Ülkemizin Brics'e başvuru yapıp yapmadığı biraz belirsiz kaldı. Hükümet çevreleri Türkiye'nin Brics'e olan ilgisi biliniyor ve sürmekte dediler. Başvurduk diyen olmadı. Ayrıca kamuoyunda da konuyla ilgili yorumlar yer almadı. Rusya'da bir başkanlık danışmanı Türkiye Brics'e başvurdu ve başvurusu incelenmekte dedi. Putin ise Türkiye Brics'le ilgileniyor dedi o kadar. Bir Avrupa ajansı Türkiye'nin Brics'e iki-üç ay önce başvurduğunu ancak Hindistan'ın, Pakistan ile yakın ilişkileri olması nedeniyle Türkiye'yi engellediğini yazdı. Brics'in 1994 yılı dönem başkanlığını Rusya yapıyor. Liderler Zirvesi de orada yapıldı. 36 ülke zirveye katıldı. BM Genel Sekreteri Guterres de Zirve'de bulundu. Guterres'in orada bulunmasının Brics'i onayladığı anlamına geleceği söylenerek Batı'nın bazı çevreleri eleştiriler yaptı. Ayrıca bazı uluslar arası kuruluşlar da Zirve'yi takip ettiler. Katılımların çokluğu uluslar arası alana Brics'in gücünü gösterdiği yorumları yapıldı. Rusya da 36 ülke ve çeşitli uluslar arası kuruluşlarca kendine saygı duyulmasının kıvancını yaşadı. Tataristan'ın Başkenti Kazan'da yapılan Zirve'ye Erdoğan da katıldı. Erdoğan orada, Türkiye bir NATO üyesi ve bir AB adayı olduğundan ve bu haliyle diğer ilgilenenlerden farklı olduğundan ilgi gördü. Fotoğraf çekilme alanına diğer devlet başkanlarının yerleşmesinden bir dakika sonra yerini almaya girerek Putin'in yüzünde çok keyifli bir gülümsemeye yol açtı. Hindistan, Zirve'de, Türkiye'yi engellediği durumunun olmadığı ve bütün ülkelerin Brics'e üye olabileceğini söyledi. Genel olarak orada üyelerce, son gelen 5 üyenin Brics'e uyumunun beklendiği, bu nedenle bu Zirve'de yeni üye alınmayacağı bildirildi. Türkiye'nin Brics'le hikayesi böyle gelişti ve sonlandı.
Brics'in üyeliğe ilişkin yeni bir kararı var. Bu karara göre üyelikle ilgilenen, başvuran ülkeler için AB'nin uygulamasına benzeyen bir Partner'lik(Ortak Üye) uygulanmasına başlandı. Bu Ortak Üye'lerin daha sonra üyelik aşamasına geçmesinin isteneceği söylendi. Brics'le ilgilenen ülkeler 40'a yakın oldu ve bunlardan 13'ü Ortak üye'liğe kabul edildi. Ortak Üye'ler: Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Belarus, Cezayir, Küba, Bolivya, Nijerya, Uganda, Endonezya, Malezya, Tayland, Vietnam. Bu ülkeler Brics'in faaliyetlerinden istediklerine katılabiliyor ve yararlanabiliyorlar. Azerbaycan'ın da üyelik başvurusu olmuştu ancak ona bu kez Ortak Üye'lik verilmedi. Bazı Batı çevrelerinden de Türkiye' ye Brics'e ilgisinden dolayı tepkiler gösterildiği söyleniyor ama başkaca bilgi edinemedik bu konuda.
Brics, üzerinde çalışılmakta olan Brics-Clear ve Brics Sigorta Şirketine ilişkin bilgileri duyurdu. Bu Brics-Clear üyeler ve ortak ülkelerin kendi paralarıyla ticaret yapabilme yöntemi. İşlem takasları, Brics'in Yeni Kalkınma Bankası tarafından yönetilen bir 'istikrarlı para'nın aracılığıyla yapılacak. Uluslar arası ticaretin Dolar aracılığıyla yapıldığı Swift'in yerini almasının istendiği bu ödeme ve takas sistemi uluslar arası ticarette Doların hakimiyetini kıracak. Brics Sigorta Şirketi de ticari işlemlerin sözleşmeleri ve nakliyeleri için Batı'lı sigorta şirketlerinin yolundan üyeleri ve ortakları kurtaracak.
Brics kolaylıkla görüleceği gibi bir ekonomik örgüt değil. O bir siyasi topluluk. Ülkeleri Batılı sigorta şirketlerinden ve Dolar'ın egemenliğinden kurtarmanın mücadelesini veriyor. Kendi paranı saygınlaştırıyor. Dünya Bankası ve İMF'nin Dünya ekonomisini Batı çıkarlarına uygun biçimde yönetmesinden çıkmağa çalışıyor. Ukrayna, Filistin, Suriye, Sudan çatışmalarını engelleyebilen, durdurabilen, ambargolar uygulayabilen, uluslar arası yargı sistemi olan bir yapıya dönüşmesi gerekli. Ortak kararları hızlı alabilen, Dünya çapında ki göçmenlik sorunuyla mücadele edebilen bir yapısı olmalı. %66-75 ya da 80 gibi oranlarla kararlar alınmalı ve veto olmamalı.