MİLLİYET EGE- GÜL İZİ ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK.

MİLLİYET  EGE- GÜL İZİ ÜNAL  ŞÖHRET DİRLİK.

(Prof Dr. Şadan Gökovalı yazdı)

 

Yıllar önce Milas kitabını okuduğumda: " Keşke demiştim "her ilçenin birer Aşkıdil-Turhan Akarcası olsa..."     Andığım kitap Milas'ın, arkeolojisini, fiziki ve beşeri coğrafyasını yetkinlikle anlatıyordu. Çok az ilçe için böylsine güzel kitap yazılmıştır!

Son yıllarda benzer düşünceyi "İncirköy" için taşır oldum. Milas'ın Aşkıdil ve Turhan Akarca"ları gibi, Fethiye İncirköy'ün Ünal Şöhret Dirlik'i var. O da yıllardır ilçesini ve köyünü yazıyor.

Basılmış yapıtları "Keloğlan", "Kelkız", ,Sen Şimdi Güneyde  I-II, "Şiirli Bilmeceler", "Fethiye Bilmeceleri", "Fethiye'de Halk İnanışları", Fethiye'li Gülüyor", "İncirköy İncirköy" ve "Fethiye Atasözleriyle Deyimlerinde Hayvancılık  ve Yayla Göçleri" dir. Basılacak kitapları: " Fethiye'de Söylenen Maniler",  "Fethiye 2000" Çevre Şiirleri" , "Çocuk Gözüyle Atatürk", "Sarı Gelin" ve  Fethiye Çevresi Ninnileri. "İncirköy'de doğan Ünal Şöhret Dirlik, İlkokulu köyünde bitirdikten sonra Aksu Köy Enstititüsü'ne girdi ve sonradan İlköğretmen Okulu olan bu ilköğretmen Okulunuı bitirdi. Denizli ve Fethiye köylerinde 30 yıla yakın süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendisini şiir yazmaya ve araştırmaya verdi. Ünal'ın içinden çıktığıve hiç kopmadığı hemşehrilerinin dilini çözmesi hiç zor olmuyor. Böylelıikle bir ilçeden ciltler dolusu anı, bilmece, ninni, ve  fıkra derleyebiliyor, kendi deyişiyle "bir dağ, köy için bir kitap yazabiliyor!

Araştırmanın, kitap yazmanın ve yazdıklarının büyük şehirler dışında  yayınlamanın ne çileli iş olduğunu bilenler bilir.  Ünal'ın Köy Enstitüsü kökenli oluşundan kaynaklanan araştırmacılığı kendisine "Folklor Araştırmaları Kurumunun 2000 yılı onur ödülünü kazandırdı. "Ünal, çeşitli gazete ve dergilerde yazıyor. Yerel radyo ve televizyonlarda konuşmalar yapıyor. Bu hızla bize bir çok kitap daha verecek demektir.

 Şair ve yazarımızın kısa iletişim adresi: Ünal Şöhret Dirlik P.K.5-FETHİYE

YAZARIN DİĞER YAZILARI