İKİ YIL BOŞ KALAN ARAZİNİZ KİRAYA VERİLECEK (MİŞ) !?

İKİ YIL BOŞ KALAN ARAZİNİZ KİRAYA VERİLECEK (MİŞ) !?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Resmî Gazetede yayımlanan yeni bir kararına göre; "Gerçek ve Tüzel kişilere ait tarım arazilerinin, 'tarımsal vasıflarını kaybetmemeleri için', iki yıl üst üste işlenmediği ve ürün yetiştirilmediği takdirde, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde oluşturulacak 5 asil-2 yedek üyeli komisyonlarca, ürün yetiştirmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir sezonluk kiraya verilecek, alınacak kiralar da, belirlenen zamanda alınınca tarla sahibi veya o mülkün hak sahiplerine teslim edilecek" deniliyordu...

İyi de kardeşim, bu karar bizim Anayasamızın 'Mülkiyet Hakkı' hükümlerine uygun mu? Benim tapulu arazim, elimden "Arazi Tarımsal Vasfını Yitirmesin" bahanesiyle alınacak, birilerine kiraya verilecek, sözleşme hükümlerine uygun alınan kira da getirilip bana verilecek, böylece her şey yolundaymış gibi gösterilecek, öyle mi? Peki, ya ben mülk sahibi olarak bunu istemiyor, arazimi bir süre dinlendirmek istiyorsam ne olacak!? Kim buna karışabilir ki !? Madem ki bu ülkede demokrasi ve özgürlük var, madem Anayasa bana 'mülkiyet hakkımı' vermiş; mülk benim, orada istediğim gibi davranır, ister eker-biçerim, istemezsem de nadasa bırakır bir süre dinlendiririm, bundan kime ne!?

Tarım ve Orman Bakanlığı, son yıllarda boş bırakılan, ekilip-biçilmeyen tarım arazilerinin çok fazla artış göstermesi nedeniyle böyle bir çözüm yoluna başvurduklarını söylüyor... Peki, bu gerçeği gören sayın Bakanlık yetkilileri, bu tarım arazilerinin neden ekilip-biçilmez hale geldiğinin sebeplerini de biliyorlar mı acaba? Bu konuda gerçeklere uygun bir araştırma yapmışlar mı? Yıllardan beri tarım üreticilerine yeterli kaynak verilmiyor, üreticiler desteklenmiyor, çiftçimize destek için kurulmuş Ziraat Bankası bile gerçek kuruluş amacına uygun davranmıyor!..

Son günlerde basında çıkan haberlere göre; çay üreticisi memnun değil, fındık üreticileri fiyatlara isyan ediyor, domates-biber-kavun-karpuz üreticileri satamadıkları ürünlerini yollara, AKP binaları önlerine döküyor, bir kısmı da ürününü toplama masrafından kurtulmak için vatandaşlara çağrıda bulunuyor, tarlaya gelerek istedikleri kadar ürünü bedava almaları için her yere haber gönderiyor!.. Ürettiği ürünü satamayan çiftçiler traktörlerini, evlerini, hatta geçimini sağladıkları tarlalarını satmaya veya borçlarından dolayı 'İcra' yoluyla kaybetmeye başladılar!.. Böyle bir ortamda kim bir daha üretim yapmak için arazisini sürer ve eker!? Bakanlık olarak bugüne kadar; "Bu ülkede ne kadar domates-biber-karpuz-kavun ihtiyacı var, ne kadar buğday-mısır-arpa ekilmeli, ne kadar üretim yapılmalı" konusunda kapsamlı bir araştırma yaptı mı? Biz hiç duymadık, zati biz duymadıysak hiç kimsenin de haberi yoktur demektir!..

Geçen 22 yıllık sürede, yetmeyen ürünler hemen dışarıdan ithal edilerek, elin çiftçisine para kazandırdık, ihtiyaç fazlası bazı ürünleri de -sadece seçim zamanlarında- halktan satın alıp, toprak altına gömüp, oralarda çürütmüşler, iyi mi !? Bunu 22 Ağustos günü Halk TV'de, İYİ Parti Milletvekili sayın Op. Dr. Turhan Çömez söyledi, itiraz ediyorlarsa da Tarım Bakanlığı yetkililerini hemen programa bağlanmalarını istedi, hiç kimseden itiraz da gelmedi, demek ki doğruymuş, yazık bu milletin ve devletin toprağa gömülen paralarına!?

Mülk sahibi elinden tarım arazisini alıp da, devlet eliyle kiraya vermek asla çözüm değildir!.. Gerçek çözüm ise, elin Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi; gerçek çiftçi ve üreticiye adam gibi destek vermek, planlı üretim yapmak ve ürünün gerçek fiyatlarıyla satılması sonucu, çiftçiyi memnun etmektir!.. Bakın bakalım o zaman bir karış bile boş tarla, tarım arazisi filân kalıyor mu!?

Hani, bu garip karar da, eğer milleti ve muhalefeti yeni bir 'Gündem' ile meşgul edip, ekonomiyi-işsizliği-pahalılığı konuşmasınlar, böyle işlerle 'havanda su dövsünler' diye yapıldıysa bilemem!? Ama bundan önceki birçok karar gibi bu da Anayasa Mahkemesi'nden yine geri dönecektir, göreceksiniz!..             Sakin KOŞAR...

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI