YAŞAYAN USTAYA SAYGI GECESİ BU KEZ KÖY ENSTİTÜLÜ BAHATTİN UYAR İÇİNDİ.

Bundan birkaç yıl önce “Yitik Harmandan Son Taneleri” konuştuk. Etkinliği  fotoğraflar, anılar ve belgelerde biriktirdik. Menteşe Kültür Evinde gerçekleştirmiştik.

”Yitik Harmandan Son Taneler “ kitabı “ Köy Enstitülü Yatağan doğumlu Bahattin Uyar” öğretmenimizin idi .  Kitabını sevenlerine imzalamıştı. Elbette bu kitap sadece o dönemin tarihsel, kültürel, eğitim sürecini değil, yüzyıla ışığını ve görkemini yansıtmakta , bir ulusun kalkınma modelini hala sönmeyen ateşle işlemektedir.

Köy Enstitülerinin 1940 yılında kurulup  1946’da kapatılıncaya dek  çok  kısa sürede başardıkları o büyük işleri, yetiştirdikleri çocuklar geleceğe birer nefer olmaya devam etmiştir.

Hiç durmadan çalıştılar. İşte o çalışmaları ile geleceğe eser bırakmaya, hizmet etmeye ant içmiş bir Köy Enstitülü Bahattin Uyar hocamız.

O akşam heyecan var mıydı? Oldukça. Biz de heyecan çok olsa da, Bahattin Uyar hocamız dingin, mutlu, sakin görünmekteydi.

25. Kasım. 2018 Menteşe Belediyesi ve Muğla Sanatseverler Derneği’nin birlikte düzenlediği “Yaşayan Ustaya Saygı Gecesi”ydi.

Bahattin Uyar  Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek’in öğretmeni. Daha nice öğrencilerini kucaklamış, yetiştirmişti.

Tüm dostları, sevenleri, Köy Enstitüsüne inanan, demokrasiye inanan herkes orada idi. Ailesi yanı başındaki eşi, çocukları oradaydı.

Etkinlik çerçevesinde şiirler, türküler, anılar, konuşmalar yer aldı. Güzel çocuklar  güzel şiirleri okudu.

Muğla Sanatseverler Derneği vefa bir yana, bazı  değerlerimizi daha yaşarken yaşatabilmenin çabasını göstermektedir.

Menteşe Belediyesi , Muğla Büyükşehir Belediyesi de öyle.  Hatta şehrin kültürel, sanatsal hareketini hiç göz ardı etmeksizin el vermekte,  şehre nefes aldırmaktadır. Bunun çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek gerektir.

Ve, Yerel Yönetimin işbirliği ve emekleri  çok. Sanat ve kültürü, edebiyatı hayata geçiren gerek dernekler, gerek kuruluşların içinde yer alması çok kıymetlidir, diye düşünmekteyim. Muğla’yı bu yönde şanslı diye hissediyorum.

“Yaşayan Ustaya Saygı Gecesi “ yine fotoğraf ve belgelerle geleceğe birikti. Birikti diyorum çünkü, arşivin bir şehrin kültürel, sosyal, tarihsel hayatının geleceğe birikmesi, bir şehrin gelecek dokusu ve demokrasisi açısından çok önem taşımaktadır.

Kutlarım,  Muğla belediyelerini, Muğla’yı yaşatan tüm hareketleri  ve Muğla Sanatseverler Derneği’ni kutlarım.

Gazeteci yazar Halil Eğriboyun ve  Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek şiirsel sunumu ile geceye  renk kattı. Adabelenli  Muammer Özler  hocamız anısını anlattı, güzeldi .  

Ayhan İçöz öyle!  Anıları konuşturdu. Adin Derelioğlu  çok etkileyici konuştu. Belgeselde Hakan   Özaydınlık gösterimde idi.   Güzel çocuğumuz Ayça Şimşekİstiklal Marşını “ ezbere okudu. Şair Cahit Yargıcı duygularını ifade etti.

Yine  Köy Enstitülü Adabelen Dergisi Yazarı Rıza Yetim orada idi. Buluştuk, fotoğrafla anılaştırdık.

Rıza Yetim Bahattin Uyar hocamızın “Yitik Harmandan Son Taneler”kitabının etkinliğinde de vardı.

Rıza Yetim Kızılçullu mezunlarından "Sevgi Çiçekleri Köyü" kitabını vermişti, içinde o köyün, köyünün yüreği, yüreğindeki köy vardı.

O gecede saçları bir hayli kırlaşmış, bembeyaz pamuk yığını gibi mi demeliyim ,ama içindeki hiç sönmeyen ateşle gücünü Köy Enstitülerinin o ışıltısından almış, güneşe doğru yürümüş bir neferi, yaşı bir hayli ilerlese de o günkü gibi dopdolu, dipdiri Bahattin Uyar vardı.

Etkinliğe İzmir’den katılan Yatağan Kavaklıdere doğumlu Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Kemal Kocabaş ve eşi Ayfer Kocabaş katıldı.

Kemal beyin Köy Enstitüleri ile ilgili anekdotunda ilgimi çeken, belki de unuttuğum bir bilgi vardı.

Köy Enstitüleri ile ilgili alanda iyi bir okuyucu ve dinleyici olduğumu düşünürüm. ,

O da Ortaklar Adabelen’e Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un geldiği sözleri idi.  Ve yine Adnan Menderes’in Kızılçullu Köy Enstitüsü olmadan önce Amerikan Kolejinde okuduğu.

İşte Köy Enstitüleri zamanın en direnen, en çağdaş, en akılcı kurumları idi. Tüm Köy Enstitülüleri ve Bahattin Uyar’ı sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Köy Enstitülerinin yaşayan neferi canlı tanığı Bahattin Uyar ağabeyime ailesi ile sağlıklı, huzurlu daha nice günler temenni ediyorum.

Etkinlikte emeği geçen herkesi dostlarını, sevenlerini , katılanları kutluyorum.

Bu etkinliğin güzel geçmesi için çaba gösteren bir başka kişi vardı. Sunumunu gerçekleştiren Dilek Ekici,  kutluyorum.

Muğla’nın Şehrimin nice kültürel, sosyal hayatına daha imza katacak etkinlikleri buluşturması dileklerimle.

YAZARIN DİĞER YAZILARI