YÜZBAŞI HARPUTLU ŞEKİP EFENDİ ŞEHİTLİĞİ
Değerli okurlar, Dumlupınar Müzesi' nden çıktıktan sonra yol üzerindeki köyde bulunan Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği' ne uğruyoruz. Bu şehitlik de diğer şehitlikler gibi bir avlu içerisine alınmış, ağaçlandırılmış, heykel ve yazılarla düzenlenmiş mükemmel bir yapı içerisinde ziyaretçilerine sunulmuş. Yol kıyısındaki büstünün hemen yanında büyükçe bir levhada gerekli bilgiler verilmiş:
YÜZBAŞI HARPUTLU ŞEKİP EFENDİ ŞEHİTLİĞİ: Abidenin 1. Yüzü: 29 Ağustos 1922 muharebesinde Yunanlılara hücum eden Türk Süvari Kolordusunun verdiği şehitler namına yapılmıştır. Kendilerine Hak' kın rahmeti niyaz olunur.
Abidenin 2. Yüzü: İşgal altında iken bu yer uğruna can verdiğin vatana sen çok büyüksün Şehit Asker, Ne yapılsa Azdır Hatırana. ZAFERTEPE ÇALKÖY
Abidenin 3. Yüzü: On dördüncü Süvari Fırkasından Üç. ten yüz başı Harputlu Şekip Efendi, Alay Üç ten Nefer Düzce' nin Üsküp nahiyesinden Veysel Ömer, Keskin' in Yağlı kent Köyü' nden Veli Mehmet, Akhisar' ın Tatasut Köyü'nden İbiş Ömer. YÜZBAŞI ŞEKİP EFENDİ.
Yüzbaşı Şekip Efendi, Elazığ ilinin Harput ilçesinde doğmuştur. Ahmet Tevfik Bey' in oğludur. Huriye Hanım' dan üç kız çocuk babasıdır. 22 Ağustos 1905' te Harp Okuluna girmiş ve 1909' da teğmen olarak mezun olmuştur. Sicil no' su: 10255737-31' dir. Balkan, 1. Dünya ve İstiklal Harplerine katılan Yüzbaşı Şekip Efendi, 1909 ve 1920 yılları arasında görevli olarak Erzurum, Erzincan, Kafkas, Filistin ve Sina Cephelerinde Muharebelere iştirak etmiştir.
29 Ağustos 1922' de Başkumandanlık Meydan Muharebesi' nde sıkıştırılan düşmana ortalık kararırken Altıntaş' ta bulunan 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölüğü, 1. Hatta olmak üzere hücuma geçti. İkinci Bölük Komutanı Yüzbaşı Şekip Efendi, bölüğünün önünde büyük bir cesaretle çevre savunmasında bulunan 20 keşif düşman gruplarının içerisine saldırarak 2000 kadar düşmanı esir aldı. Derinliklerde bulunan düşman toplarına iktiham (göğüs germe, karşı durma) etmek üzere hücuma geçtiğinde düşmanın cehennem ateşiyle karşılaşarak bir kısım erleri ile birlikte şehit düştü. Fransızca bilen Şehit Yüzbaşı Şekip Efendi, Harp Gümüş Liyakat ve kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilmiş ve TAKDİRNAME almıştır. Yüzbaşı Şekip Efendi, 16 Kasım 1914' te Üsteğmen, 10 Kasım 1920' de Yüzbaşı şehadetine hürmeten 24 Ekim 1922' de alınan karar ile de binbaşılığa terfi ettirilmiştir.
Değerli okurlar, Kurtuluş Savaşında bu vatan için canlarını feda eden şehitlerimiz ve bu şehitlerin yattıkları şehitlikler bu kadarla da kalmıyor. Yeri ve zamanı gelince onları da arayıp bulup onları da bu sayfalarda sizlerle paylaşacağız.