GÜLİZAR KILIÇ

GÜLİZAR KILIÇ


Resimden anlamam dostlar. Ama zaman buldukça gittiğim mekânlarda resim ve fotoğraflara göz atmadan da yapamam. Bazen resimlere baktığımda yaptığım yorumların çoğu doğru olmasa da, bazen yaptığım yorumlar doğru olabilmekte. Ağaçlar ve yeşillikler arasında güzel, kutu gibi bir ev, doğal güzellikleriyle billur gibi akan bir su, başı dumanlı dağların resimleri ilgimi çekmiştir.

Hep tartışılır; "Sanat sanat için mi, sanat toplum için mi" yapılmalıdır? Benim naçizhane görüşüm "sanat toplum" için yapılmalıdır. "Sanat; gerçeğe etkinlik kazandırma aracıdır. Sanat, sanat için değil; sanat hayat içindir." (SPENCER). ".Çünkü resimlerimi tavuklar için yapmıyorum." diyen PİCASSO'da dediği gibi. Yaşam bir kültür birikimi ise, bu kültürü geçmiş kuşaklardan alıp gelecek kuşaklara ve gelecek kuşakların yönünü bulmasına, insanlığın kalkınmasına aktaracaksak, barışa, özgürlüklere katkı sağlayacaksak, toplumu aydınlatacaksak; sanat toplum için yapılmalıdır derim. Eğer ki bir toplumda sanatsal faaliyetler yoksa o toplum ileriye gidemez, aydınlanamaz, çürüyerek yok olur gider! Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözü gelecek açısından sanatın ne kadar önemli, ne kadar hayati olmasının en güzel ifadesidir.

İşte Sayın Gülizar Kılıç bu sanatçılarımızdan biridir. Sayın Gülizar Kılıç; yaptığı resim çalışmaların da acıları, açlıkları, ölümleri işlediği gibi, bireysel ya da toplumsal göçün insan ruhunda, bedeninde ne kadar ağır yaralar açtığını gözler önüne sermiştir. Toplumsal duyarlılığı olan Sayın Gülizar Kılıç; toplumsal sorunlarını dile getirirken sanatın sanat için değil, sanatın toplum için yapılmasına öncülük edenlerdendir.

Sayın Gülizar Kılıç; "GÖÇ ETMEK TERCİH DEĞİLDİR" başlığı ile açtığı sergiyi tanıtan katalogunda şu ifadelere yer vermiştir: "İster zorunlu, ister gönüllü göç, her zaman insanlık tarihinin bir parçasıdır. Göçler insana dair olan ne varsa hepsini kökünden sarsmış, bireyin içinde bulunduğu, yaşadığı mekânla olan bağının kopmasına neden olmuştur. Göç edenler hayallerini, hasretlerini, parçalanmış umutlarını yanlarında taşımışlar, tarifsiz acılar yaşamışlardır. Parçalanmış umutlarını toparlamak için."  Ne güzel bir anlatım, şiir gibi! İşte Gülizar Kılıç böyle gönlü yüce, duyarlı bir sanatçımızdır.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergi açan sanatçımız Sayın Gülizar Kılıç'ı tanıyalım: Eskişehir'de doğdu. Orta öğrenimini ve yüksek öğrenimini Eskişehir'de tamamladı. Uzun yıllar çeşitli bölümlerinde çalıştığı TBMM'den Başbakanlık Müşaviri olarak emekli oldu. 1989'dan itibaren Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisinde desen dersleri aldı. On yılı aşkın çeşitli atölyelerde değişik hocalar eşliğinde desen, pastel, yağlı boya ile resim çalışmaları yaptı. Halen kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.  

Kişisel Sergileri

2006 Ankara Güzel Sanatlar Galerisi

2007 Diyarbakır Belediyesi Sanat Galerisi

2008 Batman Yılmaz Güney Sanat Galerisi

2009 Beşiktaş Belediyesi Sanat Galerisi-İstanbul

2010 Suriye-Halep Kültür Bakanlığı Sergi Salonu

2011 Türkan Saylan Sanat Galerisi-İzmir

2012 Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi, "Sessizliğin Sesi"

2013 Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi, "Yüzler ve İzler"

2014 Ankara TBMM Mustafa Necati Kültür evi Sanat Galerisi, "Yüz Yüze"

2014 Aydın-Kuşadası İbramaki Sanat Galerisi, "Barış'a Doğru"      

2015 Ankara Uray Galeri, "Göç"

2017 İstanbul Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi, "Göç Etmek Tercih Değildir"

 

Karma Sergiler

Sayısız karma sergiler, Barışa Bir Ses De Sen Ver, Barış'a Doğru, Sansüre Hayır, Kadına Şiddet ve Çocuk Gelinlere Hayır gibi sosyal projelerde eserleri sergilendi. GESAM Meslek Birliğinin açtığı karma sergilerde yer aldı. Yunanistan Dostluk ve Barış Grubunun organizasyonu ile gerçekleşen karma sergilere katıldı.

Ödülleri

2006 Ankara Ressamlar Derneğinin kuruluşunun 49. Yılı nedeniyle ulusal düzeyde açılan yarışmada "Mansiyon"

2007 Ulusal 7. Şefik Bursalı Resim Yarışmasında "Sergileme"

2009 Ankara Ressamlar Derneğinin Ata'nın Ankara'ya gelişi nedeniyle açılan yarışmada "Başarı"

2016 Ulusal Şefik Bursalı Yarışması "Sergileme"

Ankara Ressamlar Derneği, 78'liler Vakfı, Düşünce ve Sanat Derneği, Femin-Art, GESAM ve Pir Sultan Abdal derneği üyesi olan Gülizar Kılıç, çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

Bu başarılarından dolayı Sayın Gülizar Kılıç'ı kutluyor ve harfler nasıl düştüyse öyle bir şiirle yazıma son veriyorum.

YÜREKLİ KADIN

 

Yürekli kadın,

Aşk olsun sana.

Neden diye sorma,

Resimlerin yetti bana.

 

Yüreğindeki insan sevgisi,

Çağlar ırmaklar gibi.

Ne güzeldir tuvala attığın fırça,

Az bulunur senin gibisi.

 

İsyan var resimlerinde,

Acı, zulüm birleşmiş,

İnsanlığımızı sorguluyor.

Seyrettikçe ve seyrettikçe,

Ve dosdoğru baktıkça,

Gözüm zalimleri, doymayanları görüyor,

 

Gül Gülizar, Gülmek yakışır sana,

Kılıç gibi keskindir gülüşün,

Resimlerin gök kuşağı,

Barışı söyler renklerin.

 

Aşk olsun sana Gülizar;

"Sanat sanat için değil, sanat toplum için" dediğin için,

Aşk olsun sana, yürekli kadın,

Aşk olsun!

 

Kemal Gürbüz

Şair, Yazar-Devlet Sanatçısı

08.10.2019

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI