YILMAZ BOZKURT'UN YAZISI

 

Bodrum Gündem'in Ocak-Şubat-Mart ayında çıkan 28 sayısının 68-70 sayfalarında, Yılmaz Bozkurt imzalı 1974'ün karartmalı yazı ve Bodrum'daki hava bombardıman alarmı yazısını ele almış, bu yazısında.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında   radyodan sürekli Hasan Mutlucan'dan kahramanlık türküleri dinliyorduk, diyor Yılmaz Bozkurt. Ben de yaz tatili için Muğla'ya gelmiştim, geceleri karartma uygulanıyordu. O zamanlar Belediye Parkını Mustafa Yalabık işletiyordu. Biz de her akşam dışarı çıkar, genelde parka gelirdik.

1960'lı yılların başında Kıbrıs sorunu baş göstermiş, Rumların kurduğu baskıyla Türkler zor günler geçirmeye başlamıştı. Türkiye'nin O esnada çıkarma yapacak gemisi yoktu. 1974'te çıkarma gemilerimiz vardı. Türkiye ilk defa denizaşırı, bir müdahale yapıyordu. Biz de heyecanla çıkartmayı izliyorduk. Televizyonun verdiği kadarıyla. O yıllarda 4 tane siyah beyaz  televizyon alarak havuza ayaklar üzerine koydurmuştu, Mustafa Yalabık.

Radyoda öğle haberlerini pür dikkat dinlenirdi, Yılmaz Bozkurt'un yazdığı gibi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit " Biz çıkarma yapmakla sadece Türklere değil, aynı zamanda Rumlara da barış getiriyoruz. Ordumuz Beşparmak Dağlarını aşarak Lefkoşe'ye doğru ilerlemektedir." diyordu.

Kıbrıs Barış Harekatının başlamasıyla 14 ilde Sıkıyönetim uygulanıp 12 ilde de karartma uygulanmaya başlanmıştı, diye yazıyor, Bozkurt." Bu yüzden bazı köylüler gece baskın yaşarız diyerek köyün dışına çıkarak oralarda yatmaya başlamışlardı. Biz de babam rahmetli ile köyün dışında yatmıştık.

Zaman zaman hava bombardıman riski olduğundan Kumbahçe Sahiline çıkamadım," diye anlatıyor anılarında Yılmaz Bozkurt.

"Kıbrıs Barış Harekatı televizyona ilgiyi artırmış, halk televizyonu olan kahvelere, çay bahçelerine akın ediyordu.

Bir akşam belediye hoparlöründen gelen siren sesiyle uyandık, yapılan anonsta Bodrum'u terk edin, diyordu. Bodrum panik içinde herkes Yokuşbaşı, Göktepe ve Manastır taraflarına gidiyordu. Olay ertesi günü çözülmüştü. Garnizon komutanı albay Söke'de radarların Yunan uçakları gördüğünü söyleyerek kaymakamı uyarır. Kaymakam, Garnizon komutanı Bodrum Belediyesine gelirler. O dönem belediye başkanı Hasan Reşat Öncü izinli olduğu için belediye başkanlığına vekalet eden Ethem Demiröz bakıyordu" diye yazıyor Yılmaz Bozkurt.

Yazıda "Kıbrıs Barış Harekatını Kocatepe gemimizin kendi uçaklarımızın batırdığı anlaşılmıştı. Kocatepe'de 54'u mürettebat, 13'u deniz piyadesi olmak üzere 67 şehit verdik.

Bir Fransız televizyon ekibi Bodrum'a gelmiş, savaş nedeniyle gelmiş, günlük hayatını anlatan belgesel çekiyorlardı. Bana da rol vermişlerdi, ben de balıkları bağırarak satış yapmam istenmişti. Ben de "Taze balık " diyerek balık satışına devam ettim. Türkiye henüz yeni tanışıyordu, televizyonla,  ben de bazılarından önce televizyona çıkmış oldum. Fransız televizyonunda haber konusu olarak.

Balıkları sattıktan sonra ertesi günü Mazı'ya geri döndük." diye yazıyor Yılmaz Bozkurt.

Bodrum'da çıkan dergide çıkan yazıda Kıbrıs Barış Harekatı'nın yaşadıklarımızı hatırlayıp o günleri anmış olduk.

YAZARIN DİĞER YAZILARI