HONAZ'DA KAKLIK MAĞARASI ve SAKLI GÖL.


                Değerli okurlar, kaptanımız bizi Honaz ilçesinde epeyce bir yer dolaştırdıktan sonra KAKLIK MAĞARASI' na getiriyor. Kendisi mağara içerisindeki suyun kükürtlü bir su olduğu için çok ağır koktuğunu bunun için de içeriye girmeyeceğini söylüyor. Bize kükürtlü suyun fazla dokunmayacağını düşünerek giriyoruz. Çünkü bizim Sultaniye Kaplıcasının suları da kükürtlüdür, alışkınız diye düşündük. Girip çıktık ama hiç de rahatsız olmadık.

YERİN ALTINDAKİ PAMUKKALE: KAKLIK MAĞARASI. UNESCO DÜNYA MİRASI Listesindeki Pamukkale' nin Yerin Altındaki Benzeri Olarak Tanımlanan KAKLIK MAĞARASI, ziyaretçi sayısını her geçen gün artırıyor. Kent merkezine 30 km. uzaklıktaki Honaz ilçesine bağlı KAKLIK Mahallesinde yer alan mağara, travertenleri, termal su havuzları, yeşilin farklı tondaki yosunları, 32 derecede sabit olan havası ve büyülü atmosferiyle 21 yıldır turizme katkı sağlıyor. Ziyaretçilerin üzerinde yürüme imkânı bulduğu ve kükürt kokulu suyun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Mağara içinden akan şelalenin basamaklar halindeki travertenlerle oluşturduğu görüntüler ise eşine az rastlanan bir manzara ortaya koyuyor. Anadolu Ajansının FPV dron ile görüntülediği mağarada açıklamalarda bulunan Honaz Belediye Başkanı Yüksel KEPENEK, MAĞARANIN tanınırlığı arttıkça ziyaretçi sayısının da yükseldiğine işaret etti. Pamukkale' ye gelen çok sayıda turistin travertenlerin mağara içindeki halini de merak ederek ilçeye geldiğini anlatan KEPENEK, bölgenin cazibesini artırmak istediklerini dile getirdi.

SON ÜÇ AYDA 50 BİN ZİYARETÇİ: Kepenek, mağara içindeki suyun 24-26 derece arasında olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: " Özellikle kış döneminde buraya geldiğinizde ceketinizi, montunuzu çıkarıp mağarayı kolaylıkla gezebilirsiniz. Mağara turizmi, mağara ziyaretleri son dönemlerde çok yaygın hale geldi. Vatandaşın ne istediğine bakarak düzenlemeler yapıyoruz. Kaklık Mağarası, mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken bir yer. Talep çok yoğun. Gittikçe artan ivmesi, sürekli yukarı yönlü olan bir talep var. Son üç aylık dönemde yaklaşık 50 bir civarında bir ziyaretçi geldi. Mağaraya yurt dışından da ziyaretçiler geliyor. Japon, Kore ve Çinli turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri gözleniyor. Denizli' ye yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer olduğunu belirtti." 

                Fransa' da yaşayan Ramazan ACUN, ilk kez gördüğü bu mağarayı çok beğendiğini anlatarak; "Dedikleri kadar güzelmiş. Ben, Pamukkale'yi gezip gördüm. Burası da oranın aynısı. Yalnız burası yer altında. Ortam çok güzel" dedi. Acıpayam'dan gelen Berna KARAKUZU' da mağaranın atmosferini çok beğendiğini belirterek; "Benim egzamalarım var, şifa için geldim, çok güzel bir yer. Herkesin haberi olmalı bence, herkes bu şifalı sulardan yararlanmalı" diye görüşünü belirtti. A.A. HABER.

DENİZLİ İL KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ:

KAKLIK MAĞARASI: "Denizli-Ankara karayolunda, Denizli il merkezinden 30 km. mesafede Honaz ilçesi KAKLIK Kasabasındadır. Mağaralar, insanların ilk doğal barınaklarını oluştururlar. Bu nedenle uzun yıllardan beri araştırmacıların dikkatlerini üzerlerine çekmiş ve ayrıntılı araştırmalara konu olmuştur. Ancak bu özelliklerinin yanında mağaralar, içlerinde sakladıkları gizli güzelliklerin keşif ve seyrinin insanlara verdiği mutluluk, mağaracılığın son yıllarda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bir spor dalı olarak da karşımıza çıkar. Kaklık Mağarası damlataşı, sarkıtları ve dikitleriyle süslü olup Pamukkale' de bulunan travertenlere benzer. Traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz güzellikte olup "Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale" olarak da anılmaktadır. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığının bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca mağaranın yakınında ziyaretçilerin yararlanmasına sunulmak üzere yapılan yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler Mayıs 2002 tarihinden itibaren turizmin hizmetine sunulmuştur.

                Düden-kaynak çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan "Kaklık Mağarası' nın çevresi MESOZOİK KİREÇTAŞLARI, EEOSEN MARN, KİL, KUM TAŞI ve KONGLOMERALARI, MİYOSEN-PİLYOSEN, YAŞLI KİL, KUM, MARN ve KALKERLER ile KUVETERNERE ait TRAVERTEN ve ALÜVYONLARDAN meydana gelmiştir. Mağaranın doğrudan gün alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Aydınlanmaya bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaranın görüntüsüne ayrı bir güzellik katmaktadır."

SAKLI GÖL: Saklı Göl ya da diğer adıyla Yukarı Dağ dere Gölü, çam ağaçları arasında, oldukça güzel bir manzaraya sahip doğal bir göldür. Gölün çevresinde piknik yapılabilir. Günübirlik geziler ve doğa yürüyüşleri için ideal bir alandır. Suyu tatlı olup Tatlısu Balığı da bulunmaktadır. Göl, Denizli-Ankara karayolu yaklaşık 28 km takip edilerek Kaklık Mahallesine gelmeden güney yönde ayrılan yola dönülür. Bu yol, yaklaşık 9 km. takip edilerek Yukarı Dağ dere Mahallesine ulaşılır. Göl, mahallenin yaklaşık 600 metre kadar batısında yer almaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI