ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONGRESİNDEN GERİYE KALANLAR

 

Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi Derneği (SUYED) tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde 24-26 Ekim 2024 tarihinde 1. Uluslararası sürdürülebilirlik kongresi gerçekleştirildi. Kongreden geriye kalanları ana hatlarıyla paylaşmak isterim.

Kongreye, yurtiçinden ve yurt dışından sürdürülebilirliğin bütün yönleriyle ilgili araştırmacılar konuşmalarıyla ve sunumlarıyla katıldı. Özellikle, Türkiye'nin yetiştirdiği iki duayen bilim insanı olan  Prof. Dr. Ruşen KELEŞ ve Prof. Dr. Ali DEMİRSOY'un bu kongreye çağrılı konuşmacı olarak katılmaları oldukça yankı yarattı ve iz bıraktı.

Kongre,  bir sivil toplum kuruluşunun belirli değerler etrafında kilitlendiğinde neleri başarabileceğinin dikkat çekici bir örneği olarak iz bıraktı. Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi Derneği bir grup akademisyen ve gönüllünün sürdürülebilir  yaşam bilincini yaymak üzere kurmuş olduğu yaklaşık dört senelik bir oluşum. Malum, her vesileyle akademik üretimin toplumsal faydaya dönüşmediğinden dem vurulur. İşte, sürdürülebilirlik gibi günümüzde artık herkesin gündemine giren ve geleceğimizi şekillendirecek güncel bir konunun bütün  yönleriyle  bu çapta bir kongrede işlenmiş olması oldukça umut verici bir adım (Bakınız; suyed.mu.edu.tr)

Kongre aynı zamanda özellikle Üniversite ve Belediye işbirliğinin güzel bir örneği oldu. Kongre boyunca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin altyapı imkanları kullanıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ise Türkiye'nin yetiştirdiği bir birinden değerli saygın bilim insanlarının kongreye katılımlarına destek oldu. Bu vesileyle, Üniversitemiz yönetimine ve Sn. Ahmet ARAS'in nezdinde Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimlerine teşekkür ederim.

Kongre'nin sonunda bilim kurulu toplanarak Kongre Sonuç Bildirgesi yazıldı. Buna göre, kongrenin tematik olarak daha geniş işbirlikleriyle devam ettirilmesi kararlaştırıldı. Özellikle, farklı üniversitelerden gelen katılımcıların kongreyi kendi kurumlarında devam ettirmek istemeleri oldukça sevindiriciydi.

Bütün bu olumlu ve umut verici hususların yanında atlanmaması gereken durum ise  Muğla'da bu tür bilimsel ve kültürel faaliyetlere destek verecek  sporsorluk anlayışının oldukça yetersiz oluşu. Günümüzde sponsorluk tek taraflı desteğin ötesinde görünürlüğün ve tanıtımın oldukça vazgeçilmez bir aracı haline gelmiş durumda. ANCAK, kongre boyunca bunu anlayacak ve destek alabileceğimiz sponsor bulmakta oldukça zorlandık. Özellikle, Muğla Ticaret Odası'nın bu tür etkinliklere kapalı olmasını yadırgadığımızı belirtmek isterim.

Gelecek kongrelerden geriye kalanları paylaşmak üzere sağlıcakla kalınız.

Prof. Dr. Oğuz ÖZDEMİR

Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi Kurucu Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurullu Başkanı

İletişim. [email protected]

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI