DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ OLMADAN

 

 DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ OLMADAN

Demokrasinin varlığı,yaşaması ve sorunların çözümünde etkili olması isteklere bağlıdır ama bu istekler eğer çoğunluğun bu konudaki isteklerinden oluşursa mümkündür.yoksa bir kısım inanların istemesi yeterli değildir.Çünkü demokrasi denilen yönetim anlayışı toplumun yapısıyla ilgilidir.Yani her toplum  yapısında ve anlayışında demokrasi mümkün değildir.Çünkü her toplumun bir kültürü her kültürün de öngördüğü davranış şekli vardır,Buna uygun düşen bir yönetim anlayışı da oluşur.Demokrasi de bir toplum şeklinin yönetim anlayışıdır.Bu toplumun kültürüne uygun düşen bir yaşam şeklidir.Bir önceki toplum şeklinin kültürünü bir sonraki toplum şekline monte edemezsiniz.Ancak yeni topluma uygun bir kültürü yaratmak zorundasınız.

              Bu gerçeği görmeden bilmeden ve anlamadan her toplum şeklinde demokrasi kavgası verilemez.Bizim en büyük eksiğimiz bunu görememiş olmak zorlama ile demokrasi kültürü yaratmak istemektir.Zorlama ile yarattığınız zaman toplumda bir takım çelişkiler de yaratılmış olur.

Feodal toplum kültürü ile demokrasiyi kuramazsınız.Bu bilime aykırıdır.

Demokrasinin olması gereken toplum  feodal ilişkilerden uzaklaşmış toplumdur.

  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi yayınlanır  10 Aralık 1948 de.

Bu bildirgenin kabulunu tüm toplumlar aynı zamanda gerçekleştirmiş değildir.Kimiler kendilerine göre uygun görmedikleri maddeleri sonra kabul etmiştir.Kimeleri hala kabul etmiş değildir.Çünkü bu maddelerin bir kısmını o günün koşullarında kendi taplumlarında savunamayacaklarını biliyorlardı. Toplum yapıları ,kültürü bu maddellerin kabulüne  izin vermiyordu,Bizim toplum henüz bu düzeyde değil diyerek bir kısım maddeleri ileride kabul edebileceklerini varsaymışlardı.

Kimi toplumlar isi hala bu bildirgenin kabulunu yüpmamışlardır.

Özellikle dinci toplumlar bu bildirgenin maddelerinin kendilerine uygun olmadığını söylemişlerdir.

   Tarihte  BÜYÜK  FERMAN  diye geçen bir MAGNA  CARTA BİLDİRGESİ  vardır.İngilterede 1215 te  kralın yetkilerini feodal beylerde karşı  kısan bir bildirgedir bu.tam olarak krallığa karşı değil ama feodal beylerin de söz sahibi olmasını getiren bir bakışı  sunuyordu.Yani kralın feodallere karşı sınırsız yetkilerini kısmayı amaçlayan bir bildirge idi.Fransız devriminden önce v İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinden önce yayınlanmış ilk özgürlük bildirgesi olarak geçer tarıhte.

   Batı kültürü veya Batı uygarlığı denilen bir olgunun geçmişinde böyle bir demokrasi örneği vardır.Elbette  demokrasinin öncüsü olarak bunu göremeyiz ama  daha  o yıllarda Krallığa karşı bir düşüncenin oluşmuş olmasının örneği olarak duruyor tarihte.

   Bu gün sıkça bir kısım insandan batının kötülenmek istendiğini görüyoruz.Elbette onun da eleştirilecek yanları vardır ama bu eleştirileri getirirken onu düşman kendimizi dev aynasında görmemek gerekir. Çünkü demokrasi tümüyle o batının örneğidir insanlığın.Sen demokrasi ile ilgili ne varsa oradan almışsın.

Nasıl onunla bir olabilirsin bu konuda.?

Ona hayranlığımız bilimde,sanatta,felsefede,hukuktaki öncülüğünedir.Bundan daha çok nasıl pay alabiliriz mantığı vardır bu hayranlıkta.

Yoksa körü körüne bir hayranlık değil bu..

YAZARIN DİĞER YAZILARI