BAHARA MERHABA . MUĞLA O GECEDE ŞİİR VE TÜRKÜ YAŞATTI..
Biraz şiir, o gece için başlıkta şaman kültürü vardı. Nedir konuşalım?
Bahara Merhaba Gecesi vardı. Şiir ve Türkü Gecesi. Esençay’lı kadınların sahneledikleri Orta Asya Kültüründen gelen gelenek ve göreneklerin giysi tarzlarını ve oyunlarını izledik. Oldukça heyecanlıydı. Herkesi etkiledi, geceye renk kattı. Geceden sonra yerel gazetelerde haberleri çıktı , okuduk. Şaman kültürü dendi.
Şaman kültürü nedir diye merak ettim? İncelediğimde inançlar ,inanış ruh arası bir gelenek diyeyim. Ancak Türklerde Şaman değil kaman olarak geçtiği görülür. Kaman Türk boyunun adıdır.
Halkın inanışları bu şaman kültüründen mi gelmiştir?
Mesela mezarların başında su tası , suluklar bulunur. Dilek ağacına bağlanan, dilek tutmak. Nazar olgusu yaygın bir inanıştır.
Gelinliğin beline bağlanan kırmızı kurdele. Nişan yüzüklerine takılan kırmızı kurdele, inanış. Birinin arkasından su dökmek “su gibi çabuk dön, kazasız belasız.” Kapıdan sağ ayakla girmek inanış, batıl inanış sistemi olarak gözükse de halk arasında yaygın kullanılmaktadır.
Tahtaya vurmak. Çok batıl ve ilkel olmasına rağmen kullanılır. İncelendiğinde dinler tarihinde hiçbir şekilde yer almamaktadır. Hiçbir dini simgelemez.
O halde bizim gecemizin Esençay’lı kadınların sahneledikleri oyun Türklerde Şaman giysisini değil, çünkü şaman giysisi yılan, akrep, çıyan gibi hayvan şekillerinden oluşmaktadır. O da yaşam alanlarından o tür hayvanları uzak tutmak amacıyla yapılmıştır.
O halde o gecede Esençay’lı kadınlarımızın Anadolu’da Türkmen köylerinde dokunan halı, kilim motifleri desenlerini taşıyan giysilerdi.
Gecemize dönersek leğen delbekle oynanan oyunlarını sahnelediler güzeldi , coşkulu, çeşit bir gösterimdi.Teşekkürler. Yüreklerine sağlık.
Şiir ve türkü gecesi oldukça geceye sığmadı diyebilirim. Menteşe belediyesi ve Muğla Sanatseverler derneği kültürel sanatsal hayatı Muğla’da çok üstün yaşatıyor. Organizasyon çok güzeldi. Sadettin Özbek’e teşekkür edelim. Desteği için Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’e teşekkür edelim.
Sadettin Özbek Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı olarak sahne performansını ve sanatı Muğla’yla buluşturması gerçekten etkileyicidir. Şehrimiz Muğla’dan Anadolu’nun her yerine gidecek özellikte sahne programları ile belgesel tatlar vermekte, tarihe notlar düşürmektedir.
Muğla ve çevresinden gelen şair -yazar konuklarımız gecede şiirlerini okudular. İçindeki diğer oluşumlar. Hepsi de gayretlerini göstermişler. Bilge Taşkıran katkı koydu.
Güzel çocuklar vardı güzel duyguları yaşatan. Sunum etkileyici , özenliydi. güzeldi. Saz, bağlamalar sahnenin teli Aşık Veysel’i anıyordu.
2001 ‘de kültür izleri, şiir dinletileri gerçekleştirmiştim. O zaman henüz dinleti nedir , denir mi ? Ardından tartışıldığını anımsarım.
O gece hem nevruz, hem şiir günüydü.
Geceye katılan programda yer alan sanatçı, şair yazar sahneye koydukları yapıtlarını gece sonrası yerel gazete haberlerimizde isimlerini okudunuz. Menteşe Belediyesi Facebook sayfasından izlediniz okudunuz, tekrar etmeyeceğim.
Salon doluydu. Katılımcılara ,izleyenlere teşekkürler. Anadolu’da ne şiir sussun, ne de türkülerimiz.
Şiir neydi? Biraz da şiiri konuşalım.
Şiiri denizin derinliklerinden salınan dalgalara benzetirim. Şairin yüreğinin derinliklerinden dökülür, imgeleri.
Şiir Şairin “düş dünyası ile gerçek dünyası “ arasında bir köprü, bir yol , bir ışık…İçerisinde imgeleri vardır…
Yerel şairlerin dili ve gücü şiirde yeni çığırlar açmaktadır. Şiire yeni özgürlükler katar.
Şiirin söyleşilmesi, tartışılması gerektiğine inanmaktayım. Şair topluma “sevgi ve barış tohumları” eker.
şair yine şiire emek, işçilik, duygu katar. Şiir bir ustalık işidir. Şiirin özel bir duruşu vardır. Temelini sevgiden alır.
Şiir şairin algısal dünyasıdır. Şiiri anlamak gerek, şiiri sevmek gerek. Şiirde var olmak gerek. Şiirin alt yapısı olmalıdır. Yaşadığı gerçekleri imgelerle buluşturan..
Hasretine alışamadım bir türlü/ Kaybolmuşluğum, tükenmişliğim /Nehirlerinde ıslanmış/Ayın gölgesinde kalmışım /Sensiz, mevsimler tükettim/Üşüyorum geceleri/ Gel, acılarım dökülüyor , /Dalgaların koynunda kalıyorum..
Dünya şiir günü kutlu olsun. Şiire dökülen yollarınız, ırmaklarınız olsun.Güzel gecelerde, güzel beraberlikler içinde daima sevgiyle olalım. Birlikte kalalım..