HELİKOPTER KAZASI VE ORTADA DURAN SORULAR

HELİKOPTER KAZASI VE ORTADA DURAN SORULAR

 

Muğla'da yaşanan helikopter kazasında helikopterin çarptığı Muğla Eğitim  ve Araştırma Hastanesinin son katında dış tadilat işlemlerinin tamamlandığı basında "kazanın izleri silindi" şeklinde yer aldı.

Hastane ziyaretlerimizde de dış tadilat ve onarımların tamamlandığını gözlemliyoruz. Ancak kaza kırım raporunun sonuçları detaylı olarak açıklanmadığı  için kamuoyunun merak ettiği sorular henüz detaylı olarak cevaplanmış değil.

İlk açıklamalarda olayın yoğun sis nedeniyle yaşandığı belirtilmektedir. Ancak bu olay ile ilgili gerekli ayrıntılı raporlar açıklandıktan sonra kaza nedeni ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşılacaktır.

Temennimiz böyle faciaların tekrar yaşanmaması.

Hayatını kaybeden şehitlerimize tekrardan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz.

23/12/2024 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans  helikopter, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne çarparak düşmüş ve iki pilot, bir doktor ve bir sağlık çalışanı hayatını kaybetmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21.12.2024 tarihinde, partisinin Muğla il teşkilatının programına katıldığı gün meydana gelen helikopter kazasına yönelik soru işaretlerinin izleri ise henüz silinmedi.

TBMM'de de gündeme gelen ve cevabı beklenen sorular ortada duruyor henüz.

*Helikopterin görevlendirmesini yapan birimin uçuşla ilgili görevlendirme yazısı var mı? Helikopterin geliş sebebi neydi?

* Planlı bir görev mi yoksa plansız bir uçuş görevi miydi?

* Görevin niteliği neydi?

* Kazanın olduğu uçuş için kalkış saati görevlendirilme saatine uygun bir saat miydi?

* Meteorolojik şartlar helikopter uçuşu için limitler dahilinde miydi yoksa limit dışı mıydı?

* Helikopterde engel tanıma sistemi mevcut muydu? Değilse görüşün çok düşük olduğu sisli bir havada neden kalkış yapıldı?

* Kalkış yapması için pilota baskı yapıldı mı?

* Helikopter pistinde kalkışı koordine eden yer makinisti/görevlisi var mıydı?

* Helikopterde yer alan uçuş mürettebatı dışındaki yolcular hangi amaçla helikopterde bulunuyordu?

* Kaza teknik bir arızadan kaynaklı bir kaza mıydı? Eğer öyleyse helikopterin uçuş saatine bağlı bakımları zamanında yapılmış mıydı? Bu bakımlar bakım defterine kaydedilmiş miydi?

* Helikopterin kayıtlara geçen ve tekrarlayan standart bir arızası var mıydı?

* Pilotun periyodik sağlık kontrolleri zamanında yapılmış mıydı?

* Olaya ait ayrıntılı kaza kırım raporunda kazanın oluş sebebi ne olarak tespit edilmiştir Meteorolojik şartlar mı, pilotaj mı, arıza mı vb.?

Bu tür kazalar, maalesef ilk kez yaşanmıyor. Ancak son olmasını temenni ediyoruz. Kazaların son bulması için sivil havacılık alanındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiği ortadadır. Meteoroloji Mühendisleri Odası, hava araçları kazalarındaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini sürekli olarak dile getiriyor.

Ancak bu konuda kaygılarımız devam etmektedir. Takipçisiyiz


YAZARIN DİĞER YAZILARI