İHALE YAPILAMADI, TAŞIMALI EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ ORTADA KALDI!

Nevzat Çağlar Tüfekçi

Her yıl Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği" gereğince yapılan ücretsiz öğrenci taşıma ihalesi; Muğla Büyükşehir Belediyesi UKOME(Ulaşım Koordinasyon Merkezi)'nin, "öğrencilerin sayısı ile okul giriş ve çıkış saatlerinin ayrıntılı olarak belediyemize bildirilmesi halinde araç kapasiteleri ile hareket saatleri planlanabilecektir" şeklinde görüş bildirmesi üzerine yapılamadı.  Ücretsiz taşıma ihalesinin yapılamaması öğrenci velilerinin tepkisine neden oldu. Veliler, ücretsiz taşıma ihalesinin yapılamaması halinde, bunun kendilerini maddi olarak sıkıntıya sokacağını ifade ettiler.

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, UKOME'nin bu görüşünün, kendilerinin elini-kolunu bağladığını, ihalenin yapılamamasının nedeninin UKOME'nin 29.07.2019 tarihli yazısı olduğunu belirterek; UKOME bu görüşünü değiştirdiği takdirde ücretsiz taşıma ihalesini yapmalarının önünde bir engel kalmayacağını kaydetti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı UKOME yetkilileri ise, "Muğla'nın 13 ilçesindeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin 12'si bu ihalelerini yaptı. Milas'ın yapmaması ise tuhaf bir durum.  Milli Eğitim bize, şu şu yerlerde toplu taşıma hattın var mı diye soruyor. Biz varsa var, yoksa yok diyoruz. Bizim bu görüş bildirmemiz, onların ihale yapmasına engel değil" şeklinde açıklama yaptılar.

"Bizim Milas'ın 171 yerleşim yerinde öğrencimiz var. Biz buradaki öğrencileri taşımakla yükümlüyüz" diyen Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal şöyle konuştu: "Biz UKOME'ye yazı yazarız; buralarda Büyükşehir olarak taşıma araçlarınız var mı? Benim aracım var derse, biz oradan öğrenci taşıyamayız. Yok derse taşırız. Bu sene ilk yazdığımız yazıya UKOME bize öyle bir cevap göndermiş ki Milas'ın tamamında taşımam var demiş. Biz onlara bazı yerler için yanlış söylüyorsunuz dedik. Bir örnek, Labranda'da aracım var demişsin ama senin oradan aracın 10'da hareket ediyor. Öğrenci okuluna yetişemiyor. Bunun gibi pek çok yer vardı. Tekrar düzeltme istedik. Milas dağınık bir yer, diğer ilçeler gibi değil. Kırsal alanı çok diye izah ettik kendilerine. Böyle yaparsanız sıkıntı yaşarız dedik."

GÜLLÜK ÖRNEĞİ

Bal, "bizim Ören ve Selimiye'de lisemiz var. Ören'de 17 köyden öğrenciyi Ören'e, Selimiye'de 23 köyden öğrenciyi Selimiye'ye taşıyoruz. Taşıma yönetmeliği, öğrencinin en yakın yere taşınması esastır der" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Güllük'te 167 öğrencimiz var, 19 da Büyükşehire kayıtlı toplu taşın aracı var. Bununla ilgili durumu sorduk. UKOME biz taşıyabiliriz dedi. Son durum şu? UKOME'nin aracım var dediği yerler; Ören, Selimiye, Bafa, Güllük ve Boğaziçi bölgesi. Buralarda benim aracım var siz taşıyamazsınız diyor. Öğrenci sayılarının çok olduğu yerler buraları. Bize iki defa bununla ilgili yazı geldi. Önceki iki yılda UKOME benim araçlarım öğrenci aracı değil, siz başınızın çaresine bakın diye yuvarlak yazı yazıyordu. İki yıldır Milas'ın bu sorununu çözmüştüm ama bu yıl niye çözemedim? Bu yıl şöyle bir yazı yazmışlar bize: siz bize nerede öğrenciniz varsa saat ve sayıyı bildirin biz oraya araç koyar taşırız. Böyle yazınca bizim elimizi kolumuzu bağladı UKOME. Bir de bunu siyah puntoyla özellikle vurgulamışlar. Bunu yazmasalar ben ihaleyi çoktan yapmış, öğrenci ve velilerinin rahatlamalarını sağlamıştım. Önceki iki yılda böyle bir ifade kullanmadınız da bu sene niye böyle yapıyorsunuz? Şube müdürümü Muğla'ya gönderdim, bu ifadeyi koymayın, biz öğrencilerin hepsini taşıyalım dedik. Asgari ücretle çalışan insanlar var. Büyükşehir araçlarıyla öğrenci parasıyla gidecek, biz taşırsak onların parasını devlet karşılayacak. "

ÖĞRENCİ SAYILARI

Taşımalı eğitim kapsamında olan öğrenci sayıları hakkında da bilgi veren Bal, şunları dile getirdi: "UKOME'nin bize gönderdiği ilk yazıda 997 öğrenci çıktı. Daha sonra bu 1419 öğrenciye çıktı. Şu anda ihalesini yaptığımız öğrenci sayısı 1419. Bizim planlamamız ise 2369 öğrenciydi. Bu durumda biz 950 öğrenciyi taşıyamıyoruz ve bunlar mağdur durumda. 1 Ekim'e kadar ihale yetkisi valilerde. Bu durumun düzeltilmesi için UKOME'ye 3. kez yazı gönderiyorum bugün. Senin taşıyamadığın yerlerdeki 950 öğrenciyle ilgili son kararın nedir? Kısacası UKOME ben taşırım derse ihaleye çıkamam; taşıyamam derse ihaleye çıkarım. Her şey UKOME'nin vereceği karara bağlı. Bu araçların öğrencileri tek tek okullarına dağıtması lazım. Öğrenciyi uzakta bırakırsa yine olmaz. Diğer ilçelerde öğrenci sayısı az. Birçoğunu toplasan bizim öğrenci sayımızı bulmuyor. Her birinin 200-300 öğrencisi var. Bizim gibi 5 bin değil. Geçen yıl taşıdığımız öğrenci 5 binin üzerindeydi. Bu sene 4 bine yakın öğrenci var. 2346 ilkokul öğrencisi taşınıyor. 1400 öğrenci de diğer okullar için. Toplamda 4 bine yaklaşıyor. 950'yi de ilave edersek 5 bin öğrenci yapıyor. Diğer ilçelerde bu sayıda taşınan öğrenci yok. Buna özel eğitimliler(engelliler) dahil değil." 

SERVİS ARACININ AVANTAJLARI

Dolmuşların öğrenci taşıma açısından standartlara uygun olmadığını belirten ilçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal son olarak şunları ifade etti: "Benim servis araçlarım S plaka olduğu için kamera var, koltuklarda emniyet kemeri var, arkasında okul taşıtı yazıyor, engelli öğrenciler için engelli rampası var. Bafa'dan engelli bir kız öğrenci, ben dolmuşlara binemiyorum dedi.. GPS cihazı var. Dolmuşta ne var? Hiçbir şey yok. Benim öğrencim dolmuşa biniyor. Yaşlı geldi mi kalkıyor, yer veriyor. Saygı duyarım bu davranışa. Öteki diyor ki sen öğrencisin kalk. Bu öğrenci akşama kadar ders görecek. Öğrencinin derse girerken psikolojik olarak rahat olması lazım. Dolmuşlar, öğrenci için uygun araçlar değil. Öğrenci, her türlü standartlara uygun araçlarla okuluna gelip gitmeli. Biz bir de taşıdığımız öğrenciler yemek veriyoruz.  Bu da öğrenci velileri için bir avantaj."

Güllük Muhtarı Ali Polat ise ücretsiz taşıma ihalesinin bir an önce yapılmasını ve öğrenci velilerinin maddi anlamda mağdur edilmemeleri gerektiğini söyledi.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI