MİLAS 6. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN.

Nevzat Çağlar Tüfekçi

MİLAS 6. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN.

Milas Zeytin Hasat Şenliğinin 6'ncısı, "Tane tane lezzet, damla damla sağlık" sloganıyla, 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirildi. Şenlik her yıl üzerine koyarak ve gelişerek devam ediyor. İlk şenlik 2014 yılında, şimdi Karabük Valisi olan Fuat Gürel zamanında başladı. Daha sonra onun yerine gelen Kaymakam Eren Arslan tarafından da bu şenlik organizasyonu devam ettirildi. Şenliğin; Kaymakamlığın kurumsal öncülüğünde, Milas Belediyesi, Oda, Birlik ve önder üreticilerin desteği ile kolektif bir şekilde gerçekleşmesi sağlandı.

Şenlikler; Milas'ta zeytin ve zeytinyağı üreticisinin bilinçlendirilmesi, soğuk sıkım memecik zeytinyağı üretiminin özendirilmesi, Milas zeytin ve zeytinyağının tanıtımının yapılması ve zeytinyağında markalaşmanın teşvik edilmesi amacıyla düzenleniyor.

KALİTEDE GELİNEN NOKTA

Bu sene düzenlenen şenlik, bazı organizasyon hataları dışında başarılıydı. Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticileri stand açarak, ürünlerini sergilediler. Kendi markasını yaratan üreticiler, markalı ürünlerini tüketicilerle buluşturdular. Şenlikte yapılan konuşmalarda Milas'ın zeytinyağında 54 markaya ulaştığı belirtildi. Bu Milas için çok büyük bir gelişmeydi. Çünkü çok değil, 10-15 yıl öncesine kadar Milas zeytinyağları sektörde, rafinerilik/sabunluk olarak değerlendiriliyordu. Başta Ali Osman Menteşe gibi önder üreticiler olmak üzere ve zeytin hasat şenlikleri sayesinde; zeytin üreticilerinde yaratılan bilincin bu kaliteye ulaşmasında ve markalaşma bilincinin yaratılmasında çok büyük etkisi var. Ayrıca Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen zeytinyağı tadım eğitimlerinin de bu sürece katkısı çok büyük.

ŞENLİĞİN ETKİNLİKLERİ

Zeytindostu Derneği tarafında zeytinyağı tadım paneli gerçekleştirildi. Ağaçlıhöyük'te zeytin hasadı ve Uykuvadisi Tarımsal Üretim Kooperatifinin fabrikasında soğuk sıkım programı uygulandı. Dr. Ender Saraç'ın zeytinyağının yararlarıyla ilgili work-Shop'u izlendi. Coğrafi İşaret alan Milas Zeytinyağının tanıtımı, Prof. Dr. Aytaç Gümüşkesen tarafından Atapark'ta sunuldu. Liselerarası şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda Doç. Dr. Figen Çukur, Doç. Dr. Tayfun Çukur ve Prof. Dr. Ferit Çobanoğlu'nun katıldığı "Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretli Ürünlerin Yeri ve Önemi" konulu panel yapıldı. AREGELA Gastronomi federasyonu "Sınır Tanımayan Şefler Derneği" tarafından zeytinyağlı yemekler etkinliği düzenlenildi. İlçelerarası zeytinyağlı yemekler yarışmasıysa, ilgiyle takip edilen diğer bir etkinlikti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

MİTSO Başkanı Reşit Özer şenlikte yaptığı konuşmada, Milas'a dört coğrafi işaretli (el halısı, zeytinyağı, tepsi böreği, yağlı zeytin) ürün kazandırdıklarını belirterek, zeytinyağının coğrafi işareti için AB'ne de başvuru yaptıklarını açıkladı. Milas'ın özgün ürünlerinin ulusal ve uluslararası alanda tescilleme çabaları için aktif Oda başkanlığı görevinden dolayı MİTSO başkanı Özer, kutlanmayı hak ediyor.

DR. SARAÇ'IN ŞAŞIRTAN KONUŞMASI

Şenliğin olumlu yanları bunlardı. Bir de şenliği tartışmalı hale getiren bazı durumlar yaşandı. Çöllüoğlu handaki, fotoğraf ve el sanatları sergisi hiç duyuru yapılmadan iptal edildi. Oraya sergi için gidenler, hayal kırıklığı yaşadı. Dr. Ender Saraç, zeytinyağıyla ilgili sunumundan sonra, konuyla hiç ilgisi olmadığı halde, zultanit taşının ne kadar önemli olduğundan söz etmeye başlaması ve "seneye burada zultanit festivali düzenlemelisiniz" demesi ise tam bir şaşkınlık yarattı. Ilbıra dağının eko-sisteminin çevresine sağladığı yararları bilen duyarlı insanlar, Dr. Saraç'a tepki gösterdi. Dr. Saraç'ın beklenmedik bu sözleri, "acaba ona bu söyletildi mi?" yorumlarının yapılmasına neden oldu. Daha sonra Milas Kaymakamı Eren Arslan, bu durumun kendi bilgileri dışında geliştiğini açıkladı.

 

BELEDİYE BAŞKANININ KONUŞMAMASI

Bir diğer tartışma konusu ise, şenlikte Milas Belediye başkanı Muhammet Tokat'a söz hakkı verilmemesi üzerineydi. Bu konuyu ilk olarak, facebook paylaşımımda dile getirdim. Daha sonra Belediye Başkanı Tokat ve CHP İlçe Başkanlığı açıklama yaptı. Olağan durum, ilçe belediye başkanının da böyle bir etkinlikte konuşma yapmasıydı. Konuşmaması, yadırgandı ve tepki çekti.  Daha sonra Kaymakam Eren Arslan, konu hakkında açıklama yapmak için beni makamına çağırdı. Off the record(yazılmamak kaydıyla) olarak bununla ilgili açıklamalarını yaptı. Görüşmemizin içeriği ise daha sonra Abdullah Gürgün'e yaptığı ve habermilas.com'da yer alan açıklamanın doğrultusundaydı.

 

MENTEŞE'DEN, MEMECİK İÇİN COĞRAFİ İŞARET ÖNERİSİ

"Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretli Ürünlerin Yeri ve Önemi" konulu panelde konuşan Milaslı önder zeytin üreticisi Ali Osman Menteşe, "Milas Memecik Zeytini için de coğrafi işaret alınmalı" dedi ve bunun önemini vurguladı. Menteşe şöyle konuştu: "Zeytinyağında coğrafi işaret alındı. Bu halkayı tamamlamak için memecik zeytini için de coğrafi işaret almalıyız. Bunu, MİTSO'da yapılan toplantıya gelen TPE başkanı Prof. Dr. Habip Asan'a sordum. Mümkün olabileceğini söyledi. Coğrafi işaret belgelendirme şirketinin yetkilisiyle görüştüm. Ondan da olumlu görüş aldım. Dolayısıyla bizim, MİLAS MEMECİK ZEYTİNİ için de coğrafi işaret alma girişiminde bulunmamızın şart ve zorunlu olduğunu düşünüyorum. Zeytin, zirai ürün olduğu için bu işin Ziraat Odasına düştüğü fikrini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Milas Memecik için de coğrafi işaret alma girişiminde bulunmalıyız. Biz yapmazsak, başkaları yapacak. O zaman, bizim zincirin halkaları eksik kalacak. Nedir zincir? Memecik zeytini ve zeytinyağı. Bu bizim için kaçırılmaz bir fırsat. Bu Gemlik zeytini için yapıldı. Biz memecik zeytini için de bunu yapmalıyız. Memecik zeytini sadece Milas'ta yok; Aydın'da, Muğla'da da var. Ha onu Aydınlılar, Muğlalılar düşünsün. Biz kendi haklarımızı koruyalım. Milas halısı gibi Milas Memecik Zeytininin de coğrafi işareti alınmalı! Hepinizin huzurunda bunun altını çiziyorum. Bu fırsat kaçırılmamalı!"

SONUÇ

Milas Zeytin Hasat Şenlikleri, Milas için, Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticileri için çok önemli bir etkinlik. Bu önemli etkinlik, yara almayacak ve zaafa uğramayacak şekilde planlanılmalı ve organize edilmeli. Konuşma programı da sonradan herhangi bir tartışmaya fırsat vermeyecek şekilde, önceden netleştirilmeli. Şenlik, her sene başarısını katlayarak devam etmeli, ettirilmeli. Şenlikte, emeği geçen herkesi kutluyorum. Milas, böyle niteliksel etkinliklerle, tarihi-kültürel ve ekonomik anlamda kimlik sahibi olacaktır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI