MUĞLA'DAN ŞADAN GÖKOVALI'YA VEFA
(2.Bölüm)
Kısa bir türkü dinletisi arası verildi. MUSANDER yönetim kurulu üyesi ve TAÜ öğrencisi Ali Akçay sazı ve sözüyle bizlerle birlikte oldu. Gökovalı Hocamızın çok sevdiği iki Muğla türküsü dinledik.
Program yönlendiricisi sırayı, Emekli Diplomat-Araştırmacı Yazar-Yalova Yürüyen Köşk Derneği Başkanı Metin Erdoğan'a verdi. Metin Bey'in başsağlığı dileyerek başladığı çarpıcı konuşmasından birkaç satır: "Belçikalı bir düşünür diyor ki: 'Türkler Atatürk'ü Allah'a borçludur!' Ben de diyorum ki: Ne mutlu bize ki Şadan Hocamız gibi bir ölümsüz var!"-"DÖRT EFSANE ÇEVRECİ-Atatürk, Manisa Tarzanı, Halikarnas Balıkçısı-Hayrettin Karaca" adlı kitabıma muazzam bir Önsöz yazdı."-"Hocamız konuşma özürlü olduğu için SMS yoluyla haberleşiyorduk. İletilerini hayranlıkla okuyordum."
Prof. Dr. Şadan Gökovalı'nın öğretmen arkadaşı, yazar, şair Arif Karakoç'un kızı Argül Karakoç şunları söyledi: "Şadan Gökovalı ile babam çok yakın dostlardı. Şiir okuyarak girerdi evimize Şadan Hocamız. Adımı da verendir. Babamın adının ilk hecesi Ar" ile annemin adı "Gül" sözcüğünü birleştirerek, Argül olsun kızınızın adı, demiş. Babamın şiirlerini Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş'ün çıkardığı "Sarı Yasemin" adlı kitapta toplayan da Şadan Gökovalı'dır. 2016 yılında, babamın ölümünden 18 yıl sonra, Salihli Şiir İkindileri'nde babam Arif Karakoç adına bir program yapılmıştı. Ailece gitmiştik. Allah herkese Arif Karakoç-Şadan Gökovalı dostluğu gibi güzel dostluklar versin!"
Söz sırası Akın ve Aysel Köksal çiftindeydi. Akın Bey, ODTÜ'nde Radyo Programcılığı ve Yayıncılık yapmış. Eşiyle birlikte Şadan Gökovalı'nın evlerine gittiklerini, birlikte geçirdikleri güzel anılarını ve onlar için şiir yazdığını yüzlerinde gülücüklerle anlattılar.
Aybüke Hanım, Eğitimci-Rehber-Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Antalya Şube Başkanı Yavuz Ali Sakarya'ya sözü devretti. Ali Sakarya, Şadan Gökovalı'nın dilimize kazandırdığı sözlerden biriyle "Sevdicekle kalın gerek" diyerek hoş bir giriş yaptıktan sonra devam etti: "Şadan Hocamız, isimlerin anlamını bilirdi. Sevinçli, hoşnut anlamına gelen 'Şadan' ismi de Hocamızın kişiliğine uyardı."dedikten sonra, "Mavi Anadoluculuk" konusunda bir yolcuğu çıkardı bizleri. Kültürümüzün önemli bir kısmının Anadolu'da İyonya temelli oluşu. 1. Kuşak Mavi Anadoluculuk'un geleceğimizi kurmak isteyen Atatürk'le başlaması. Sabahattin Eyüboğlu, Halikarnas Balıkçısı Ve Azra Erhat'ın Anadolu kültürüne büyük katkıları vb. Gökovalı için yazılmış bir şiiri okuyarak konuşmasını bitirdi.
Bahçede, konuşmacılar-soyadı ABC sırasına göre değil- müracaat zamanına göre saptandığı için Aybüke Harman son sözü Eğitimci-Yazar Firdevs Tunçay olarak bana devretti. Konukları "Merhaba!" ile selamlayıp konuşmama başladım: "İyi ki hayat Çağdaş Bilge Gökovalı'yla tanıştırdı beni! Ne çok şey öğrenmiştim Gökovalı Hocamdan. Yazılarının her hafta sonu yayınlandığı 9 Eylül Gazetesini mutlaka alırdım. Her yazısını keyifle okurken yeniden, yeni şeyler öğrenir, zenginleşirdim. Onları okumakla kalmıyor, "Şadan Gökovalı" adına açtığım dosyada arşivliyordum. Bana Mitoloji'yi, şiiri sevdiren, Anadolu Medeniyetlerini öğretendir Gökovalı. Yazdıklarıyla, anlattıklarıyla, "Bunu da gör, bunu da oku!" dedikleriyle öncülük ediyordu bana. Bir imza gününde iki kitabını almış, ben de Anadolu Rumlarının ata toprağından koparılışını anlattığım "Kalbim Anadolu'da Kaldı" adlı kitabımı vermiştim. "Sözcüklerin Efendisi" Şadan Gökovalı ile o gün tanışmış olduk. Sonra edebiyat arkadaşlığımız devam etti. Kısa zamanda gazetesi 9 Eylül'deki köşesinde kitabımı tanıtmış, beni onurlandırmıştı. "Sevilesi Şirince" başlıklı yazısında ise'koldaş' yani 'edebiyat yoldaşı' olarak benden söz etmesinin gururunu yaşıyorum. Büyük Usta'ya her harfi sevgi dolu MERHABA!"
Zoom etkinliği iki saat sürmüş, kapanış konuşmasını yapan MUSANDER Başkanı Sadettin Özbek, katılımcılara teşekkür ettikten sonra Şadan Gökovalı'nın çocukluk, gençlik, bitmeyen dostluk Muğlalı Şair İbrahim Ergin'in "Knidos Afroditi" şiirini okuyarak ve Şadan Hocamızı saygıyla, sevgiyle selamlayarak çevrimiçi toplantıyı bitirdiğinde hepimizin yüzü gülüyordu.
"ÖLÜRSE TEN ÖLÜR CANLAR ÖLESİ DEĞİL-Yunus Emre"
Anadolu Mitoloji Dünyası'nın Sönmeyen Yıldızı Prof. Dr. Şadan Gökovalı'ya, aramızdan ayrılışının 1. Yıldönümünde İZMİR de vefasını gösterdi: Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin birlikte düzenlediği etkinlikle Şadan Hocamız, Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde anıldı. Çiğli Belediyesi'nin düzenlediği " Ege'nin Sanat Dolu İnsanı Şadan Gökovalı'yı Anıyoruz" etkinliği Fakir Baykurt Salonu'nda gerçekleşti. İzmir Turist Rehberler Odası (İZRO), 21 Şubat Dünya Rehberler Günü'nde Rehberlerin Piri Şadan Gökovalı'yı İzmir Fuar Sanat Merkezi'nde anılarla andı.
"İnsan son kez anıldığı zaman ölür." denir ya ŞADAN GÖKOVALI ölümsüzlüğü yakalamıştı.
Katılamayanlar: Ekin Kolat, Hamdi Yüce Gürsoy, Veysel Gültaş, Osman Coşkun, Murat Günay.
27 Şubat 2022, Firdevs Tunçay, İzmir