SAĞLIK KURUMLARIMIZ: MUĞLA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, iki yıl önce yeni binasına taşındı ve hastalarına hizmet vermeye başladı. Bina mimari olarak iyi tasarlanmış, geniş ve ferah... Poliklinik önlerinde ve koridorlarda hastalar için bolca oturma grupları oluşturulmuş. Hastalar çoğunlukla ayakta kalmıyor. Arena denilen polikliniklere giriş yapılan ana kapının bulunduğu bölüm yüksek tavanlı ve aydınlık. Orada bekleyenler için rahat bir ortam.

Her yeni kuruluşun mutlaka aksayan yanları vardır ama bunlar zaman içinde aşılabilecek olan şeylerdir…

Zaman zaman bu hastaneye gelip, poliklinik hizmetleri alıyorum. Bir vatandaş olarak hastane hekimlerinden aldığım tedavi hizmetlerinden memnun olduğumu belirtmek istiyorum. Hastanenin araç-gereç, hekim ve bazı ünite eksiklikleri tamamlanıldığında, çok daha iyi bir hastane olacağı kuşkusuz… Bu güzel hastaneyi tanıtmak amacıyla derlediğim bilgileri, kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

Gelin, hep birlikte, Muğla Eğitim ve Araştırma hastanesini tanıyalım…

Hastanenin Tarihçesi

1927 yılında Muğla il merkezinde, özel idareye bağlı olarak hizmete başlayan hastane, 1940 yılında Guraba Hastanesi adıyla faaliyet göstermiş, daha sonra Memleket Hastanesi olarak faaliyetlerine devam etmiştir. 1954 yılında da Muğla Devlet Hastanesi adını alarak Sağlık Bakanlığı’na bağlanmıştır.

400 yataklı olarak faaliyet gösteren Muğla Devlet Hastanesi, 2006 yılında bakanlık kararı ile Menteşe Devlet Hastanesi (Eski SSK Hastanesi) ile birleşmiş ve 500 civarında yatak kapasitesine ulaşmıştır.

2011 yılı Mayıs ayında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile yapılan protokolle “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi” adını alarak, eğitim ve araştırma hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir.

Menteşe kent merkezinde bulunan hastane, 29.10.2017 tarihinde Kötekli’de yapılan yeni hastane binasına taşınmış ve 567 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Ayrıca merkezde bulunan eski hastane binasına 2015 yılında yapılan ek hizmet binası ile halen Muğla merkezde, poliklinik hizmeti vermeye devam edilmektedir.

Hastanenin yönetimi sağlık bakanlığına ait olup, eğitim bölümü de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesinin sorumluluğunda bulunmaktadır.

Hastanenin Hizmetleri

Aktif poliklinik sayısı 130’dur. Semt polikliniği olarak hizmet vermeye devam eden eski devlet hastanesinde, hastalara 20 poliklinik hizmeti sunuluyor.

Hafta içi günlük poliklinik hasta giriş sayısı, 5000 ile 5500 arasında değişiyor. Dokuz günlük bayram tatilinde yaklaşık 6450 hasta, acil ve poliklinikten giriş yaptı.

Toplam personel sayısı yaklaşık 2 bin kişi... Bunlardan 415’i hekim. Bu hekimlerden 280’i ise akademik hekim statüsünde.

Hastane, bazı tıbbi cihazlarda modernlik anlamında, Türkiye’de ilk beşte yer alıyor. Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılmadan önce Muğla’nın ilçelerinden yüzde 80 oranında hasta, çevre illerdeki(Aydın-Denizli-İzmir vd.) hastanelere sevk ediliyordu. Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu anda, çevre il ve ilçelerden hasta sevklerini de kabul eder durumdadır.

Hastanede 21 asansör bulunmakta olup, bunların 4’ü engelliler için kullanılan asansörlerdir. Üç katlı olan poliklinik hizmet binalarının dışındaki diğer binalar(-3, zemin ve +5 olmak üzere) 9 katlıdır.

Hastanede 16 ameliyat salonu ve ayrıca 2 adet golf hasta taşıma aracı bulunmaktadır. Golf hasta taşıma aracı olarak nitelendirilen araçlarla; duraktan yaşlı, engelli ve ihtiyacı olan bireyler alınarak, hastane içindeki polikliniklere veya başka gidecekleri yere kadar taşınmaktadır.

Hastanede bir hasta hakları birimi olup, hastalar bu birime sıkıntılarını iletmekte ve bu sorunlara çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Bu birim, ‘Danışma’nın hemen arkasında yer almakta ve hastaların kolaylıkla ulaşabileceği bir yerdedir.

Palyaço Doktor Zeytin

‘Doktor Zeytin’ isimli bir palyaço, gönüllülük esasına göre haftada bir hastanenin çocuk ve çocuk cerrahisi servisine gelerek, servislerde yatan çocukların hastane gerginliklerini azaltmak ve hastane kaygılarını gidermek için onlara çeşitli gösterilerde bulunmaktadır. Bu konuda özel eğitim alan palyaçonun etkinlikleriyle, çocukların rahatlaması amaçlanmaktadır.

Hastanenin doluluk kapasitesi yüzde 85 oranında… Hastanede, üç aydan bu yana anjiyo hizmetleri veriliyor. Kalp-damar cerrahi ise yılbaşından sonra Bypass ameliyatlarına başladı.  Hastanenin ön ve arka kısımlarında, yeterli otopark alanı bulunduğu belirtiliyor.

Eksikler

Yardımcı sağlık personeli yetersiz ve bu yetersizlik, hastanede daha kaliteli hizmet verilmesini engelliyor. Hastanenin yardımcı personel açısından takviyelere ihtiyacı bulunuyor.

Hastane, yeni bir hastane olduğundan, teknik altyapı yetersizliği ve hekim eksikliği nedeniyle bazı poliklinik hizmetleri tam olarak verilememektedir.

Hastane polikliniklerine ana kapıdan giriş yapmadan önce; dumansız hava sahası-çoçuk polikliniği girişi ve Acil Durum toplanma yerinin bulunduğu alanın üstü açıktır. Kışın yağmurdan, yazın sıcaktan korunmak için bu geniş alanda bulunan çelik direklerin üzerine gölgelik yapılmalıdır.

Hastanenin belli yerlerine dilek ve şikâyet kutuları konulmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI