ZAFER ANITI-ŞEHİT SANCAKTAR MEHMETÇİK ANITI

ZAFER ANITI-ŞEHİT SANCAKTAR MEHMETÇİK ANITI

Değerli okurlar, Çiğiltepe Şehitliğinden çıktıktan sonra yol üzerinde yemyeşil bir ovada bembeyaz koyun sürülerini otlatan bir gencin yanında duruyoruz. Hanım, koyunların arasındaki kuzuların en küçüğünü göstererek "bununla fotoğraf çekilebilir miyim?" diye soruyor. Delikanlı hemen kuzuyu tutup getirerek hanıma veriyor ve fotoğraf çekiliyor. Bu arada genç, adının Cüneyt olduğunu ve aslında bayan kuaförü olduğunu söylüyor. Ayrıca yakındaki evleri göstererek "Buyrun! Size birer çay söyleyeyim!" Diyor. Şehitlikten geldiğimizi söyleyince de "Bravo size, o şehitliğe doğru -dürüst kimse gelip de bakmaz!" diyerek bizi takdir ediyor. Ayrıca Köyceğiz'de ŞİRVAN adında bir de kuaför arkadaşının olduğunu söylüyor. Teşekkür ederek ayrılıyoruz. Asfalta çıkınca biraz ilerliyor ve yol üzerindeki levhalarda Zafertepe ve Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı' nın 19-20 km, Dumlupınar Şehitliği; 35 km. yazıyor. Kaç km. olursa olsun, bu Şehitlikler için gelmişiz Afyon'a.

BAŞKOMUTAN TARİHİ MİLLİ PARKI

                "Artık hayatını tamamlamış ve mirasının paylaşılması zamanının geldiğine inanılan bir ulusun ve bu ulusun lideri Ulu Önder Atatürk'ün 26 Mayıs 1922 günü Kocatepe' den başlattığı Büyük Taarruz Harekâtında 27-28 Ağustos'taki kanlı muharebeler sonucu 28 Ağustos' ta Afyonkarahisar alınır.

                Afyonkarahisar, Altıntaş ve Dumlupınar üçgeninde beş gün beş gece aralıksız devam eden savaş, Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile sona erer. Başkomutan Gazi Mustafa kemal Paşa, silah arkadaşları ve Kahraman Mehmetçiğin kesin zaferi ile sonuçlanan Başkumandanlık Meydan Muharebesi; Genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti' nin kurtulmasına temel teşkil etmiştir.

                Kurtuluş Savaşı' nın yerlerdeki Tarihi olgular, Başkomutan Tarihi Milli Parkı' nın ana kaynak değerini oluşturur. Milli Park üç ilin sınırları içerisinde kalmakta olup Afyonkarahisar ilinde 17.950 hektar, Kütahya ilinde 15.172 hektar, Uşak ilinde 1.712 hektar toplamda 34.834 hektar alanı kapsamaktadır. Ancak Kocatepe ve Dumlupınar olmak üzere iki bölümden oluşur."

"ZAFERTEPE, BAŞKOMUTAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN MEYDAN MUHAREBESİNİ SEVK VE İDARE ETTİĞİ YER"

ZAFER ANITI: "Çatılmış silahların uzaktan görünüşü veya alev alev meşale hissini uyandıran ZAFER ANITI; asıl manası ile KURNTULUŞ SAVAŞI' nı sembolize eder. Anıtı bir küll olarak meydana getiren değişik yöndeki üçgen bloklar;  milletimizi yakın ve uzak milletlerin göstermeye hazırlandıkları haksızlığa feveranını, iç ve dıştaki düşman kuvvetlerinin mukabil hareketlerini ve çeşitli mücadelelerden sonra bütün milletin tek vücut halinde birleşerek kazandığı 30 AĞUSTOS ZAFERİNİ canlandırır ve gelecek nesillere; TÜRK MİLLETİNİN İÇTE VE DIŞTA MEYDANA GELEBİLECEK KÖTÜ TESİRLERE KARŞI ER GEÇ BİRLEŞEREK ZAFERE GİDEBİLECEĞİNİ SEMBOLİZE EDER." 

ZAFER ABİDESİ: Üzerinde bulunduğumuz tepe, 1181 rakımlı ZAFER TEPE' dir. 30 Ağustos 1922 günü saat 14.00' da Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 1. Ordu Komutanı Nurettin paşa ve 4. Kolordu Komutanı Kemalettin Paşa' nın bizzat bulundukları 11. Tümenin gözetleme yeridir. Ayrıca Başkomutan Meydan Muharebesi' nin sevk ve idare edildiği tepedir. 30 Ağustos 1922 günü saat 18.00' da süngü hücumu ile taarruza geçen Türk Ordusu, göğüs göğüse muharebe sonucunda batı istikametinde bulunan Adatepeler bölgesinde düşman birliklerini bozguna uğratarak savunmanın hattını da ele geçirmiştir.

ŞEHİT SANCAKTAR MEHMETÇİK ANITI: Doğuşu: Atatürk, 30 Ağustos 1922 günü muharebe sahasını gezerken şehitler düşman topçu mermisinin açtığı çukura gömülmüş bir sancaktar görür. Aziz şehit toprağın üstünde katılaşmış kolu ile sancağı dimdik tutmaktadır. Bu manzaradan duygulanan Başkomutan, savaş sonucunda yapılacak meçhul asker anıtı için bunun sembol alınmasını emreder. Mimar Hikmet ve Taşçı Kadri tarafından yapılan bu anıtın temeli, 1924 yılında bizzat Atatürk tarafından büyük bir söylevle ZAFERTEPE' de atılmış ve 1927' de açılmıştır. 1964 yılında 220 sayılı yasa ile ZAFERTEPE' ye yeni bir ZAFER ABİDESİ' nin yapılması için yıkılmıştır. Üst makamlardan alınan müsaade ile Afyon Yurtiçi Batı Bölge Komutanı Tümgeneral Ali ÖZVEREN tarafından 1979' da hakiki yeri olan bu tepe üzerinde yeniden inşa edilen abide, 30 Ağustos 1979 yılında milletimizin ziyaretine açılmıştır. "

ŞEHİT SANCAKTAR MEHMETÇİK ANITI:

"Atatürk, 30 Ağustos 1924 günü anıtın temel atma töreninde yaptığı konuşmada bu anıtın taşıdığı anlam ve önemle ilgili olarak; "Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk Devletinin Genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada sağlamlaştırıldı, ebedi hayatı burada taçlandı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, Devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Burada temelini attığımız "Şehit Asker Abidesi" işte o ruhları, o ruhlarla beraber gazi arkadaşlarını, fedakâr ve kahraman Türk milletini temsil edecektir. Bu abide Türk vatanına göz dikenlere Türk' ün 30 Ağustos günündeki ateşini, süngüsünü, cesaretini, kudret ve kaderindeki şiddeti hatırlatacaktır." Tarihi sözlerini söylemiştir.

                Yemyeşil çimenler üzerindeki bir mermere kazınan Atatürk'ün her bir kelimesi kandamlası gibi beyaz mermere nakşedilen sözlerini buraya almadan geçersek yazımızı eksik bırakmış oluruz.

                "BU SAHADA AKAN TÜRK KANLARI, BU SEMADA PERVAZ EDEN ŞEHİT RUHLARI DEVLET VE CUMHURİYETİMİZİN EBEDİ MUHAFIZLARIDIR. BURADA ESASINI VAZ' ETTİĞİMİZ "ŞEHİT ASKER" ABİDESİ İŞTE O RUHLARI, O RUHLARLA BERABER GAZİ ARKADAŞLARINI, FEDAKÂR VE KAHRAMAN TÜRK MİLLETİNİ TEMSİL EDECEKTİR. BU ABİDE TÜRK VATANINA GÖZ DİKECEKLERE TÜRK' ÜN 30 AĞUSTOS GÜNÜNDEKİ ATEŞİNİ, SÜNGÜSÜNÜ SAVLETİN KUDRET VE İRADESİNDEKİ ŞİDDETİ HATIRLATACAKTIR." BAŞKOMUTAN GAZİ MUSTAFA KEMAL

NOT: Yazımıza iki de fotoğraf ekliyoruz.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI