YEREL BASININ ÖNEMİ, SORUNLARI VE ZÜMRÜT RİZE’NİN 70. YILI
Yerel basın, yaygın basının güç kaynağıdır bir bakıma. Yerel gazetelerde çalışan birçok gazeteci, yazılı ve görsel basına haber geçerler, yaygın anlamda halkın haber alma haklarını kullanmalarını ve bilgi sahibi olmalarını sağlarlar.
Yerel gazeteler, yerel ölçekte de önemli bir işlevin sahibidirler. Yerelde olup bitenleri, günlük veya haftalık olarak yerelde yaşayan insanlara duyururlar. Onlar kıt olanaklar içinde bu işi yapmaya çalışırlar. Ekonomik hayatın pahalılıkları; girdi olarak kâğıt, mürekkep vd. malzemeler açısından onları da etkiler…
Birçok yerel gazete sahibine sorsan, bu işi bir tutku uğruna yaptıklarını, bırakamadıklarını yoksa “bu ekonomik koşullarda, bu iş yapılmaz” dediklerini duyarsınız… Gazete yanında matbaa-baskı işleri olmasa, gazete gelirleri kendi kendini finanse edemez, gazetenin varlığını devam ettirmesi sağlanamaz…
Yerel gazeteler bir ölçüde okul gibidirler; pek çok muhabirin, yazarın yetişmesine aracı olurlar. Yazma alışkanlığını birçok kişi, yerelde kazanır, sonra bir bu uğraşı, geniş alanlara taşınır ve profesyonel bir uğraşı haline gelir…
Yerel gazeteler bu toplumun aynı zamanda yerel belleği ve arşividirler. Ulusallar kadar yerel gazete arşivleri de araştırmacılar için önemli bir bilgi kaynağıdır. Yerel gazetelerin böyle bir işlevi de bulunuyor… Bu önemli bir olgu ve dikkatlerden kaçırılmamalı…
Yerel gazetelerin oluşturduğu internet siteleri de, yerel haberlere ulaşmanın / erişmenin en önemli ve kestirme yoludur. Uzaklardaki hemşehrilerin, illerinde, ilçelerinde ne olup-bittiğini öğrenmek için ilk başvurdukları yer, bu yerel gazetelerin com veya tr uzantılı web siteleridir. Gazetede çıkan haberler, internet ortamında yerini alarak, ‘ben buradayım’ der ilgilisine ve okuruna… Yerel haberin internet sayfasındaki yer alışı, davetkâr bir bekleyiş ve çağrıdır okura…
Yerel basının içinde bulunduğu sorunlar, ekonomik açmazlar ve zorluklar nedir? Bu sorunun yanıtları var mutlaka… Gelin bu durumu aynı zamanda köşe yazarı olduğum Zümrüt Rize Gazetesinin 70. Kuruluş yıldönümü üzerinden değerlendirelim ve sorgulayalım. Yıllardır bu işin çilesini çeken, mürekkebini koklayan, tozunu yutan Rize Gazeteciler Cemiyeti’nin 29 yıllık başkanı Faik Bakoğlu’nun ağzından dinleyelim bu sorunları…
ZÜMRÜT RİZE’NİN 70. YILI
Rize eski belediye başkanı Mustafa Ardal tarafından 5 Mayıs 1950 tarihinde, önce İstanbul’da kurulan, sonra Rize’ye taşınan ve Türkiye'nin en eski yerel gazetelerinden günlük olarak yayınlanılan Zümrüt Rize Gazetesinin 70. kuruluş yıldönümü, gazete binasında bir kokteylle kutlandı. Kutlamaya Rize valisi, belediye başkanı, milletvekilleri, gazete çalışanları ve davetliler katıldı…
Zümrüt Rize Gazetesi, Rize il merkezinde yayınlanan 14 ve resmi ilan alma hakkı olan 10 gazeteden birisi. Rize genelinde günlük ve haftalık yayınlanılan 21 gazete bulunuyor… Gazete, ilin ilk ofset gazetesi…
Gazetenin 1977 yılından 1986'ya kadar yazı işleri müdürlüğünü ve 1986 yılından 2015'e kadar imtiyaz sahipliğini Faik Bakoğlu yaptı. Bakoğlu, bu tarihten itibaren gazetenin imtiyaz sahipliğini oğlu Ali Gökay Bakoğlu'na bırakarak, gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.
1990 yılından bu yana Rize Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı görevini yürüten emektar gazeteci Faik Bakoğlu, aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Federasyonunun Denetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Rize il temsilcisi... Milli futbol hakemliği de yapan Faik Bakoğlu, Cumhuriyet Gazetesi’ne ve Fanatik'e Rize'den spor haberleri geçiyor...
Bakoğlu, yerel basının başta ekonomik sorunlar olmak üzere eleman yetersizliği ve ilan gelirlerinin azlığından yakınarak, yerel basının yaşaması için devlet ve okur desteğinin şart olduğunu belirtiyor…
Bakoğlu, içinde bulundukları sorunları şöyle dile getiriyor: "Kâğıt maliyetleri çok yüksek. Basın İlan Kurumu(BİK), bize verdiği ilanlardan yüzde 15 komisyon alıyor. Bu oran daha önce yüzde 10’du. BİK’in resmi ilanlardan aldığı komisyon oranı yüzde 5’e düşürülmeli. BİK, ödemelerini 3-4 ay gibi çok geç bir sürede yapıyor. Oysa biz faturamızı kestiğimizde, yüzde 18 KDV'yi peşin ödüyoruz. Bu bizim için sıkıntı. Kâğıt alışlarımız için kesilen ve ilanlar için kestiğimiz faturalardaki yüzde 18 KDV oranları, yerel basına destek için düşürülmeli... Okurlarımız, gazetelerimize abone olarak bizlere destek olmalıdırlar. Okurlarımızın abone desteği bizler için çok önemli."
Nevzat Çağlar Tüfekçi
[email protected]