GAZİANTEP ÖDÜL GECESİ İZLENİMLERİ

GAZİANTEP ÖDÜL GECESİ İZLENİMLERİ

Zeytindostu Derneğinin, 11. Ulusal Zeytinyağı Oskarları, Gaziantep’te 20-21 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle sahiplerini buldu. Gaziantep’teki etkinliklerin sponsorları; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Borsasıydı.

Aynı tarihlerde, yeğenim Ezgi’nin Gaziantep’teki nikahı için oradaydık ve orada olup ta böyle önemli bir etkinliğe katılmamak olmazdı. Eşim ve ben, 2 gün boyunca bizleri evlerinde konuk eden ve konukseverliğin en güzelini bize yaşatan; aile dostumuz, değerli insanlar; öğretmen Bektaş Karaslan ve eşi emekli öğretmen Hatice Senem Karaslan’la birlikte 21 Nisan akşamı, Tuğcan Otelde düzenlenen ödül dağıtım gecesine katıldık. Ödül töreni çok güzeldi. Zeytinyağları ödül alanların, yağlarının kalitesinin ödülle belgelenmesinin sevinci ve mutluluğu yüzlerinden okunuyordu. Ödül gecesinde, “Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ” markasıyla altın madalya alan Maden Direktörlüğünün(eski TKİ) ödülünü de ben aldım. Ödül gecesinde bronz-gümüş-altın ve premium olmak üzere 4 grupta ödül dağıtıldı. Gecede dağıtılan 82 ödülün 16’sı Muğla’ya 5’i Milas’a aitti.

Ödül töreni öncesinde konuşmalar yapıldı. İlk konuşma, Dr. Mücahit Taha Özkaya’nın çevirmenliğinde, İtalyan tadımcı-Gıda Polisi Gino Celletti yaptı. Celletti şöyle dedi: “Batı, sizin bu faaliyetlerinizin farkında değil. İyi zeytinyağı, para ve sağlık demek. Sağlıkta birçok hastalığa iyi gelir. Kalite stratejisi çok önemli. Dünya nüfusunun %4’ü günlük zeytinyağı kullanıyor. Zeytinyağı için bir kültür oluşturmamız lazım. Zeytin yeşilken hasada başlamalıyız. Yeşil zeytinde polifenol çoktur. Bu tür yarışmalara katılmaktan korkmayın. Uluslararası yarışmalara katılın. Ödül alamamaktan korkmayın. Hatalarınızı anlarsınız.”

Zeytinin tarihçesi hakkında bilgiler veren ve son bir yıl içinde Gaziantep zeytin varlığında farkını ortaya koydu diyerek sözlerine başlayan Zeytindostu Derneği Başkanı Murat Çetin, şunları söyledi: “ 41 ilimizde zeytin var. Dünyada 3 milyon zeytin ağacı var. Derneğin, Gaziantep il temsilcisi olarak bu işe başladım. Zeytindostu Derneği 2006 yılında kuruldu. Dernek, o günden bu yana zeytin ve zeytinyağı konusunda önemli çalışmalar yaptı, zeytinyağında bir kültür ve bilinç yaratmaya çalıştı. Gaziantep’te zeytin hasat şenlikleri yapmak, bölgemizde Gemlik zeytin türü yerine Nizip ve Kilis yağlık zeytin türlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz.”

Mehmet Akıncı (Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı): Yöremizde zeytinle ilgili çalışmaları destekliyoruz. Zeytin üretimini arttırmayı hedefliyoruz.  Zeytin üretiminde standartların yakalanması için çabalıyoruz.”

İbrahim Yılmaz (Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı): “130 bin ton dane zeytin üretiyoruz. 30 bin ton zeytinyağı üretimimiz var. 1997’den bu yana Gaziantep’te zeytin dikiyoruz. 2,5 milyon zeytin ağacımız var. Zeytinlik alan 40 bin hektar. Kaliteyi üst sıralara taşımak istiyoruz. Zeytin dikiminde kısa sürede Batı illerini geçeceğiz. Zeytinlerimiz, Ayvalık-Gemlik-Domat türü. Biz kendi türümüzü yaratacağız; Kilis ve Nizip yağlık türleri. “

Mehmet Karayılan (Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü): “Tağşişle mücadele edeceğiz.”

xxx

Muğla’dan 16 marka ödül aldı. Milas’tan ödül alan markalar şöyle: Ziver Aslan-Kafkasor-PREMİUM, Divin-Serhat Aslan-ALTIN, Fatma Atılgan-ALTIN, Latmos-Nadi Güler-ALTIN, Deli Dane-Nazif Çavuşoğlu-ALTIN

YAZARIN DİĞER YAZILARI