ODUNPAZARI EVLERİ/ESKİŞEHİR

ODUNPAZARI EVLERİ/ESKİŞEHİR

                Değerli okuyucular, turumuzda ikinci gün oteldeki kahvaltıdan sonra 09.00' da otobüsümüze doluşarak doğruca Eskişehir'in kadim yerleşimlerinden ODUNPAZARI' na yöneliyoruz. Daha mahalleye girerken küçük bir parkın içinde büyük bir atlı heykel görüyoruz. Öyle gösterişli ve devasa bir heykel ki, kimdir? Diye merak edip yanına varıyoruz. Heykelin kaidesindeki şu yazılar bizi aydınlatıyor. "Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi MALHATUN". Tamam, böyle bir heykel olsa olsa böyle bir kişinin olabilirdi. Mahallede önce LÜLE TAŞI İMÜZESİ' ne giriyoruz. Burası satış yeri. Atölyeler bir başka yerdeymiş. Dükkân sahibiyle kısa bir istişareye giriyoruz. Lüle taşının çok eski tarihlere dayanan bir geçmişi varmış. Öyle ki, lüle taşından para basılmış, ayrıca mühürler de kazınmış. Diğer taşlar gibi yer altından ilk çıkarıldığında daha yumuşak ve işlenmesi kolay oluyormuş. İşlendikten sonra gün ışığında ve açıkta zamanla sertleşiyormuş. Herkes mahalleye dağılıyor. Hediyelik eşya dükkânları, "Çİ BÖREK" dükkânları, kahvehaneler, kafeler, fırınlar, müzeler. Sokaklar tertemiz, çevredeki evler rengârenk boyanmış öyle güzel bir görünüm arz ediyorlar ki, seyrine doyum olmaz. Bir binanın önünde at arabası ve arkasındaki kağnının içinde sembolik odunlar, buranın adını açık ediyorlar. Çarşılar, sanatçılar tarafından resimlendirilmiş, şiirler duvarlara nakşedilmiş, esnaf tertemiz pırıl pırıl.

                Odun pazarı evleri, Eskişehir'in ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtindeki Osmanlı Dönemi' inden kalma tarihi evlerdir. Safranbolu, Beypazarı, Göynük gibi yerlerdeki mimari özellik ve motifleri taşırlar. UNESCO dünya mirası listesindedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kültür merkezi projesi kapsamında evler aslına uygun mimari ile betonarme karkas tarzda inşa edilmiş ve bu kapsamda ilk olarak 1 Aralık 2007 tarihinde Eskişehir ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ faaliyete geçirilmiş. Bu evler, Osmanlı Döneminden kalma evlerdir. Bizans Döneminde DORYLAİON ŞEHRİ olarak bilinen ve 1176 yılında Selçuklu Hükümdarlarından KILIÇARSLAN tarafından fethedilen Eskişehir, uzun süre SULTANÖZÜ sancağı olarak kalmıştır. Bizans'tan Selçuklular' a, Osmanlılar' dan Cumhuriyete kadar uzanan bu önemli şehrin ilk yerleşim yeri ODUN PAZARI' dır. Tarihte "KARACAŞEHİR" olarak da bilinen ODUNPAZARI, Eskişehir'in güney kesimindeki tepelerin üzerine kurulmuştur. Şimdilerde Osmanlı değerlerini koruyan ve Osmanlı izlerini taşıyan kent, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, bitişik düzenli, cumbalı evleri ile geleneklerini ve tarihini ODUNPAZARI evlerinde günümüze kadar yaşatmış ve özenle yaşatmaya devam etmektedir. Buradaki evler, 1988 yılında "ODUNPAZARI TARİHİ VE KENTSEL SİT ALANI" olarak tescil edilmiş ve "KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI KORUMA KURULU" tarafından koruma altına alınmıştır. Burada gezilecek yerlerin başında şu alanlar gelmektedir: Eskişehir Balmumu Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı,  Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi.

Eskişehir Odunpazarı Çarşısı, kimi zaman bir müze, kimi zaman kafeterya, kimi zaman da çeşitli el sanatları ürünleri alabileceğiniz hediyelik eşya dükkânları olarak karşınıza çıkacak olan Eskişehir Odunpazarı Evleri ve Eskişehir Odunpazarı Çarşısı tarih kokan huzurlu bir gezi için ideal bir tercih yeridir. Hakkında bunca ayrıntı vermeye çalıştığımız Odunpazarı nerede? Diye soracak olursanız söyleyelim: Odunpazarı, Eskişehir'in bir ilçesidir. Eskişehir merkeze 18 km uzaklıktadır. Rakımı da 870 metredir. Eskişehir'in önemli ilçelerinden biridir. Odunpazarı, kurulduğundan bu yana 400 yıl kadar MEVLEVİLİK tarikatının önemli merkezlerinden biri olmuştur. Günümüzde Kurşunlu Külliyesi Mevlevihanesi' nde özel günlerde SEMA AYİN-İ ŞERİFİ gösterisi yapılmaktadır. Odunpazarı Evleri'ndeki 30 sokakta 300 ev, 3 cami, 1 Külliye, 2Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han bulunmaktadır.

 Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN' in Eskişehir'e kazandırdığı ve dünyanın pek çok ülkesinde bulunan "Madam Tussaud" Müzesi'nin Türkiye'deki ilk örneği olan "Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi" inde Yılmaz Büyükerşen'in Büyükşehir'e bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 200 kişinin heykeli yer almaktadır. Müzede Atatürk'ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk'ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda Eskişehir'in ve Türkiye'nin tarihine de yer verilmiştir. Zaman içinde Eskişehir'e gelecek olan ünlü kişilerin ölçüleri alınıp özel fotoğrafları çekilerek yapılacak olan balmumu heykelleri de müzedeki yerini alacaktır. Müzeyi ziyaret edenler, profesyonel fotoğraf ekibimize balmumu heykellerle birlikte fotoğraflarını çektirebilmektedirler. Müzenin gelirleri bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukları eğitimi için kullanılacaktır. TUR' umuz devam ediyor.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI