye 2010'lü yıllarda çekmişti. Şimdi ise yabancı yatırımcıları çekmek zor. Hukuku da ona uygun hale getirmek gerektirmiyor mu?" şeklindeki soruya,  Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı " Hukuk önemli, istikrar gerekiyor. Mesela İngiltere "Ben şu vergi sistemini 2,5 yıl sonra değiştireceğim " diyor. Yatırımcı kendini ona göre ayarlayabiliyor. Almanya'da aynı şekilde. Türkiye'de büyüdü, bunları yapabiliriz.

Muhabirimiz " Hem yurtiçi yurtdışı gayrimenkul planlarınızı neye göre yapıyorsunuz? Stratejinizi anlatır mısınız? diye soruyor.

Emine Sabancı Kamışlı da "Biz yatırım kalemlerimizi önceden belirliyoruz. Bunu üç, beş, sekiz yıllık olanlar çerçevesinde yapıyoruz. Esas Holding'teki yönetim biçimimizde, hangi kaleme ne kadar yatırım yapacağımız belli Böyle baktığınızda bizim için gayrimenkul, girişim sermayesi, varlık yönetimi önemli. Mesela, biz gayrimenkule " Nerede açık var" diye girdik. Anadolu'da AVM'lerde açık var. Orası bir yaşam alanı, eğlence yeri oluyor. Çanakkale'deki ilk yürüyen merdiven bizim AVM ile geldi. Aynı şekilde gayrimenkulü yurtdışında da yapıyoruz. " diyerek sözünü bağladı Emine Sabancı Kamışlı.

Muhabirimiz, " Pandemiden sonra ofislerle ilgili kararlar alınmaya başladı. Birçok şirket hibrit çalışma sistemine geçti. Sizi nasıl etkiledi? diye sordu. Emine Sabancı Kamışlı da " Bizim işimizde planlı çalışma, trendleri takip etme çok önemli. Bundan 8-9 sene önce hep ofistik, çoğunluk yurttaşındaydı. Ingiltere ve Avrupa ülkelerindeydik. Lojistik ve depo işlerinin çok hızlı büyüdüğünü erken gördük. Ingiltere'den ve bir sürü yerden çıktık. Amerika'ya doğru gittik. Ofislerimizi adım adım azaltarak lojistik merkezlere geçtik. Ayrıca artık herkes yeşil binalarda çalışmak istiyor. Trendi iyi takip etmek gerekiyor. Esas Holding' de yaptığımız en önemli işlerden biri bu. Bilmediğimiz şeyi de kime soracağımızı da biliyoruz. Biz Amerika'da bir sürü kiralanabilir konuta geçtik. Amerika'da faizlerin düşeceğini konuşuyoruz,  FED de yavaşlayacak.  Kredi maliyetleri düşünce, onlar konut mu olacak, lojistik mı olacak çok iyi takip etmek lazım. "

Elif Ergu bu defa, "Esas Holding'in amiral gemisi Pegasus. Havacılık sektörü iyi gidiyor, son dönemde. " diye konuşunca Emine Sabancı Kamışlı da, " Bütün dünyada iyi gidiyor." cevap veriyor.

Elif Ergu " Türkiye'ye baktığınızda sizin rakibiniz THY mi, Anadolu Jet mi? Rekabet ortamı nasıl?  diye sordu. Emine Sabancı Kamışlı, " Türk havacılığının önü açık. Sanırım 44 büyük şehre İstanbul'dan uçarak  ulaşabiliyorsunuz. Bizim öncelikli rakibimiz kendimiziz. Kendi koyduğumuz kuralları, globalde çok iyi uyguluyoruz. Rekabet canlılık getiriyor. "

Emine Sabancı Kamışlı " Benim uçuş korkum vardı. Uçak korkum, bindiğim uçaktan bağımsız bir konu. Yatırım kararları alırken, rasyonel duruma göre karar veririm. Pegasus'u almadan önce uçaktan korkuyordum. Ayrıca böcek korkum da var. Bu arada böcek işinde de varım, akrep zehiri de yapıyorum. "

Elif Ergu araya girip, " O nasıl iş " diyor.

Emine Sabancı Kamışlı devam ediyor, anlatmaya. " Akrep zehiri dünyanın en pahalı sıvısı. Litresi 10 milyon dolar. Kurucu ortağı olduğum Albila'da biz akrep, yılan ve kuduz için antiserumlar üretiyoruz. Bu ürünler hayvan sokma ve ısırıklarında, ayrıca kozmetikte yaygınca kullanılıyor. Benim her türlü böcek fobim var. Şurada sinek görsem sorun yaşarım, ama iş akıllı ise yatırım yaparım. Yanı hislerle değil verilerle yatırım yaparım. " diye sözünü tamamlıyor.

Elif Ergu, "Sizin ailede farklı sektörlerde girişim olduğunu görüyoruz. Türkiye bir taraftan genç girişimciler için fırsat dolu. Sizin gibi yatırımcılara ihtiyacı var, Türkiye'nin. " sözüne karşılık, Emine Sabancı Kamışlı, " Girişimcilik çok önemli. Türkiye'den son zamanlarda çok girişimci çıktı. Ne yapmak istediğinizi bilerek yapın. Başarısız örnekleri duyamıyoruz. Esas Holding olarak girişim sermayesine yatırım yapıyoruz. "

YAZARIN DİĞER YAZILARI