SALGIN HASTALIK VE BİR ŞİİR

SALGIN HASTALIK VE BİR ŞİİR

 

Covid-19 salgın hastalığı günleri sadece bizde değil tüm dünyada büyük acılara neden oluyor. Hele bizim gibi ekonomisi dışa bağımlı az gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerde daha da büyük acılar yaşanıyor. Salgın hastalığın etkilerinden dolayı bir toplumsallaşmama durumu söz konusu! İnsanlar varlığını toplumsallaşmaya borçlu olduğunu düşünürsek bu durumun, yani salgın hastalıktan dolayı bir araya gelememe, hal hatır soramama, en yakınlarıyla bile görüşememe, hastanede yatan yakınlarını görememe, hatta cenazelerini bile kaldıramama ile birlikte psikolojik sorunların da baş gösterdiğini söylememiz yanlış olmaz sanırım.

 

Salgın hastalık boyunca işini kaybeden insanların sorunlarına çare bulamazsak eğer, bilemeyeceğimiz kadar olumsuzluklar yaşama durumu söz konusudur. Zaten emeklinin, dul, yetim ve engelli insanların yaşam koşulları zordu, daha da zorlaştı. Esnafların arka arkaya iflas etmeleri, şirketlerin batması, alınan kredilerin ödenememesi büyük sorunların yaşanacağının da işareti gibidir.

 

Covid-19 salgın hastalığından etkilenen insanların başında sağlık çalışanları gelmektedir. Sağlık çalışanları cephe önünde ve ilk ateşte ölecek asker gibi, salgın hastalıkla savaşan birer nefer olarak çalışmakta, hastalığa maruz kalmaktadırlar. Kendilerini ne kadar da kollasalar salgınla iç içe olmaları dolayısıyla bu hastalığa yakalanmama şansları diğer bireylere karşı daha dezavantajlılardır. Sağlıkçılar kürek mahkûmları gibi aileleriyle görüşememekte, çocuklarının, anne babalarının yüzünü görememektedirler. Sağlıkçıların talepleri karşılanamazsa, moral bozukluğu nedeniyle işlerine kendilerini verememe durumu söz konusudur. Bu da salgın hastalıkla mücadeleyi büyük sekteye uğratır, ölümler hızla artar!

 

Devlet niçin vardır? Devlet vatandaşından salgınla ilgili gelişmeleri niçin saklar? Devlet başta sağlıkçılar olmak üzere tüm vatandaşlarının sağlığını korumak zorunda değil midir? Devlet aldığı vergileri bu gün vatandaşına harcamayacaksa ne zaman harcayacak? Devlet sömürgeci bir avuç insanın vergilerini sildiği gibi milyarlarca lira teşvik verirken, kapanan onca esnafa neden yardım etmez? Devlet vergi, kredi vb. gibi borçlu insanların borçlarını ötelemesi, yani daha ileriki tarihte faizi ile ödeyin demesi yardım sayılabilir mi? Soruları çoğaltabilirsiniz, sorgulayabilirsiniz!

 

Dağ fare doğurdu. Yönetimin esnafa kira yardımı yapacağız diye müjdelediği yardım, yardım olmaktan çıkmış, dilenciye bile verilemeyecek meblağlar söz konusu. Ama yine bir avuç sömürgeciye ve anamıza küfreden iş adamlarına büyük kolaylıklar sağlandığı görülmektedir.

 

Salgın hastalıklarla birlikte açıklanan ölüm olayları gizlendi. Salgından dolayı ölüm olayları gizlendiği gibi, hastaneye gidemeyen ve bu yüzden hayatını kaybeden diğer hastaların da ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Çünkü devleti yönetenler bu konularda da olduğu gibi her konuda vatandaşına doğruları söylemekten kaçınmıştır. Ama bir şeyi çok iyi yapmaktadırlar; siyasi ahlaka uygun olmayan davranış ve söylemleri, demagojiyi (lafebeliği) bu güne kadar iktidar olanlardan daha iyi performans göstermektedirler. Bunları dinlerken, yani iktidar olan AKP yetkililerinin söylemleri çirkin, çirkin olduğu kadar küfür dolu, insanı utandırıyor! Bu şekilde ülke birlik ve beraberliği bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

 

Bizim vatandaş olarak iktidardan ve siyasilerden daha sağduyulu davrandığımız bir gerçektir. Bu nedenle şiir iyileştirir düşüncesiyle bir şiirimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii hüzünlenmekte serbest!

 

Saygılarımla.

 

HARFLERİ DUYGUNUN

     İÇİNE ATTIM

 

Harfleri duygunun içine attım,

İçinden sızlanan bir insan çıktı.

Kalabalık içinde yalnızım yalnız,

Kimi acıyarak, sevgiyle baktı.

 

Herkese söylenmez yaşanan yaşam,

Yorgunum, kalmadı dizimde derman,

Derdime hayretmez çıkacak ferman,

Harlayın ocağı, ateşi yakın.

 

Dert ortağım yüce dağlar, ormanlar,

Yapraklar tezene, sazdır ağaçlar,

Gürbüz toprak olur, döker yapraklar,

Üst üste birikti, derdi çoğaldı.

 

19.04.2020

 

Kemal Gürbüz

Şair, Yazar-Devlet Sanatçısı

16.12.2020

 

 

         

YAZARIN DİĞER YAZILARI